Hava Durumu

İki kadim kenti demir kuş kavuşturdu

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 08:03

Uzak Asya'dan gelip Anadolu'ya uzanan İpek Yolu güzergahındaki iki kadim şehir olan Bursa ve Gaziantep arasında yeniden başlayan havayolu ulaşımı, turizmden ekonomiye, spordan kültürel ilişkilerin gelişmesine kadar yeni köprüler kuracak.

İki kent arasındaki bağ yüzyıllar boyu, hiç kopmadı. İpek Yolu kervanları önce Gaziantep'e oradan Anadolu bozkırını katederek, Bursa'ya ulaşırdı.
Kurtuluş Savaşı'nda kaderleri ortaktı. Bursa, Gaziantep'e, Gaziantep, ilk meclisin kürsüsüne kara örtü kaplattıracak kadar Türk milletini üzüntüye boğan Bursa'ya ağladı.
Geçen yıllar içinde Bursa, Gaziantep kadar şanslı olamadı. Bursa, demir ağlar içinde yer alamayınca iş karayoluna döndü. Yine de Gaziantep'in gözü Bursa'daydı. Kaplıca denince Gazianteplilerin akıllarına Bursa gelir, tedavi için Çekirge'deki kaplıcalara koşarlardı. Öyle bir iki günlüğüne de değil, 15 günlük, aylık kürler için.
Sonra yıllar hızla geçti. Çalışkan olan iki kentin insanları, üretti, ürettikçe gelişti ve büyüdü. Sanayinin gözbebeği kentler haline geldi. Ancak iki kent arasındaki bağ, ulaşım alışkanlıklarının havayoluna kayması nedeniyle neredeyse kopma noktasına geldi. Gaziantepli Ankara ve İstanbul'a her gün üstelik birkaç seferle ulaşınca Bursa, ikinci hatta üçüncü planda kalmaya başladı. Gaziantepli Bursa'ya Bursalı da Gaziantep'e gitmeyi unuttu.
Sorun tıpkı demiryolunda olduğu gibi Bursa'dan kaynaklanıyordu. Havaalanı var ama sefer yoktu. Sonunda başta AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in Yenişehir Havalimanı'nın yeniden canlandırması için başlattığı kampanya ilk olumlu meyvesini Gaziantep seferleriyle verdi. 13 Mart'ta haftada 3 gün yapılan karşılıklı seferlere olan ilgi ve uçakların neredeyse tamamen dolu olarak uçması ne kadar isabetli bir karar verildiğinin göstergesiydi.

GAZİANTEP, ALGIYI YARATMIŞ VE KAZANIYOR

Gelelim Gaziantep izlenimlerine...
Size bir soru sorayım; Gaziantep denilince aklınıza ne geliyor? Yanıtınızı duyar gibiyim; Kebap, fıstık ve baklava.
İşte bu lezzet algısı tüm Türkiye'yi sarmış. Üstelik UNESCO da tescillemiş. Hafta sonu otellerde boş yer bulmak mümkün değil. Cumartesi günü Almacı çarşısına gittiğimizde iğne atsan yere düşmeyecek cinsten bir kalabalık vardı. Ankara'dan, İstanbul'dan Trabzon'dan akın akın gelenler, yemek ve alışveriş çılgınlığına kapılmış gibi. Baklavacının önünde, kebapçıda uzun uzun kuyruklar. Tabii belediye de bunu diğer unsurlarla desteklemiş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Mutfak Sanatları Akademisi'ne yemek için gelenlerin içerisi dolu olduğu için geri döndüğünü gözlemledik. Bir de Zeugma Mozaik Müzesi var ki anlatmaya kelimeler yetmeyecek türden bir başyapıt. Onun da önünde kuyruk var. Biz sadece şu meşhur Çingene kızı mozaiği falan var zannediyorduk. Müze gerçekten bir hazine. Fırat kıyısında günümüzden bin 800 yıl önce Romalıların kurduğu sayfiye yerlerinin taban mozaiklerinin her biri bir sanat eseri.
Pagan inancının tüm ilahları orada. Zeus'undan Venüs'üne hikayelerle süslü yüzlerce taban mozaiği görülmeye değer.

