Hava Durumu

İlk Yabancılar Meclisi kuruluyor

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2018 07:48

Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, dünyayı yakından takip eden bir kent yöneticisiydi. Gündem 21 toplantılarına katıldıktan sonra Bursa'daki gazetecilere gelecekte artık ülkelerin değil, şehirlerin konuşulacağını anlatmıştı.
İkinci önem verdiği konu ise Yerel Gündem 21 olmuştu.
'Kentlerde yerleşik yerel yönetimlerle, sivil toplumu, kent gündemini belirlemek amacı etrafında birleştirerek, hem katılımcı demokrasiyi hem de, çevre ve yaşam kalitesini geliştirmek' olan Yerel Gündem 21 ile ilgili ilk adımlar da o dönemde atılmıştı. Şimdiki tarihi binanın Orhan Camii tarafındaki zemin katındaki taş duvarlı bölüm, bu birime ayrılmıştı.
O günlerde temeli atılan bu yapı evrilerek Kent Konseyi'ne dönüştü.
Yerelde, vatandaşın doğrudan yönetime demokratik katılımının adresi artık kent konseyleri.
Bursa Kent Konseyi, hemşerilik, kentlilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yönetişim ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin mekan imkanlarıyla Bursa Kent Konseyi bugün Türkiye'nin birçok kentine örnek olacak bir yapıya ulaştı. Kadın, Gençlik, Engelliler ve çocuk meclisleri, 30 çalışma grubu, yüzlerce gönüllüsü ile Bursa Kent Konseyi yılda 2 bin etkinlik düzenleyecek hale geldi.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Türkiye'de bir ilk olacak yeni çalışmayı açıkladı.
Bursa bilindiği gibi Suriyeli sığınmacıları saymazsak Türkiye'de yabancıların yoğun olarak yaşadığı kentler arasında yer alıyor. Çepni, araştırmış; Bursa'da 156 ülkenin vatandaşı yaşıyor. Kimi öğrenci, kimi yatırımcı, kimi Bursa'daki şirketlerde çalışan, kimi de bir Türk'le evlenerek Bursa'ya yerleşmiş.
Bursa Kent Konseyi'nde henüz sayısı tam olarak belli olmayan bu yabancılar için meclis oluşturuluyor. Yabancılar kendi aralarında toplanarak mecliste yer alacak üyeleri belirleyecek ve buradan görüşlerini, isteklerini kent yöneticilerine daha rahat ulaştırabilecekler.

144 öneri Başkan Aktaş'ın masasında

Bursa Kent Konseyi'nin son aylardaki en önemli çalışmalarından biri 'Bursa Konuşuyor' etkinlikleri kapsamında, 21 Aralık'ta düzenlenen 'Nasıl bir Bursa görmek istiyorsunuz' toplantısı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra Bursaray'la yolculuk yapan, 'Bereket Sofraları'nda Bursalılarla buluşan Alinur Aktaş'ın isteği üzerine gerçekleştirilen bu toplantıya katılanlar, görüşlerini yazılı ve sözlü olarak aktardılar.
Keşke toplantıya Başkan Aktaş da katılsaydı ama sonuçta hazırlanan 17 başlıktan oluşan 144 öneri, Büyükşehir Meclisi'nden oy- birliği ile geçerek onun masasına ulaştı.
Raporu teslim alan Aktaş, bunun bir yol haritası olacağını söyledi. Bu çok önemli bir gelişme. Çünkü artık 'ben yaptım oldu' dönemi bitti. Çağın anlayışı birlikte ve etkileşerek ortaklaşa yönetim sistemi. O yüzden kentsel dönüşümden hava kirliliğine trafikten yeni sanayi bölgelerine kadar Bursa'nın başkanı kentin sesine kulak vermeli.
Bu arada, aralarında kent estetiğinden doğal yaşama, çevreden ulaşıma, tarihi mirastan kentsel dönüşüme kadar 17 başlıkta toplanan 144 öneri arasında, köşe yazılarımdaki 6 önerimin ismim yazılarak yer almasına da sevindim.

Sırada kent kültürü ve kentsel dönüşüm var

Kent Konseyi geçen yıl Bursa Konuşuyor etkinlikleri kapsamında rapor haline getirilen 'Nasıl bir Bursa istiyorsunuz?' temasından önce 'Bursa'da alternatif ulaşım' konusunu da ele almıştı. Çepni, bu yıl iki önemli toplantı daha düzenleneceğini, bunlardan birinin Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci, diğerinin de Bursa'da son aylarda en çok tartışılan Kentsel Dönüşüm olacağını kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.