Hava Durumu

İmar barışı güzel de, deprem ne olacak?

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2018 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2018 08:35

Bursa Akademik Odalar Birliği'ndeki oditoryum salonunu dün ilk kez bu kadar kalabalık gördüm.
Toplantıyı Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 56'ncı Komitesi düzenlemişti.
Yanlış anlaşılmasın dünyaca ünlü bir mimar veya bir sanatçı konuk olarak çağrılmamıştı. Konu, 'İmar Barışı Bilgilendirmesi'ydi. Buna rağmen salonun bu kadar dolu olmasının nedeni Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemaleddin Başaran'ın açıklamasında gizli.
'Bursa'nın yapı stoku bir milyon 200 bin civarında. Bunun yüzde 50'sinin kaçak veya imara aykırı olduğu biliniyor. Kaba bir hesapla Bursa'dan 600- 650 bin civarında başvuru bekleniyor. Yasa yürürlüğe girdikten sonra Bursa'dan yapılan başvuru sayısı şimdiden 135 bine ulaştı'
Toplumun bu kadar geniş kesimini ilgilendirmesinin yanı sıra başvuru şekli ve aşamaları konusunda vatandaşların hatta mimar ve mühendislerin kafalarında yüzlerce soru var. Salondakilerin büyük çoğunluğu da başvuru yapacakların yanı sıra mimar ve mühendislerden oluşuyordu.
Toplantıya rutin bilgilendirme kısmı bir yana, açılışta konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak'ın sözleri damgasını vurdu. Deprem gerçeğine dikkat çeken ve bu yıl 17 Ağustos Marmara depreminin 19'uncu yılı olduğunu hatırlatan Albayrak, '19 yıl boyunca bir arpa boyu yol alamadık. 19 yıl sonra imar barışını konuşuyoruz. Bu işleri geçen süre içinde çözmemiz gerekirdi' dedi.
İmar barışının kaba bir hesapla Türkiye'deki 13 milyon binayı ilgilendirdiğinin altını çizen Albayrak, şu öneride bulundu:
'Bu binaların depremsellik durumuna bakılmadan işlem yapılacak. Keşke deprem incelemesi de yapılsa ve kentsel dönüşüme girecekleriyle ilgili hüküm konulsaydı. İmar barışının bir yararı olduğunu düşünmüyorum. Sadece vatandaşın sıkıntılarını çözecek'
Albayrak'a bir destek de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 56'ncı komite üyesi Ali Tuğcu'dan geldi. Tuğcu, 'Sayın Albayrak deprem uyarısı konusunda haklı. Burada ikinci aşamada röleve görevi yapacak mimar arkadaşlara görev düşüyor. Röleve yaparken riskli yapılar konusunda yapı sahiplerini uyarmalarını istiyorum' dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemaleddin Başaran ise 'Albayrak'ın kaygılarında haklı olduğunu ifade ederek, yasanın bir af değil imar barışı olduğunu ve mevcut gerçeğin kayıt altına alınmasının amaçlandığını söyledi.

DENETİM BAŞLADI, KAÇAK YAPAN YANAR

Toplantıda bana göre en önemli mesajlardan biri yasanın hangi yapıları kapsadığıyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemaleddin Başaran'ın açıklamasıydı. Yasadan 31 Aralık 2017'den önce yapılan binalar yararlanabilecek. Yasanın çıkmasını fırsat bilip ekleme yapanları ise ciddi yaptırımlar bekliyor. Önce kayıt belgesi iptal edilecek, yatırdığı para hazineye aktarılacak ve en önemlisi Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak.
Bakanlık da yasadan yararlanmak için kaçak yapıya karşı valiliklere geçtiğimiz günlerde genelge gönderdi. Genelgenin yanı sıra Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne Ankara'dan görevliler geldi. Toplam 11 kişilik 6 ekip denetimlerini sürdürüyor.
Aman dikkat, barışayım derken, sanık haline düşmeyin...

KARAĞIZ İÇİN 8 SAYFALIK RAPOR

Bursa'da son günlerin en çok tartışılan çevre konularından biri Büyükorhan'ın Karaağız Mahallesi'nde yapılacak 'Biokütle enerjisine dayalı elektrik santralı' projesi. Santralı istemeyen köylülerin eylemi devam ediyor.
Konuyu masaya yatıran TMMOB'a bağlı Kimya Mühendisleri Odası Şube Başkanı Rengin Demiröz, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Burak Özgen, Peyzaj Mimarları Odası Şube Başkanı Nejla Yörüklü, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fikri Düşünceli ile İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Feridun Tetik hazırladıkları 8 sayfalık raporu kamuoyuna sundular.
Yer seçiminden, hammadde teminine, proses ve teknolojiden atıklara ve ana elektrik şebekesine yapılacak bağlantıya kadar tüm detayların anlatıldığı raporda önemli uyarılar yer alıyor.
Kısacası projeyi akademik açıdan inceleyen uzmanların ortak görüşü, orman alanı içinde böyle bir tesisin kurulması su, toprak ve orman kaynaklarının yok olması ve çevre kirliliğinde geri dönülmesi imkansız zararlara yol açacak. Bu nedenlerden dolayı sürecin tekrar gözden geçirilmesini isteyen oda başkanları projenin iptal edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.