Hava Durumu

İngiliz Parlamentosu'nda Bursa'yı anlatacaklar

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2018 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2018 07:39

Nüfus sıralamasında, dördüncü sırada yer alan Bursa, ihracat sıralamasında İstanbul'un ardından ikinciliği uzun süredir başka illere kaptırmıyor. Bu başarı, Bursa'da üretim yapan firmaların gösterdiği performans sayesinde gerçekleşiyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Küresel Fuar Acentası, son 5 yılda kente 900'ü aşan ihracatçı kazandırdı. Bir ülkeye ihracatta sıkıntı yaşanınca bir bakıyorsunuz yeni bir coğrafyada yepyeni, hem de daha kârlı bir pazar bulunmuş.
Ev tekstilinden otomotive, gıdadan bebe-çocuk giyimine Made in Bursa damgalı ürünler, dünyanın dört bir yanında hem kalite hem de güvenilir marka simgesi haline geldi.
BTSO dışında da iş dünyası örgütleri, Bursa'nın uluslararası ticaretteki payının artırılması için çalışmalar yapıyor.
Bu örgütlerden biri de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD). Derneğin Avrupa'nın birçok ülkesinde temsilcilikleri var. Gidilen birçok fuarda, MÜSİAD üyeleri, Bursalı işadamlarına yol gösteriyor, düzenledikleri toplantılarla bulundukları ülke firmalarıyla buluşmalarını sağlıyor.
MÜSİAD Bursa Şubesi, geçen yıl İsviçre'ye düzenlediği geziyi bu yıl İngiltere ile devam ettiriyor. İngiltere Şubesi ile işbirliği yapılarak düzenlenen geziye Bursa'dan 27 işadamı katılıyor.
MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses ve BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit'in yer aldığı heyet, son yılların moda deyimi, İngilizce Business to Business'ın karşılığı olan ve B2B adı verilen firmalar arası görüşme gerçekleştirecek.
Ziyaretin en önemli bölümünü ise İngiliz Parlamentosu'ndaki görüşmeler oluşturacak. Heyet, İngiliz Parlamentosu'nda 2 milletvekilinin katılacağı toplantıda Bursa'yı anlatacak.

Ticaret ve vize kolaylığı istenecek
MÜSİAD Bursa heyetinde, inşaat, tekstil, gıda ve bebe çocuk konfeksiyonundan işadamları var. Ziyaretin mimarı Murat Bayizit İngiltere'ye uzun süredir ihracat yapıyor. Brexit, yani Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecini yaşayan İngiltere ile önümüzdeki yıllarda ticaretin sürdürülmesi ve geliştirilmesi için yeni kapılar açılması gerekiyor. İşte bu görüşme ve ziyaret bu yüzden önem taşıyor. İngiliz Parlamentosu'nda da Türk heyeti adına konuşmayı Bayizit gerçekleştirecek. Bayizit, hem Bursa'yı anlatacak hem de Brexit sonrası ticari ilişkiler ve işadamlarına vize kolaylıkları sağlanmasını gündeme getirecek.
Ziyaret sırasında Bursa heyetine Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de bir resepsiyon verecek.

Çözüm, konut faizlerinin düşürülmesinde
Konut sektörü, durgunluğun önlenmesi için aylardır hükümetten çözüm bekliyordu. Geçtiğimiz gün Bakanlar Kurulu bu konuyla ilgili ilk adımı attı. 6 ay süreyle, konut teslimlerinde, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak. Yüzde 4 olan tapu harcı ise yüzde 3 olacak. Açıklanan bu kararlarla, 500 bin TL'lik bir konutun 90 bin TL olan KDV'si, 40 bin TL'ye düşecek.
Kararı Bursa'da inşaat sektörünün önemli isimlerinden biri olan Lik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt'a soruyoruz.
Mehmet Kurt, kararı olumlu olarak nitelendirse de sektörde asıl doping etkisinin konut faizlerinin birin altına inmesiyle sağlanabileceğini söyledi. Sektörün ayrıca yabancıya konut satışlarının ihracat sayılması, Eximbank kredilerinin kullandırılmasının da fayda sağlayacağını ifade eden Mehmet Kurt, Başbakan Binali Yıldırım'ın sektörle ilgili düzenlemelerin devam edeceği açıklamasının umut verici olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.