Hava Durumu

Korona fırtınasından 'koruma' tsunamisine

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2020 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2020 07:57

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2,5 aydan beri kapalı olan Mudanya'daki işletmeler, yeni normalleşme adımları atıldığı günlerde deyim yerindeyse fırtınadan çıkıp, tsunamiye yakalandılar.

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, geçtiğimiz günlerde Mudanya Belediyesi'ne yazı göndererek, ilçe merkezinde bulunan 'kentsel sit alanı bütünündeki meskun konut alanında yer alan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının işletme ruhsatlarının iptalini' istedi.

Kurulun talebi, Mudanya'nın kalbinin attığı bölgedeki 250'ye yakın işletmenin kapanması anlamına geliyordu. Tabii tepkiler başladı.

Esnaf, mütareke binası önünde toplanarak, karara tepkilerini dile getirirken, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın kapısını çaldı.

Türkyılmaz görüşmede gelinen süreç hakkında bilgi verdi:

2016 yılında alınan meclis kararıyla Mütareke Meydanı'nın da içinde bulunduğu bölgenin turizm açısından daha iyi noktaya gelebilmesi için plan değişikliği yapıldı. Bu plan değişikliğinin amacı Girit Mahallesi açık hava müzesine dönüştürülmek isteniyordu. Kafeler, restoranların yanı sıra açık hava müzesi olması istenen bölgeyle ilgili alınan karar büyükşehir meclisinden de geçti.

Onay için kuruldan karar beklenirken bir kişi tarafından 4 binin üzerinde yapılan şikayet nedeniyle tüm esnaf zor durumda kaldı.

Oysa Türkiye'nin dört bir yanındaki SİT alanı içinde yeralan yapılar ticari işletme olarak kullanılıyor. Kimi restoran, kimi kafe, hatta otel olanlar bile var. Saranbolu'ya Beypazarı veya Cunda Adası gibi örneklere gitmeye gerek yok. UNESCO Dünya Mirası listesine giren Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık da yüzlerce örnek var.

Üstelik alınan bu karar tüm Türkiye'deki tescilli binalara yönelik emsal karar oluşturup mağduriyetleri de arttırabilir.

VALİ CANBOLAT DESTEK VERDİ

Görüşmede, Türkyılmaz, bu bölgedeyapıların özgün kimliği korunarak, butik otel, kafe, restoran ya da ticari olarak kullanılması yönündeki plan değişikliğinin onaylanmasını istediklerini de ifade etti.

Türkyılmaz ve beraberindeki teknik ekibi dinleyen Vali Canbolat, aynı işlevde bulunan tescilli yapıların Türkiye'nin pek çok yerinde işletme olarak kullanılabildiğini vurgulayarak, buna Eskişehir Odunpazarı, Safranbolu, Ayvalık, Cunda, Bursa'nın Tophane, Hisar, Cumalıkızık'ı örnek gösterdi.

Kararın tuzimi etkileyeceğine de dikkat çeken Canbolat,' İlgili birimlerle görüşüp, sorunun çözümüne yönelik adım atılması yönünde girişimde bulunacağız" mesajını verdi.

PROF. DR. DOSTOĞLU: KORUMA KULLANMA- DENGESİNE DİKKAT

UNESCO Bursa Alan Başkanı ve Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, bu konularda Türkiye'nin uzman bilim insanlarından biri.

Alan Başkanlığını yaptığı bölgelerde de Mudanya'da kapatılması istenen çok sayıda işletme mevcut. Mudanya'daki gelişmeleri anlattığımız Prof. Dr. Dostoğlu'na göre, bu tür yerlerde koruma-kullanma dengesinin çok iyi kurulması gerekiyor. İşlev değişikliği yapılacak tescilli binalardaki düzenlemeler mutlaka niteği bozmayacak şekilde yapılmalı.

Cumalıkızık'ta benzer örneklerin yaşandığını anlatan Prof. Dr. Dostoğlu, 'Kadınlar gözleme yapıp satıyor. Evlerin avluları ve odaları da benzer şekilde kullanılıyor. Safranbolu ve Beypazarı'nda da çok sayıda örnek var. Burada önemli olan husus dengenin korunması. Yoksa ticari işletme olarak kullanılması sıkıntıya neden olmaz' dedi.

VEKİLLER SAHAYA İNDİ

Koronavirüs sonrası yeni normale geçişle birlikte AK Parti Bursa Milletvekilleri de sahaya indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta 'sahaya inin' talimatı üzerine Bursa vekilleri Cuma günü esnaf ziyareti yapacaktı. Ancak, Millet Bahçesi açılışı nedeniyle ertelenen ziyaret cumartesi günü gerçekleştirildi.

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili Refik Özen'e izlenimlerini ve bu ziyaretlerin erken seçim işareti olup olmadığını sorduk.

Salgın nedeniyle uzun süredir esnaf ziyareti yapamadıklarını dile getiren Refik Özen, 'Bu süreçten en fazla etkilenen kesim esnaf olmuştu. Esnaf da biz de moral bulduk. Sıkıntılarını dinledik. Sağlık yönünden başarılı yönetimden memnunlar' dedi.

'Vekiller sahaya indiğine göre erken seçim olacak' değerlendirmelerine de katılmadığını belirten Özen, 'Biz her zaman seçime hazırız. Ancak şu andaki konjonktür seçimi gerektirecek bir durum ön görmüyor. Seçim gündemimizde olan bir şey değil.' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.