Hava Durumu

Kripto paranın ezber bozan önlenemez yükselişi

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2019 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 08:00

Uygarlık tarihi boyunca temel değişimleri iktisadi değerler sağladı. Paranın bir değişim aracı olarak ticarette yerini almasının insanoğlunun bu noktaya gelişinde en büyük etken olduğu savunuluyor.
Değerli madenlerle başlayan paranın yolculuğu kağıt paraya dönüşle önemli bir devrim gerçekleşti. Son yıllarda yeni bir değişim ve dönüşümün arifesindeyiz sanki...
Teknolojik ve dijital değişim kendi parasını yarattı ve tüm ezberleri bozacak biçimde yükseliyor.


Kimileri tarafından kripto para olarak adlandırılsa da gizlisi saklısı olmayan bir dijital değer. İnternet ortamında güvenlik amacıyla geliştirilen bir dizi şifrelenme nedeniyle bu ad verilmiş.
ABD'nin Çin ve İran ile yaşadığı sıkıntılar nedeniyle dolar yerine kullanılmaya başlanan dijital paraların en ünlüsü Bitcoin. Rakipleri ve benzerleri de var ama en çok bilinen o olduğu için değerlendirmeler de Bitcoin üzerinden yapılıyor.
Son bir haftada yüzde 46'ya varan yükselişinin nedeni ise uluslararası ekonomik krizlerin yanı sıra dünyada söz sahibi yatırım fonlarının dijital paralara yönelmesi. Fon dediğim öyle küçük çaplı değerler değil, her biri neredeyse Türkiye'nin yıllık ihracat miktarına ulaşan bu fonların yüzde birinin yatırım amacıyla kripto paralara yönelmesi dengeleri etkiliyor.
Bursalıların yakından tanıdığı ekonomist ve aynı zamanda İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile geçen yıl görüştüğümüzde kripto parayla ilgili öngörülerde bulunmuştu. Son gelişmelerle söylediklerinin adım adım gerçekleştiğini görünce bir kez daha arayıp sordum?
Kripto para nereye gidiyor?
Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, dijital para zamanın ruhuna uygun gelişmelerin bir sonucu. Değişim kendi ruhuna uygun enstrümanlar yaratıyor. Önce madeni para, ardından kağıt paraya geçiş ve günümüzde dijital para. Kağıt paranın geçmişi 200 yıllık. Ancak dijital paraya geçiş süreci çok uzun sürmeyecek. Çünkü kağıt ve kaydi para süreçleri yavaşlatıyor. Günümüzdeki hızı karşılayacak bir değer oluşması gerekiyordu ve o da kendini yarattı.
'Bundan geri dönüş yok' değerlendirmesini de yapan Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, sistem en fazla 5 yıl içinde sağlıklı zemine oturacak. Şimdiden firmalar uluslararası satın almalarda dijital paraları kullanmaya başladı bile.
Bir uyarısı da var Prof. Dr. Tatlıoğlu'nun... Kripto paraları bir yatırım aracı görmekten ziyade bir değişim aracı olarak bakmak lazım. Yoksa borsa gibi görülürse, borsadaki gibi kaybedilebilinir de...

'SİSTEM TIKANDI, DAHA GENİŞ BİR SİYASİ TABANLA AŞILIR'

Türkiye ekonomisi son günlerde doların yükselip düşmesine odaklandı. Hükümet doların ateşini söndürmek için tüm alternatifleri kullanmaya çalışıyor. Kamu bankalarının yurtdışı piyasalarda döviz satışından tutun da Hazine'nin Merkez Bankası'nın yedek akçelerini kullanmasına kadar çeşitli enstrümanlar konuşulup, uygulamaya konuluyor.
Diğer yandan Türkiye'nin yeniden IMF'nin kapısını çalması gerektiğini savunanlar da var.


Prof. Dr. Tatlıoğlu'na bu gelişmeleri de sorduk. O da anlattı:
Merkez Bankası'nın yapacakları kırmızı çizgiye yaklaştı. Türkiye'deki sorunun temeli sistem. Yapısal bir tıkanma var. IMF'ye gidilmeden bundan çıkış yolu parlamentoda geniş tabanla hazırlanacak eğitimden yargıya kadar uzanan bir programdan geçiyor. Ve hazırlanacak program aynen uygulanmalı.

AKTAŞ, BASIN EKİBİYLE BULUŞTU

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çok güçlü bir basın bürosu var. Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan ve Basın Koordinatörü Ahmet Akhan yönetimindeki ekip deyim yerindeyse Başkan Aktaş'ın tüm çalışmalarını izleyip, basın organlarına aktarıyor. Bunun yanı sıra sosyal medya paylaşımları da neredeyse anlık hızda.


Aktaş, dün başarılı basın ekibiyle bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı ve ekiple birlikte çektirdiği fotoğrafı da ' Gerek sahada, gerekse ofiste gece gündüz demeden çalışan arkadaşlarıma muvaffakiyetler diliyorum' yazısıyla paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.