Hava Durumu

'Kirlilikten bir çocuk hastalanırsa vebalini biz taşırız'

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2018 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2018 08:18

Bursa maalesef artan nüfus baskısı ve doğayı hor kullanmamız yüzünden çevre ve özellikle de son yıllarda artan hava kirliliği tehdidini yaşıyor. Üstelik bu kirlilik devletin yani bakanlığın resmi sitesinden de tescilli.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı ölçümlere göre Bursa, havası kirli ilk 10 kent arasında olmaya devam ediyor.
Başlıktaki cümle bire bir Bursa Valisi İzzettin Küçük'e ait. Bursa'yı çok seven ve her fırsatta bunu dile getiren Vali İzzettin Küçük'ün çevre kirliliği ve özellikle hava kirliliğine karşı toleransı yok.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Vali İzzettin Küçük, Bursa'nın birkaç sorunu çözüldüğü taktirde mutluluk veren bir şehir olduğunun altını çizdi. Bursa'nın nüfus yoğunluğunun azaltılması gerektiğini vurgulayan İzzettin Küçük, 'Ulaşım sorununu çözmemiz, sanayiyi de kent dışına çıkarmamız gerekiyor' dedi.
Vali İzzettin Küçük, çevre kirliliğinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kirliliği önlemek bu şehrin çocuklarına karşı vebalimiz. Hava kirliliğinden çocuklar hasta olursa bunun vebalini biz taşırız'
Devletin denetim ve takip konusunda üzerine düşen görevi yaptığını ifade eden İzzettin Küçük'ün dikkat çektiği diğer önemli bir nokta ise vatandaş duyarlılığı.
İzzettin Küçük, 'Denetim yapılıyor, cezalar kesiliyor. Yalnız bu konuda toplumsal bilincin de gelişmesi gerekiyor. Devlet tedbirleri bir yere kadar. Vatandaş, bacasından yaktığı lastiğin dumanı çıkanı veya çevreyi kirleten sanayi tesisini gördüğünde şikayet edecek. Bu konudaki toplumsal algının değişmesi gerekiyor. Şikayeti komşuna hainlik olarak değerlendirilmemeli' dedi.

Kot pantolonla dağcılık olmaz

Türkiye'nin en önemli kış merkezlerinden olan Uludağ, önce yılbaşı tatilinde, ardından sömestrin başlamasıyla birlikte doldu taştı.
Uludağ'ın dolup taşması elbette ki güzel ama bazı insanların sorumsuz davranışları nedeniyle geçmiş yıllarda çok acı sonuçlar doğuran olaylar yaşandı.
Uludağ öyle kolay bir dağ değil. Bunu söyleyen yıllarca bu işe emek vermiş, hatta dünyanın sayılı dağlarına çıkmış dağcılar. 20 yıl önce Kar Leoparı olarak adlandırılan Nasuh Mahruki bile Uludağ'da mahsur kalmıştı.
Geçtiğimiz haftalarda yine Jandarma, AFAD hatta askeri birlikleri alarma geçiren bir mahsur kalma olayı daha yaşandı. 3 kafadar Uludağ'dan yaya olarak aşağıya inmek istemiş. Kurtarıldıktan sonra çekilen fotoğraflarda gördüm. Üzerlerinde kot pantolon ve ince bir mont vardı. Kimseye de bildirimde bulunmamışlar.
Oysa valilik ve jandarma bu konuda sürekli uyarılarda bulunuyor.
Dinleyen kim?
Programda yönelttiğim soru üzerine Vali İzzettin Küçük, bu konudaki duyarsızlığa da tepki gösterdi. Yazın bile Uludağ'dan inmek tehlikeliyken insanların karlı kış günlerinde buna cesaret göstermesine anlam veremeyen Vali İzzettin Küçük, 'Bu tür olaylar nedeniyle tüm kamu kuruluşları seferber oluyor. Elbette ki bir can kurtarmak her şeyden önemli ama unutmamak lazım ki kurtarmaya giden jandarma da insan ve daha 23-25 yaşında gençler. Onlar da hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını bekliyoruz' dedi.

Bursa'nın yetkili fuar şirketi sahaya çıkıyor

Bursa, son yıllarda kongre ve fuar merkezi olma konusunda önemli adımlar atıyor. TÜYAP'ın geçen yıl düzenlediği 13 fuarın ziyaretçi sayısı 722 bine ulaşmıştı. Bu yılki hedef 15 fuar ve 100 ülkeden 800 bin ziyaretçi.
Bursa'da artık fuarlar konusunda TÜYAP dışında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi de devreye giriyor. Kongre turizmi konusunda Bursa'da faaliyet gösteren Burkon Yönetim Kurulu ve BTSO Turizm Komitesi Başkanı Hasan Eker'in kurduğu Network fuarcılık şirketi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yurtiçinde fuar düzenleme yetkisi aldı.
Merinos AKKM'de bu yıl gıda, turizm, bilişim, eğitim, su ve çevre ile spor alanlarında 9 fuar düzenlemeyi planlayan Network'ün ilk fuarı olan BUCOS Kozmetik ve Güzellik Fuarı 8 Şubat'ta kapılarını açacak.
Bana göre, Bursa için açılan fuarlardan ziyade bir fuar şirketinin TOBB'dan yetki alması önem taşıyor. Bu gelişme Merinos'u da önümüzdeki günlerde daha farklı yerlere taşıma imkanı sağlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.