Hava Durumu

Güneş yolcularının çocukları: Yörükler

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2019 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2019 08:43

Orta Asya'da uçsuz bucaksız steplerin verimsiz hale gelmesi üzerine bozkırın çocuklarının bolluk ve bereket kaynağı güneşe doğru yolculuğu büyük göçü başlattı.
Aylar, yıllar, hatta yüzyıl süren yolculukları sonucu Anadolu'ya ulaşan Yörükler, 6 asır süren cihan imparatorluğunun temelini de bu topraklarda attı.
Göç onlar için bir yaşama biçimiydi. Obalar kurulur, kıl çadırlara yerleşilir, hayat bir süre devam eder. Kimi zaman peşlerini bırakmayan kuraklık ya da düşmanlar onları yeni rotalara yönlendirirdi.
'Yörük mezarı gibi sahipsiz' deyimi aslında bu yolculuğun nasıl zor şartlarda geçtiğinin belgesi.
Yörük kültürü hâlâ yaşıyor, yaşatılıyor...
Osmangazi Belediyesi bu kültürün korunması ve gelecek kültürlere aktarılması için 8-10 Şubat'ta Ördekli Kültür Merkezi'nde 'Orta Asya'dan Anadolu'ya Yörükler Sempozyumu' düzenledi.
Soğanlı Kültür Merkezi'nde sempozyumun tanıtımını Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı ve Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ile birlikte yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türkiye'nin yanı sıra Yörüklerin ata yurdu Orta Asya'dan 32 katılımcının bildiri sunacağını açıkladı.
Yörüklerin yerleşik hayata geçip cihan devletinin temellerini attıkları Bursa ve Türkiye'nin mayası ve hamuru oldukları vurgusunu yapan Dündar'ın 'Bursa ekmektir' benzetmesi yaparak, Balkanlar'dan Kafkaslar'dan Anadolu'dan göçün Bursa'da kültürel zenginlik yarattığına işaret etmesi anlamlıydı.
'Bursa demek, farklı ses ve renklerin bir arada uyum içerisinde yaşaması demektir. Yörüklük, obayı paylaşmaktır. Ekmeği ve ayranı paylaşmaktır' diyen Dündar, bu birliği bozmak isteyenlerin kendilerini karşılarında bulacaklarının da altını çizdi.

YENİ DÖNEMİN MAJÖR PROJESİ: KENT MEYDANI

Yeniden aday olan Mustafa Dündar'la sunumun ardından sohbet sırasında seçim çalışmalarını da konuştuk.
Geçen döneminde Bursa'ya Panorama 1326 Fetih Müzesi gibi prestij bir eser kazandıran Dündar'ın yeni dönemine ilişkin majör projesi ise kent meydanı olacak.Kızılcahamam'daki AK Parti teşkilat toplantısında projelerin masaya yatırıldığını anlatan Dündar, önümüzdeki günlerde Kent Meydanı başta olmak üzere projelerini açıklayacağını söyledi.

SELÇUK, BTSO İLE PROTOKOL İMZALAYACAK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bakanların Bursa ziyaretleri azaldı. Eski sistemde Bursa her hafta sonu birkaç bakanı ağırlardı.
24 Haziran seçimlerinden beri Bursa'ya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy geldi.
Bursa bugün de önemli bir bakana ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan eğitimle ilgili yaptığı çalışmalar ve projelerle dikkatle izlenen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Bursa programı valilik ziyaretiyle başlayacak. Erkek Lisesi'ndeki Eğitim Tarihi Müzesini ziyaret edecek olan Bakan Selçuk, bu yıl 150'nci yaşını kutlayan Tophane Teknik ve Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrencilerle buluşacak.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile mesleki eğitim protokolü imzalayacak olan Bakan Selçuk, AK Parti ziyaretinin ardından Merinos AKKM'de milli eğitim değerlendirme toplantısında konuşacak. Bakanın ziyaretinin son durağı ise İnegöl olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.