Hava Durumu

Kamuda dijital dönüşüm Bursa'dan başladı

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2019 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2019 08:17

Artık bilişim çağında yaşıyoruz. Mal ve hizmet üretimleri de buna göre şekilleniyor. Minicik bir işlemciye sahip yapay zeka kullanan ürünler, çok değil, 20-30 yıl öncesinde yüzlerce personelin yaptığı işleri bir çırpıda tamamlıyor. Mesela binlerce sayfalık basılı rehberler tarih oldu bile.
Artık Endüstri 4.0'a bununla bağlantılı daha kapsayıcı bir anlayışa sahip Toplum 5.0'a dönüşüm, tüm alanlarda hızla devam ediyor. Üretimdeki bu dönüşüm ve dijitalleşmeye kamunun kayıtsız kalması düşünülemez. Bunu son yıllardaki e-devlet hizmetlerinde görüyoruz. Eskiden günlerce süren pasaport işlemi neredeyse 24 saatte tamamlanıyor. Kapı kapı dolaşılarak alınan bir belge anında cep telefonundan indirilebiliyor.
Peki ya çoğunluğu memurlardan oluşan kamu personeli buna uyum sağlayabiliyor mu?


Sürekli değişen ve gelişen teknoloji ve bilgi çağında kamu yöneticilerinin bilgi sahibi olması, yenilikleri takip etmesi ve kendilerini sürekli geliştirmeleri artık zaruri bir ihtiyaç.
Bursa bu alanda da Türkiye'ye öncülük edecek bir projeyi yürütüyor. Kısa adı BEBKA olan Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı, geçtiğimiz nisan ayında, 'Kamuda Değişim ve Dijital Dönüşüm Seminerleri'ni başlattı.
24 Nisan'da Ahmet Şerif İzgören'in 'Değişim Yönetimi' ile başlayan, 8 Mayıs'ta Seda Altun'un 'Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin (Takım Çalışması), İnan Acılıoğlu'nun 'İnovasyon ve Dijital Dönüşüm' konusuyla devam eden seminerlerin dördüncüsü dün Umut Sav'ın 'Kaplumbağa Terbiyecisinin Sırrı (liderlik) konusuyla devam etti.
18 Haziran'da Gökhan Okçu'nun 'Neden 25. Saat Etkisi' ve 25 Haziran'da Acun Erkuloğlu'nun 'Verimli Akrep, Etkin Yelkovan (zaman yönetimi) seminerleriyle sona erecek.
BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Türkiye'ye örnek olacak projedeki seminerlere ilginin büyük olduğunu ve her seminere 750'nin üzerinde kamu yöneticisi ve personelin katıldığını söyledi.
Ajansın bağlı olduğu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da projeyi yakından takip ediyor. 25 Haziran'daki son seminer ve sertifika törenine Bakan Mustafa Varank'ın da katılması bekleniyor.
Seminerlerde bir yandan dönüşüm ve dijitalleşme konusunda bilgi edinen kamu personeli cep telefonlarıyla da katılımcı haline gelerek, BEBKA'nın gelecek 5 yıldaki stratejik planlarıyla ilgili önerilerde de bulunuyorlar.

DİRİLİŞ'İN YENİ SEZONU BURSA'YA YARAYACAK

Diriliş Ertuğrul, 5 sezonda 150 bölüm yayınlanarak geçtiğimiz akşam ekranlara veda etti. Başrolünü Engin Altan Düzyatan'ın oynadığı dizi sadece Türkiye'de değil dünyada da büyük ilgi gördü. Hatta Venezüela Devlet Başkanı Maduro bile Türkiye ziyaretinde hayranı olduğu dizinin setini ziyaret etti.


Diriliş Ertuğrul, Game of Thrones kadar dünyayı sarsan bir dizi olmasa da Balkanlar'dan İslam ülkelerine kadar birçok coğrafyada ilgi gördü. Bunun yanı sıra iç turizmde de katalizör etkisi yaptı. Bir örnek vermek gerekirse Söğüt'te Alp kıyafeti giyen Mehmetçiklerin nöbet tuttuğu Ertuğrul Gazi Türbesi'ni yılda bir buçuk milyon kişi ziyaret etti.
Sezon finaliyle Düzyatan diziye veda ederken, yeni sezon Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in öyküsüyle devam edecek. Osman Gazi rolünü de yapımcı firma ile 5 yıllık anlaşma imzalayan Burak Özçivit canlandıracak. Osman Gazi'nin türbesi de oğlu Orhan Gazi ile birlikte Tophane'de.
Tarihi kronolojiye ve buna uygun hazırlanan senaryoya göre, dizi artık Bursa çevresinde geçecek. Yenişehir, İznik ve Bursa'yı dizide artık görmeye başlayacağız. Dolayısıyla Diriliş'in yeni sezonu Bursa turizmine yarayacak.

CHP'Lİ AYDIN'IN KAMPANYASI BİTMİYOR

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 5 yılda ön seçimler de dahil olmak üzere 10 seçim kampanyası yürüttü. Milletvekilliği seçimi sonrası rahat bir nefes almayı planlayan Aydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteği üzerine Osmangazi Belediye başkan adayı oldu.


Başarılı bir kampanyaya rağmen seçimi kazanamayan Erkan Aydın'ın seçimsiz günler geçirme planları 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile yine suya düştü.
Aydın, bugünlerde genel merkezin isteği üzerine Pendik'teki seçim çalışmalarına katılıyor. Yürüttüğü çalışmaları sosyal medya hesaplarından paylaşan Aydın, AK Parti'nin birinci parti olduğu bölgede Ekrem İmamoğlu'na ilgilinin yüksek olduğunu belirterek, bu ilginin sandığa yansıyacağına inanıyor.
Bursa'daki kampanyada günlük bin olan tokalaşma sayısını soruyoruz. Ramazan dolayısıyla biraz azalsa da bayramdan sonra artacağını söylüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.