Hava Durumu

Koronanın ortaya çıkardığı gerçekle yüzleşme zamanı

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2020 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2020 08:15

Çin'de ortaya çıkıp dünyaya yayılmasının ardından koranavirüsün öncelikle insan hayatı üzerine etkileri ön plana alındı. Boşuna dememişler önce can.

Dünyadaki tüm sağlık kuruluşları alarma geçti. Hastanelere yaşanan akın önce sağlık kuruluşlarını kilitledi. Önlem almayan ya da almakta geciken ülkeler, İtalya, İspanya ve İran'ın durumu ortada.

Evde karantina salgına karşı en iyi önlem olarak değerlendirdi ve insanlar evlere hapsoldu. Hizmet sektörü durdu. İrili ufaklı sanayi kuruluşları üretime ara verdi. Hem çalışacak işçi yok, hem de Maslow teorisi veya Maslow'un gereksinimler hiyerarşisinde olduğu gibi insanlar ihtiyaçlarını ertelemeye başladı.

Daha bir ay öncesine kadar sıfır otomobil kuyrukları vardı. İnsanlar bahar ayını karşılamak için gardırop yenileme hazırlıkları yapıyordu.

Ne oldu şimdi? İş can derdine dönünce hepsi unutuldu.

Asıl fırtına önümüzdeki günlerde başlayacak. Önce can demiştik ya. Şimdi sıra geldi; 'mal canın yongası' hesabına.

Fabrikalar üretim yapmadan işçi ücretleri nasıl ödenecek?

Ya da hizmet sektöründe çalışan ve tüm geliri bununla sınırlı bir şirket sürecin devam etmesi halinde nasıl ayakta kalacak?

Devletlerin alacağı tedbirler yeterli olacak mı? Süreç uzarsa çok zor görülüyor.

Bir de madalyonun diğer yüzü var.

Dünyaya hükmettiğini sanan insanoğlu meğer ne kırılganmış. Gözle görülmeyen bir virüs nasıl da koca imparatorlukları sarsıyor.

İşin güzel tarafı ise konaravirüsün yan etkisinde. Bu terim bana ait değil. Venedik kanallarının nasıl temizlendiğini, yeniden balık ve kuğuların dolaşmaya başladığını gösteren fotoğrafları paylaşan sosyal medya kullanıcısına ait.

Az buz değil ayda 2 milyon turistin cirit attığı nüfusu 60 bini geçmeyen Venedik nefes almış. Havası suyu temizlenmiş.

Belki insanoğlu bu küresel krizi atlattıktan sonra yakın geçmişte doğayı hoyratça kullanmasıyla ilgili yaptıklarıyla hesaplaşır. Tıpkı ekonomik buhran dönemleri sonrası yapıldığı gibi insanlığın geleceği için daha farklı bir dünya kurulur.

AYNI KÖYDE YAŞADIĞIMIZI FARK ETTİK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, dünyadaki ekonomik gelişmeleri yakından takip eden politikacılardan biri. Dünya tarihinde buhran sonrası değişimlerin koronavirüs sonrası da yaşanabilir mi sorusunu Prof. Dr. Tatlıoğlu'na yönelttik.

Koronavirüsün dünyada herkesin aynı köyde yaşadığını bir kez daha gösterdiğini ve tehditlerin ortak olduğunun farkına varıldığını belirten Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, yeni dünyanın yeni problemleri var. Bu da yeni ilişkiler ağı ortaya koyuyor. İnsanlık giderek şuraya geliyor; 'Sağlık ortak bir ihtiyaç ve bunun için ortak harcama yapılması lazım' Dünyada artık ortak bir vergi düzenlemesi gelebilir.
Dünyada artık Keynesyenler ve hatta ondan öte sosyalistlerin servetin azaltılması ve dünyanın refahı için harcanması seslerinin yükseldiğini vurgulayan Prof. Dr. Tatlıoğlu, ABD'li filozof ve aktivist Noam Chom-sky'nin anlattığı görüşlerin prim yaptığını söyledi.
Prof. Dr. Tatlıoğlu, dünyanın teknik sorundan öte biçim değiştirdiğini kaydederek, 'Dünya artık öyle bir hale geldi ki sen buradan sigara yaktığın zaman, Uruguaylı diyor ki kes şunu rahatsız oluyorum. Bu sesler birçok konuda daha fazla yükselecek' diye konuştu.

REKTÖR ÖĞRENCİLERİNİ ÖZLEDİ

Koronavirüs nedeniyle üniversiteler dahil tüm okulları tatil edildi. İlk ve orta dereceli okullar için önümüzdeki günlerde uzaktan eğitim başlayacak. Üniversite öğrencileri ise sürecin sona ermesini bekliyor.

Önceki gün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, 'Çocuklar evde sıkıldığınızı, okulu özlediğinizi biliyorum. Buradan söz olsun döndüğümüz ilk gün teneffüsü o güne özel olarak 40 dakika yapacağız' dedi. Bunu da kendi el yazısıyla imzaladığı belgeyle paylaştı.

Selçuk gibi öğrencilerini özleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da yine sosyal medya üzerinden seslenerek, şunları söyledi:
'Kıymetli öğrencilerim; Bu yoğun günlerde sizleri unuttuğumu sanmayın. Nasılsınız? Zorunlu tatil süreciniz nasıl gidiyor? İnşallah süreci en iyi şekilde atlatacak ve kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu süre zarfında lütfen evden çıkmayın. Bol bol kitap okuyun ve dinlenin'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.