Hava Durumu

Korona savaşında Bursa farkı

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2020 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2020 08:04

Koronavirüs salgının Türkiye'nin kapısını çaldığı ilk günlerde ASTV'de hazırladığım programa konuk olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, ülkemizin ve Bursa'nın salgınla mücadele için hazır olduğunu söylemişti.

Bunun gerekçesini de hem hastanelerimizin yenilenmesi, hem de Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu'nun hazırlıklı olmasına bağlamıştı. Sağlık personeli yeterli, yoğun bakım yatağı sayı dünya ortalamasının üzerindeydi. Dr. Esgin'in vurguladığı en önemli konu ise insanların evde kalmasıydı.

Aradan geçen 2 aylık sürede salgınla mücadelede yolun yarısına geldik. İtalya, İspanya ve şimdilerde ABD'de olduğu gibi sağlık sistemimiz çökmedi. Yüksek bir eğri olsa da plato seviyesine hastanelerin yoğun bakım yataklarında aşırı doluluğun yaratacağı sıkıntıları görmeden ulaştık. Şimdi yavaş yavaş kısıtlamalar kaldırılarak koronalı yeni yaşam modeline geçiyoruz.

Dr. Esgin'e hem yeni dönemi hem de Bursa'daki mücadeleyi sorduk. Dr. Esgin bu günlerde evini milletvekili ofisine çevirmiş durumda. Kayınpederinin yaptığı ahşap masada internet aracılığıyla çeşitli toplantılara katılıp görüşmeler yapıyor. Bursa'nın yanı sıra AK Parti Karabük ve Kastamonu koordinatörü olduğu için iki ille de yakından ilgileniyor.

Türkiye ve Bursa'da başarılı bir salgın mücadelesi yapıldığını vurgulayan Dr. Esgin, bu süreçte sağlık kurumlarında bir sıkışıklık yaşanmadığını ifade etti. Yoğun bakım yataklarındaki doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 50-60 seviyesinde olduğuna işaret eden bu rakamın normal dönemlerin bile altında olduğuna dikkat çekti. Bursa'nın vaka sayısı ve ölüm oranında Türkiye ortalamasının altında kaldığına da işaret eden Dr. Esgin bunun nedenleri şöyle sıraladı:

'Şehir Hastanesi bize büyük avantaj sundu. Sağlık personelinin de özverili çalışmalarıyla süreci yürüttük. Filyasyon ekipleri çok iyi çalıştı. Bursa'nın diğer illerden bir farkı da pozitif çıkan hastaları evlerine göndermek yerine açtığımız ek binalar ve Memleket Hastanesi'ni yeniden düzenleyerek burada kontrol ve tedavi ettik. Hastaların dışarı çıkmaması yayılmayı da önlemiş oldu.'

Bundan sonraki süreçle ilgili değerlendirmede de bulunan Dr. Esgin, hatırlatmam üzerine ortopedi uzmanı olduğu için bununla ilgili bir örnek verdi:

'Hemen 11 Mart öncesine dönmek mümkün değil. Örneğin bir kişinin ayağı kırıldığı zaman tedavi süreci uzun olur. Bir süre üzerine basma, basarsan tekrar kırılır deriz. Bizi dinlemezse yeniden kırılır. Bu mücadelede ona benziyor. Tıpkı kırık ayakta olduğu gibi bir süre kurallara uygun yaşayacağız'

DOSAB- OTOBAN BAĞLANTI YOLUNA BAŞLANIYOR

Dr. Esgin, önceki gün DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel ve Yönetim Kurulu üyesi iş insanlarımızla video konferans toplantısı gerçekleştirdi.

Sanayinin üretime geçiş süreci ve çalışan sağlığının korunması noktasında alınacak önlemlerle birlikte beklentilerin ele alındığı görüşmede, sanayiciler, maske ve test konusunda destek istediler.

Görüşmeyi değerlendiren Dr. Esgin, Türkiye'de bugüne kadar 400 milyon maske üretimi ve dağıtımının gerçekleştirildiğini, Bursa'ya da en son bir milyon 300 bin maske gönderildiğini söyledi. Maske satışlarının serbest bırakılmasıyla temin konusunda sıkıntının kalmayacağını vurgulayan Dr. Esgin, DOSAB'taki iş insanlarına uzun süredir beklenen otoban bağlantısı yoluyla ilgili müjdeli haberi de verdi.

Otoyolun açılışının ardından Dr. Esgin, DOSAB, Hasanağa-Akçalar, TEKNOSAB ve Mustafakemalpaşa ve OSB'sinin otobana bağlanması konusunda Ankara'da görüşmeler yapıyordu. Demirtaş ile başlayacak çalışmalar diğer noktalarla devam edecek. DOSAB bağlantı yolunun projesini ve inşaatını Karayolları Müdürlüğü, kamulaştırmasını ise Büyükşehir Belediyesi yapacak. Projesi hazırlığı devam eden çalışma, kamulaştırmanın ardından ihale edilecek.

DOSAB'a ikinci müjde ise korona yüzünden duran ve sosyal bağlantıyı kestiği için Çin seddi olarak adlandırılan OSB'deki DSİ sulama kanallarıyla ilgili çalışma da eylül ayında başlayacak.

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

EN GÜZEL MEYDAN OKUMA

Artık normalleşme sürecine girdiğimiz için günlükteki karantina sözcüğünü kaldırdım.Günlük ise virüsle mücadele süresince devam edecek.

Karantina günlerinde evde kalanlar yemek yapmaya merak sardı. Tabi ardından bir çok konuda olduğu gibi arkadaşlara meydan okuma da bunu izledi. Son günlerde sosyal medyada güzel bir meydan okumaya tanıklık ediyoruz.

Meydan okumanın fitilini Güney Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Ersin Yazıcı, evde Bursa Kebabı yaparak ateşledi. Ardından TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker ve TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu'na meydan okudu. Eker, Muradiye Çorbası, Saraçoğlu da süt helvası yaparak yanıt verdi. Eker, çorbayı yaptıktan sonra Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkgöz ve Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Sait Kaplan'a meydan okudu. Bakalım onlar ne yapacak?

Geçtiğimiz yıl Bursa yemekleri konusunda çalıştay yaptıklarını ve turistik mekanlar için Bursa menüleri oluşturduklarını hatırlatan Hasan Eker, meydan okumaların Bursa yemeklerinin tanıtımına katkıda bulunacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.