Hava Durumu

İstanbul (seçmen) yolcusu kalmasın!

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2019 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2019 07:58

İstanbul seçmeni 2 gün sonra yenilenecek Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için yeniden sandık başına gidecek.
İstanbul, dünyadan Türkiye'ye bakıldığında ülkenin vitrini. Bu hem tarih ve doğa, hem de nüfus ve ekonomi açısından da geçerli.
İstanbul nüfusta 123 ülkeyi geride bırakıyor. Seçmen sayısı da 109 ülkenin nüfusundan fazla bir rakama ulaşıyor. İstanbul'un seçmen ağırlığı ise 1984-2014 döneminde yüzde 12,4'ten yüzde 19'a çıkarken, bu oran 31 Mart 2019 seçimlerinde yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.
1984-2019 döneminde İstanbul'da mahalli idareler seçimlerinde katılma oranının en yüksek olduğu seçim yüzde 89,2 ile 30 Mart 2014 seçimleri olurken, en az katılma oranı yüzde 68,6 ile 26 Mart 1989 seçimlerinde görüldü. 2014 oranı baz alınırsa, 31 Mart 2019 seçimlerinde İstanbul'da oy kullanmayan 1 milyon 711 bin 825 seçmenin 23 Haziran 2019 seçimlerinde 572 bin 252'si sandığa taşınabilir.
Araştırma şirketlerinin çalışmaları sayesinde bu rakamların farkında olan hem 'Cumhur' hem de 'Millet' ittifakı, seçim stratejilerini 31 Mart'ta sandığa gitmeyen veya gittiğinde küskünlük nedeniyle destekledikleri partilere oy vermeyen seçmen üzerine kurdu.
Aldığı göçlerle bir Türkiye mozaiği olan İstanbul'da, sosyolojik katmanları hesap eden partiler, Anadolu'daki illerin milletvekilleri ve belediye başkanları ile kampanyalarını yürüttüler.
Balkan ülkelerinden göç edenler için Bursa'nın AK Partili ve CHP'li vekilleri Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu ilçelerinden ayrılmadılar. AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle tıpkı Bursa seçimlerinde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu'dan gelen seçmenlerden oy istedi.
Yapılan anketler bir yana 23 Haziran akşamı sandıkları açıldığında hangi partinin yürüttüğü kampanyanın başarılı olduğu ortaya çıkacak.

GÜNEY MARMARA'DAN 8 BİN SEÇMEN TAŞINACAK

Partilerin İstanbul örgütlerine desteği seçmenlerin son günlerde sandıklara ulaştırılması konusunda da yoğunlaştı. Bu konuda en aktif olan ise CHP Bursa örgütü. Öne çıkan isim ise Nilüfer İlçe Başkanı Özer Anaç.
Geçtiğimiz haftalarda İmamoğlu'nun kampanyasına destek için İstanbul'a da giden Anaç, Balıkesir, Çanakkale ve Bursa'dan oy kullanmak için gidecek seçmenlerin koordinasyonunda da görev alıyor.
Bu üç ilden cumartesi gecesi 8 bin seçmen karayolu ve deniz otobüsleriyle ücretsiz olarak İstanbul'a taşınacak. CHP Nilüfer Gençlik örgütünün organizasyonuyla öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu Görükle'den 800 seçmen İstanbul'a götürülecek. Bu amaçla 3 deniz otobüsü ve 84 otobüsün rezervasyonu yapıldı.
Nilüfer örgütü ayrıca Tuzla'da sandıklarda görev yapanların kumanya ve su ihtiyaçlarını da karşılayacak. Seçim günü için 3 bin 500 kumanya ve 5 bin su ve 5 bin meşrubat Tuzla'daki sandıklarda dağıtılacak.
CHP örgütünün çalışmaları Güney Marmara ile de sınırlı kalmadı. Seçmenlerin taşınmasıyla ilgili Ardahan'dan gelecek olan 25 otobüsün 100 bin liraya ulaşan taşıma ücretini de Bursa karşıladı.
Ayrıca Gemlik, Mudanya ve Orhangazi CHP örgütleri seçimde oy kullanacaklar için otobüs kaldıracak.

AK PARTİLİ VEKİLLERİN GÖREV YERLERİ

AK Parti'nin İstanbul seçimleriyle ilgili çalışmaları da seçim sonuçlanıncaya kadar devam edecek. Kampanya döneminde birkaç kez İstanbul'a giden AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'a çalışmaları sorduk.
AK Parti, CHP gibi otobüs organizasyonları yerine İstanbul'a gitmek isteyen seçmenlerin otobüs ücretlerini karşılama yolunu seçiyor. Partiye başvuran seçmenlerin gidiş-geliş otobüs ücretleri karşılanıyor.
Bu arada AK Parti Bursa milletvekillerinin seçim günü İstanbul'da görev yapacakları bölgeler de belirlendi. AK Parti Genel Merkezi tarafından Müfit Aydın Başakşehir, Hakan Çavuşoğlu ve Osman Mesten Zeytinburnu, Dr. Mustafa Esgin Pendik, Zafer Işık Çekmeköy, Ahmet Kılıç ve Atilla Ödünç Tuzla, Refik Özen ve Emine Yavuz Gözgeç Bayrampaşa ve Vildan Yılmaz Gürel de Üsküdar'da görevlendirildi. Vekiller sonuçlar açıklanıncaya kadar İstanbul'da kalacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.