Hava Durumu

İYİ Parti'den Bursa sel raporu: İhmal felaketi!

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2020 09:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2020 09:05

Türkiye'de gündem çok hızlı değiştiği için yaşanan felaketler bile çabuk unutulur hale geldi. Geçen hafta 6 can alan ve binlerce dönüm ekili arazinin sular altında kalmasına neden olan sel felaketi yerini Sakarya'daki havai fişek patlamasına bıraktı.
Oysa bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için hataların tespiti ve ders çıkarılması gerekir.

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı bu amaçla sel felaketinin yaşandığı 5 ilçede incelemeler yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da bunu araştırma önergesiyle TBMM'ye taşıdı.
İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır, Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ve Ahmet Kamil Erozan ile dijital ortamda düzenlediği basın toplantısında, yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporu kamuoyuna açıkladı. Amaç, ders çıkarılması ve bir daha bu tür felaketlerin yaşanmamasıydı.

Yaşananları 'ihmal felaketi' olarak nitelendiren Dr. Bahadır, bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Dere ıslah çalışmalarının yetersiz kalması; yılda 5 kilometre yerine 200 metrelik ıslah çalışması yapılması,
Dere yatağına göz yumulan kaçak yapılar. Narlıdere'de 5 kişi dere yatağındaki kaçak evde yaşamını yitirdi.
DSİ, BUSKİ ve Orman bölge arasındaki koordinasyon eksikliği. Açılan orman yolları, hızlı tren tünel inşaatının hafriyatının dere yataklarına boşaltılması nedeniyle suyun yön değiştirmesi,
Hazırlanan raporu AK Parti ve CHP'liler ve Bursa'daki yönetim kademesiyle paylaştığını söyleyen Prof. Dr. Tatlıoğlu, 'Talebimiz soruşturma başlatılması ve peşine düşülmesi. Eğer soruşturma yapılırsa bundan sonraki işlerde kamu yöneticiler daha titiz davranacaktır' dedi.
Ahmet Kamil Erozan da, olayın birçok faktör içerdiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
'İklim değişikliğinin de etkileri var ama gökten inene yapacak bir şey yok. Ancak aşağıda neler olduğu insanların sorumluluğunda.
Ya tedbir alacaksınız ya da hızlı müdahale edeceksiniz'

'BURSA HAK ETTİĞİ PROJELERİ ALAMIYOR'

Toplantının ikinci bölümü ise hızlı tren ve Bursa Büyükşehir Belediyesi projeleri konusuna ayrıldı.
Bursa'nın hızlı tren projesinin yılan hikayesine döndüğünü savunan Dr. Bahadır, 7 bakan değişmesine rağmen projenin tamamlanamadığını, hızlı başlayan yatırımın yük trenine dönüştürüldüğünü söyledi.
Dr. Bahadır, tıkanmış kenti içi trafik sorununun akıllı dokunuş denilen palyatif çalışmalarla değil akıllı projelerle çözüleceğine işaret ederek, Bursa'nın ulaşım sorununun raylı sistem ve kent içi yolların yeraltına alınmasıyla çözülebileceğini vurguladı.

T2 tramvay projesinin başkanın seçim vaadinde yer altına alınacağının ilan edildiğini kaydeden Dr. Bahadır, şöyle devam etti:

'T2 hattının hatalı proje olduğu söylendi. Hatalıysa neden devam ediyor. Yanlışsa bu projeyi yapanların hesap vermesi gerekiyor'
Dr. Bahadır, Yunuseli Havaalanı'nın konut alanına dönüştürülerek ranta kurban edilmemesini ve kent ormanına dönüştürülmesini de önererek, Hanlar Bölgesi projesini desteklediklerini ve proje kapsamının genişletilmesini istedi. Dr. Bahadır, 'Bursa billboard belediyeciliği değil hizmet belediyeciliği bekliyor' sözleriyle konuşmasını tamamladı.
'Siyah beyazcı değiliz' vurgusunu yaparak Bursa projelerini değerlendiren Prof. Dr. Tatlıoğlu da, şöyle konuştu:
'Mecliste de böyleyiz. Toptancı zihniyetimiz yok. 20 maddelik kanun gelince bakıyoruz. 12 maddesi uygunsa ona kabul oyu veriyoruz. Belediyecilik konusu da böyle AK Parti'nin belediyecilik konusunda şehirlere çok ciddi katkıları oldu. İstanbul ve Ankara'nın sorunlarının çözümünde çok ciddi mesafe alındı'
Bursa'nın da merhum Hikmet Şahin döneminde vizyonu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tatlıoğlu, '2009'dan beri yerel yönetimlerde bir vizyon yok ve Bursa sahipsiz' dedi.
Bursa'nın hak ettiği projeleri kazanma konusunda maalesef geride olduğunu savunan Prof. Dr. Tatlıoğlu, şöyle devam etti:
'Bursa dördüncü büyük şehir. 5 milyar dolar dış ticaret fazlası var. Bursa'nın İzmir, Sivas, Eskişehir, Konya kadar hızlı tren hakkı yok mu?'
Prof. Dr. Tatlıoğlu, T2 hattı konusunda da espri yaparak, 'Dünyayı kurtaran adam filmi en başarısız film ödülü aldı. T2 tramvay hattı da mühendislikte en başarısız proje ödülü alacak' dedi.

VALİ CANBOLAT'TAN BTSO'YA 'İDLİB' TEŞEKKÜRÜ

Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan 'İdlib'de Briket Ev' kampanyasına Bursa'dan da büyük destek geldi. Bursalı hayırseverler, 226 ev yapımı için bir milyon 356 bin liralık katkı sundu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, sosyal medya hesabından yardımları koordine eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve hayırsever iş insanlarına teşekkür etti.
İbrahim Burkay da, Canbolat'ın mesajına, 'Bursa iş dünyası olarak bundan sonraki süreçte de yardıma muhtaç kardeşlerimiz için devletimizin yönlendireceği doğrultuda her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz' sözleriyle yanıt verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.