Hava Durumu

'Güzel bir gün gördük'

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2018 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2018 07:43

Bir zamanlar 1 Mayıs denildiğinde günler hatta haftalar öncesinden ilgili ve yetkililerin tüyleri diken diken olur, kutlama yapılacak alanlar haftalarca televizyonlarda tartışılır o gerginlik içinde, ne güzel güneşli günün tadı, ne işçilerin hakları konuşulurdu.
Uzun yıllar süren mücadelenin ardından 1 Mayıs önce 2008'de 'Emek ve
Dayanışma Günü' olarak kabul edildi. Ardından 22 Nisan 2009'da da TBMM'de kabul edilen yasayla tatil yapıldı.
Mücadele boşuna yapılmamıştı aslında...
Bursa'daki 1 Mayıs kutlamalarına katıldıktan sonra haber sitelerine şöyle bir göz atınca tüm Türkiye'de bayram tadında kutlamaların yapıldığını görmek geçmiş yıllardaki uygulamaların ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Geçmişteki sıkıntılar bir yana Bursa'da, dün 'Güzel bir gün gördük' ve yaşadık.
DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası ve Türk-İş'e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'nın yer aldığı tertip komitesi de kutlama afişinde, Nazım Hikmet'in şiirinden esinlenerek, 'Güzel günler göreceğiz' sloganını kullanmıştı.
Öğle saatlerinden itibaren kutlamalara katılanların ilk adresi Kent Meydanı oldu.
Katılımcıların birçoğu çocuklarıyla birlikte gelmişti. Darmstadt Caddesi'nin girişinde oluşturulan kortej, türküler, marşlar, halaylar eşliğinde Atatürk Stadyumu meydanına kadar neşe içinde yürüdü, eğlendi.
Üstelik belki de aylardır birbirlerini göremeyen dostlar kortejde buluşma ve sohbet imkanını da yakaladı.
Tek sıkıntı ise güzergaha bir kez girdikten sonra çıkışın güvenlik önlemleri nedeniyle sadece Atatürk Stadyumu Meydanı'ndan olmasıydı.

CHP kortejinde İYİ Parti'li vekiller
Gazeteci arkadaşım Adnan Baştopçu ile birlikte muhabirlik günlerimizi yad etmek, hem de kimler var kimler yok görmek amacıyla kortej içinde kısa mesafeli turlar yaptık.
Kimler yoktu ki hayvanseverlerden Doğader'e, irili ufaklı dernek temsilcilerinden LGBTİ'lere kadar toplumun tüm renkleri neredeyse kortejde yer alıyordu.
1 Mayıs yürüyüş kortejindeki en kalabalık grup CHP'ye aitti. CHP grubuna yaklaştığımızda, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, gazetecilere en sık yapılan 'Çekmeyin kardeşim' esprisiyle karşıladı bizleri.
Kortejin ortasında ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, onun yanında da geçtiğimiz günlerde İYİ Parti'ye geçen Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın yer alıyordu. İkinci espriyi ise Kayışoğlu, 'Bizleri bu kareden kesersiniz' sözleriyle yaptı.
CHP korteji başka bir bakış açısıyla aday adaylarının resmi geçidi gibiydi.

Atatürk Stadyumu Meydanı iyi ki var
Yürüyüşün kutlama bölümünün yapılacağı Atatürk Stadyumu Meydanı'na geldiğimizde, Bursa'nın ne kadar değerli bir alana sahip olduğunu bir kez daha anladık. Buranın yıkılıp beton yığınlarına çevrilmek istenmesine sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde neredeyse tüm Bursa karşı çıkmıştı. Bursaspor'un şampiyonluğu başta olmak üzere on yıllar boyunca binlerce anının biriktirildiği Atatürk Stadyumu'nun, yeşil alan olarak korunmasının ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki yıllarda daha iyi anlayacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.