Hava Durumu

Hemşeri dernekleri ve Bursalılık bilinci

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2018 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2018 07:16

Anadolu ve Balkanlar'dan yoğun göç yaşanmadan Bursa, orta ölçekli bir kentti.
İlk göç dalgası Osmanlı-Rus, ardından Balkan savaşlarıyla geldi. Lozan sonrası mübadele., Bulgaristan'daki mezalimden kaçanların ilk adresi yine Bursa'ydı.
Anadolu'dan göç ise farklı gelişti. Memur veya öğretmenlik yapan, inşaatlarda çalışmak üzere gelenler, Yeşil Bursa'yı keşfedince Artvin'den Erzurum'a, Muş'tan Samsun'a, Trabzon'dan Giresun'a kadar Anadolu'nun dört bir yanından göç başladı.
Göçler Bursa ekonomisine can verirken, maalesef hızlı kentleşme kentin üzerine bir kâbus gibi çöktü. Bugün resmi verilere göre, kentin yüzde 60'ının kaçak ve imara aykırı yapılardan oluşmasının nedeni bu göçlerden kaynaklanıyor.
Bursa'ya göç edenler ilk yıllarda, hemşeri dernekleri kurarak, göç ettikleri kente tutunmaya çalıştılar. Bu dernekler, hem dayanışma hem de siyasi güç oluşturma merkezleriydi.
Yıllar geçtikçe, daha doğrusu Bursa tıpkı İstanbul gibi bir megapol olmaya başlayınca hemşeri derneklerinin geçmiş yıllardaki etkileri de azalmaya başladı. Çünkü uyum sona ermiş, Bursalılık bilinci ortaya çıkmıştı.
Bursalılık potası öylesine güçlüydü ki göç edilen yerler ikinci plana düşmüştü. İkinci ve üçüncü kuşakta bu duygular daha pekişti.
Gelinen yerler elbette ki unutulmadı ve bu kez dayanışma o yerler için sivil toplum örgütleri çıkarmaya başlattı.
Önce Bursa, sonra geldiğimiz kentler için neler yapabiliriz anlayışıyla hemşeri derneklerinin yerini işadamlarının oluşturduğu sivil toplum örgütleri aldı.
Geçtiğimiz günlerde kurulan ve kısa adı KARADENİZSİAD olan Karadeniz Asıllı Sanayici ve İşadamları Derneği bu iki amaca hizmet edecek.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan derneğin kurucu Başkanı Süleyman Uzun, kurucu yönetim kurulu üyeleri Celil Çolak, Ruşen Sever ve Hızır Çetinkaya, amaçlarını ve yapacakları çalışmaları anlattılar.
Karadeniz Bölgesi'ndeki Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsayan dernekte bu illerdeki sanayiciler ve işadamları yer alacak.
Çocukluk arkadaşı olan Başkan Uzun ve Ruşen Sever ile Celil Çolak'ın sohbetlerinde kurulmasına karar verilen dernek büyük ilgi görmüş.

Kurucuları arasında 3 siyasi partiden üyeler var

KARADENİZSİAD'ın en önemli özelliklerinden biri kurucuları arasında üç siyasi parti üyelerinin de bulunması. AK Parti Nilüfer İlçe Başkanlığı görevini bir süre önce devreden Trabzon doğumlu Celil Çolak, yine yapılan kongrede görevi devreden CHP Bursa eski İl Başkanı Artvinli Şadi Özdemir ve Saadet Partisi'nin halen il başkanlığı görevini yürüten Trabzonlu Mehmet Atmaca yer alıyor.
Kurucuların değerlendirmesine göre, ekibin içinde yer alan bu üç önemli isim derneğin patinaj yapmasını veya başka yönleri savrulmasını önleyerek, doğru kararlar alınmasında öncülük edecek.

Karadeniz-Bursa ortaklıkları doğacak

Dernek, öncelikle Karadenizli sanayici ve işadamlarının dağınık ve irtibatsız yapılarına son vermeyi amaçlıyor. Bu koordinasyonun sağlanmasından sonra 18 Karadeniz iliyle bağlantılar kurulacak. Ortak yatırımlar ve işbirlikleri için altyapı hazırlanacak. İşbirlikleri bölgeyle de sınırlı kalmayacak tıpkı BALKANSİAD'ın Balkan ülkelerindeki işadamlarıyla kurduğu organizasyonların benzeri Karadeniz havzasındaki ülkeleri kapsayacak biçimde geliştirilecek. Kurulacak ortaklıklarla Bursalı Karadeniz'de Karadenizli de Bursa'da yatırım imkanları bulacak. Tersine göçle ilgili adımlar atılacak.
Program sırasında, Celil Çolak, aldığı notlarla ilk projeyi açıkladı.
'Komşunu Karadeniz'e götür' iç turizm için atılacak bu adım bölge ekonomisine de katkı sağlayacak.
Programda haftanın gelişmeleri arasında yer alan Karadeniz hamsisinin tescillenmesi kurucu üyeleri sevindirdi.
Öyle ya Karadenizli için hamsi bir balık değil, hayatın tadı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.