Hava Durumu

İnegöllü mobilyacılar Köln'de ihracat üssü kuruyor

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2019 08:05

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan çıkması ve orta gelir tuzağından kurtulmasının yolu üretim ve ihracattan geçiyor.
Bunu en iyi başaran illerden biri Bursa. Yıllık fazlası 6 milyar dolar. Bursa'nın en büyük ilçesi İnegöl'e ayrı bir parantez açmak lazım. Üretim ve ihracat rakamlarıyla onlarca ili geride bırakarak, 17'nci sırada yer alan İnegöl'ün geçen yılki ihracat miktarı 956 milyon dolar. İthalatı ise 319 milyon.

Bu rakamların anlattığı gerçek şu; İnegöl üretiyor ve ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Üstelik katma değerli ürünler.
Bu başarıya en büyük katkıyı sağlayan ise hiç kuşkusuz mobilya sektörü. AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalanırken rekabet edemeyerek yok olacağı öne sürülen sektör, girişimcileri sayesinde bugünlere geldi.
İnegöl'de Mobiliyum AVM'yi gördünüz mü bilmiyorum? Tamamını dolaşabilmeniz için bir-iki gün yetmez. Öylesine büyük ve sektör ile ilgili aradığınız her şeyi bulmanıza imkan sağlayan bir mekan. Deyim yerindeyse yılın 365 günü fuar imkanı sağlıyor.
Bu yatırımı gerçekleştiren İnegöllü mobilyacılar, benzerini Avrupa'nın göbeğinde Almanya'nın Köln kentinde kurmayı planlıyor.

Girişimcileri ise bugün Türkiye'nin tanıdığı önemli markaları üreten firma sahipleri. Projenin adı Avrupa Mobilya İhracat Merkezi. Haluk Özbek de kurucu üyelerden. Bilgileri ondan alıyoruz.
Mimarı ise Bursa'nın önemli projelerinde imzası bulunan Hasan Sözüneri. 4-6 yatırımcı ve kurucu ortak tarafından hayata geçirilecek projenin toplam maliyeti ise 65 milyon Euro olacak. İçinde Türkiye'nin kurumsal mobilya üreticileri ve markaları için farklı büyüklüklerde, toplam 86 bin metrekarelik alanı kaplayan 100 adet sunum mağazası, ihracat odaklı faaliyet gösterecek 32 çalışma ofisi, 200 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel, sosyal donatı alanlarında ise Türk kültürünü tanıtacak etkinlik alanları yer alacak.

AVRUPA'DA YERLEŞİK PAZARLAMA VE SUNUM İMKANI

Peki, proje fikri nasıl ortaya çıktı?
Son yıllarda büyük ilerleme kaydeden mobilya sektörünün en büyük eksikliklerinden biri Avrupa'da yerleşik pazarlama ve sunumun olmaması. Mobilyacıların katıldıkları fuarlar da çok pahalı ve 5-6 günlük süreçlerle sınırlı.
Bunun yanı sıra mobilya ticareti ile uğraşan Avrupalıların dış seyahat yapma isteklerinin az olması sektörün kalite ve potansiyeline rağmen ihracatının sınırlı kalmasına neden oluyor. Proje gerçekleşirse Avrupa'nın göbeğinde, tıpkı Mobiliyum AVM gibi yılın 365 günü sıcak pazarlama yapma imkanı elde edilecek.
Belirlenen hedefler doğrultusunda yatırım gerçekleşirse ihracat tutarı 2,4-2,7 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Özellikle Avrupa'daki üretim maliyetlerinin yüksekliği proje sayesinde Türk ürünlerine fırsat sağlayacak. Uzun vadeli hedef ise bu projenin Avrupa'nın diğer kentlerine yaygınlaştırılması, ardından da ABD başta olmak üzere diğer kıtaları da içeren plan dahilinde 10 noktada hayata geçirilmesi. Projeler gerçekleşirse, dünyadaki 500 milyar dolarlık mobilya pazarındaki payımız 60-65 milyar dolara ulaşacak.

ANKARA'DA İLK SUNUM YAPILDI, SIRA BAKANDA

Proje, Ticaret Bakanlığı'nın ilkini New York'ta açtığı Türkiye Ticaret Merkezi'nin bir benzeri. Hatta bir adım daha ilerisi. Bunu İnegöllü girişimcilerin başarması için kamunun da desteğine ihtiyacı var.
Girişimciler, AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın ve Mimar Hasan Sözüneri ile birlikte Kalkınma eski bakanlarından ve halen AK Parti'nin Dış İlişkiler Başkanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz ile AK Parti'nin Brüksel'deki AB temsilcisi Ruhi Açıkgöz'e sunum yaptılar.
Haluk Özbek ve girişimciler önümüzdeki hafta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile de görüşerek aynı sunumu gerçekleştirecekler.
Projeyi Hasan Sözüneri'nden duyup fotoğraflarını görünce aklıma Çinlilerin dünya ticaretinden paylarını artırmak için dünyanın dört bir yanına yaptıkları yatırımlar geldi. İhracatı artırmak ve söz sahibi olmak öyle kolay değil. Bu proje belki de ülkemizin mobilya sektörünün Arap ülkeleri ve Kuzey Afrika pazarından Avrupa ve dünya ölçeğine sıçramasının ilk adımlarından biri olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.