Hava Durumu

Gemlik'teki büyük dönüşüme kur freni

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2018 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2018 07:59

Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerine kurulan Gemlik yıllardan beri deprem korkusu yaşıyor. Kentin yapı stokunun yenilenmesi ve deprem riskinin daha az olduğu bölgelerde yeni konut alanlarının yapılması için Gemlik Belediyesi projeler geliştirmeye çalışıyor.
TOKİ, Türkiye'nin dört bir yanına 16 yılda 800 bin konut inşa etti. Gemlik bundan nasibini alamayınca Gemlik Belediyesi çözümünü kendi üretti. Gemport'taki hisselerini satan Gemlik Belediyesi Cihatlı köyünün merasında bin 400 konut yapımına başladı. Yapımı tamamlanan bu konutların 150'si önümüzdeki günlerde hak sahiplerine dağıtılacak.
Cihatlı konutlarına yapılan başvuru sayısının 22 bine ulaşması Gemlik Belediyesi'nin yeni konut alanları için harekete geçmesini sağladı. Belediye Başkanı Refik Yılmaz, kuzey projesi olarak adlandırdığı orman vasfını yitirmiş bölgenin konut alanı olarak ilan edilmesi için çalmadık kapı bırakmadı. Sonunda, dönemin Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun da katkılarıyla 266 hektarlık alan belirlendi.
Bakanlar Kurulu Kararı ile sınırları belirlenen bu bölgede aylardır sürdürülen orman kadastro çalışmaları bu hafta tamamlandı. İki aylık askı süresi sonunda bölge 1/25 bin ve 1/5 binlik planlara işlenecek.
Bölgede yapılacak 6-8 bin konutun konsept projeleri de Mimar Osman Ayradilli tarafından daha önce hazırlanmıştı. Bölgenin eğilimli olması nedeniyle villa tipi evlerden sosyal konutlara kadar değişik projelerin yer aldığı bölgede yükseklik zemin artı 5 katı geçmeyecek. Halen AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Mehmet Özhaseki de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde projeyi beğenerek onay vermişti.
Dövizdeki yükselişin inşaat maliyetlerini etkilemesinden önce Başkan Refik Yılmaz, arazi işlemleri tamamlanır tamamlanmaz yılbaşına kadar temel atmayı planlıyordu. Ancak dövizdeki artış nedeniyle inşaat maliyetlerinin yükselmesi, tüm planları altüst etti.
Çünkü projenin temel amacı, ilçe merkezindeki deprem riski altındaki binalarda oturanların yeni konutlara aktarılması. Sosyal konut maliyetinin neredeyse 200 bin liraya çıkması Refik Yılmaz'ın kara kara düşünmesine neden oldu.
Maliyet artışları nedeniyle projeyi beklemeye alan Refik Yılmaz, bu konuda bakanlık ve parti yetkilileriyle görüşerek yeni yol haritası belirleyeceklerini söyledi.

"KRALİÇE ARI İŞÇİ ARILARA DOLARLA MI ÖDEME YAPIYOR?"

İnşaat maliyetlerindeki artış sadece dönüşümü değil belediyenin anahtar teslimi ihalelerini de etkiledi. Gemlik Belediyesi ilçede 4 spor salonu yaptırıyor. Bu salonların çatı bölümleri ise çelik konstrüksiyon. Müteahhitler projelerin çatılarını çelik firmalarına sipariş ediyor. Demirin tonu 2 binden 4 bine çıkınca bu firmalar müteahhitlerin yatırdıkları yüzde 20'lik peşinatları iade ederek, aynı fiyattan yapamayacaklarını bildiriyor. Bu gelişmeyle müteahhitler artan maliyet, belediyeler de iş bitmediği için zor durumda. Çünkü anahtar teslimi ihale olduğu için fiyat artışı söz konusu değil. O yüzden bakanlık tarafından bu tür ihalelere çözüm üretilmeye çalışılıyor.
Başkan Refik Yılmaz ile sohbetimizde yer alan Gemlik Kaymakamı Gürbüz Karakuş, dövizdeki artışı gerekçe göstererek fahiş zamlar yapanlara tepki gösteriyor. Verdiği örnek ise memleketi Artvin balıyla ilgili. Kilosu 75 lira olan çiçek balının kilosu 150 bin liraya çıkarılmış. Karakuş, 'Sanki ana kraliçe işçi arılara dolarla ödeme yapıyor' esprisiyle tepkisini gösteriyor.

SİYAH İNCİYE FESTİVAL DOPİNGİ

Gemlik zeytini, coğrafi işaret alan Bursa'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri. Adı Gemlik zeytini ama Orhangazi, Mudanya, İznik'te de aynı tip zeytin üretiliyor. Damak zevki olanların vazgeçemediği Gemlik zeytininin tanıtımı amacıyla düzenlenen festivallerin dördüncüsü dün protokol ziyaretleri ile başladı. Yunanistan, Romanya ve Bosna Hersek'ten 201 konuk Gemlik'te ağırlanıyor. Festivalin en güzel etkinliği ise 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndan kayıkhaneye kadar uzanan birinci kordonda kurulacak zeytin sofrası olacak. Bugün kurulacak sofrada hem Gemlikliler hem de gelen konuklar kahvaltı yapacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.