TURİZM ÇIKARMASI

Seferlerin başlaması dolayısıyla Bursa'dan bir heyetin Gaziantep'e gitmesi planlanıyordu ama yerel seçimin en hareketli dönemine denk geldiği için bir ay sonra yapıldı. Anadolujet, TÜRSAB ve Bursa Gaziantepliler Derneği'nin organizasyonuyla düzenlenen Gaziantep gezisi, bir uçak seferiyle başlayan iki kadim kent arasındaki ilişkilerin geleceği için önemli bir başlangıç oldu.
Bursa heyetinde projenin mimarı olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ile onunla beraber Yenişehir için Ankara ve İstanbul'da her görüşmede yer alan milletvekilleri Refik Özen ve Zafer Işık da yer aldı. Gezinin yükünü ise TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu ve tabii ki gezinin her anını renklendiren Bursa Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu çekti.
Şengüloğlu'na ayrı bir parantez açmakta fayda var. Şengüloğlu, yıllardan beri başta kent konseyi olmak üzere her platformda, Gaziantep'e direkt uçuş yapılmasını istemiş, hatta 'iki gün uçakları ben doldururum' garantisini de vermişti. Seferlerin başlamasına en çok sevinen de o oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yenişehir'den uçakla gelemedi ama Efeler Ligi'ne yükselen Belediyespor Erkek Voleybol Takımı karşılaşmasını Kayseri'de izledikten sonra Gaziantep'e gelerek heyete dahil oldu. 45 kişilik Bursa heyetinin büyük çoğunluğu ise Bursa'daki turizm acentası temsilcileri oluşturdu.

'HEMEN PROJE HAZIRLAYALIM'

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Gaziantepliler geleneksel güneydoğu misafirperverliğiyle Bursa heyetini bir an olsun yalnız bırakmadı. Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bursa heyetini ağırlarken, hem ticaret odası hem de büyükşehir belediyesi heyet onuruna yemek verdi. Seferlerin başlamasıyla gelen Bursa heyeti Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i oldukça heyecanlandırdı. Alinur Aktaş'a hemen ortak işbirliği protokolü imzalamayı önerdi. Hazırlanacak protokolün bu hafta sonu Kızılcahamam'da belediye başkanları ile toplanacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması teklifini yapan Şahin, 'Ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları arasındaki ziyaretleri artıralım. Bu geziler sayesinde sanayiden kültüre birçok alanda işbirlikleri gelişecektir. Çünkü iki kentte de sanayi ve üretim kültürü var. Bu projemiz birçok ile örnek olacaktır' dedi.
Alinur Aktaş da, bu işbirliğinin önümüzdeki yıllarda ortak yatırımlara dönüşeceğini söyleyerek, 'Suriye savaşı ila nihaye sürmeyecek. Savaşın sona ermesiyle yatırım imkanları daha da artacak' diye konuştu.

FIRAT'IN CENNET BAHÇESİ

Yıllar önce merhum Süleyman Demirel, GAP'ı anlatırken, yapılacak barajların deli Fırat'a dizgin, Dicle'ye ise bir gerdanlık olacağını anlatmıştı. Gerçekten de Kara Gül kenti Halfeti'de dizginlenen Fırat artık deli akmıyor. Oluşturduğu baraj gölü ise bir cennet bahçesine dönüşmüş. Bundan 18 yıl öncesine kadar, Fırat'ın kıyısına inmeye korkan yöre insanları artık birer denizci olmuş. Bir saatlik tekne turlarıyla turistleri ağırlamaya başlamışlar. Batık kenti, tarihi kalıntıları gölün üzerinden seyretmek, temiz havayı teneffüs etmek ayrı bir güzellik.

BURSA'NIN ALACAĞI DERSLER

​​​​​​​Bursa son yıllarda rotasını turizme çevirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaklaşık 9 aydan beri 'Bursa'yı dünyaya pazarlayacağız' sloganıyla sürekli projeler geliştirmeye çalışıyor. Bunun en önemli ayaklarından biri turizm master planı. Halen hazırlıkları devam ediyor.
Kamunun bu çalışmalarının ötesinde algı yaratmamız gerekiyor. Gazeteci arkadaşlarımızla Mutfak Sanatları Merkezi'nin alışveriş bölümünü gezerken, görevliye 'Biz de Bursa'da neler yapılabilir diye bakıyoruz' deyince 'Bursa'nın neyi var ki' sorusu gerçekten bizde hayal kırıklığı yarattı.
Birincisi demek ki henüz bir Bursa algısı yaratamamışız. Bursa kebabı, kestane şekeri, zeytin, şeftali, incir, cantık, tahanlı pideyi bilen yok. Bu onların suçu değil. Bizim eksikliğimiz. İkincisi yukarıda Almacı pazarını anlattım. Biz de daha alası ve daha tarihi olan Kapalı Çarşı var ama maalesef turizm için kullanmak yerine normal alışveriş yeri haline gelmiş.
İstanbul'dan gelen bunların daha alasını görüyor. Ne diye o kadar yol katedip Bursa'ya gelsin. Muradiye Külliyesi ve Tophane ve Yeşil'deki türbelere gelenler bir lira harcamadan geri dönüyor. Çevresinde sadece birkaç dükkan var.
Bursa'ya turistin gelmesini istiyorsak bu mekan çevrelerinin acil olarak konsept değiştirmeleri gerekiyor.
İznik ve Uluabat gölleri ise Halfeti'nin birkaç gömlek üzerinde. Oradaki bir minare önünde fotoğraf çektirmek için insanlar bir saatlik tekne yolculuğu yapıyor. İznik'te ise hemen kıyıda bin yıllık batık bazilika ve çininin başkenti bekliyor. Sözün özü daha çok katetmemiz gereken yol var...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.