Hava Durumu

Mermere adını veren Marmara Adası

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2017 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2017 07:21

Pek bilinmez ama mermer sözcüğü batı dillerine çıkarıldığı Marmara Adası'ndan alır.
İngilizce 'marble', Fransızca 'marbre', Almanca 'marmor' ve en yakını Yunanca olanı 'mármaro' sözcüklerinin kökeni Marmara'dan gelir.
Marmara Adası'nda yaklaşık 3 bin yıl önce açılan ocaklar, eski Yunan'dan Osmanlı'ya kadar birçok sanat yapısında kullanılmıştır. 3 bin yıl sonra yeniden moda haline gelen bu mermer artık dünyanın en prestijli yapılarını süslüyor.

Marmara Bölgesi'nde ekonominin kalbinin attığı ve mermer sektörünün son yıllarda hızlı bir ivme kazandırdığı Bursa, Türkiye'nin belki de dünyanın en ağır fuarına ev sahipliği yapacak.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) işbirliğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı' dünyanın kapalı alandaki tek blok mermer fuarı olma özelliğini taşıyor.
215 firma, 50 bin ton blok mermeri bugün kapılarını açacak fuarda sergileyecek. 2 bin blok mermeri fuar alanına bin 500 TIR taşıdı ve 60 bin metrekarelik alanda sergilenecek. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuar her yıl kendi rekorunu yeniliyor. Firma sayısı yüzde 20, sergilenen blok mermer sayısı da yüzde 50 arttı.
Toplantıya katılan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran'ın açıkladığı bir rakam fuarın büyüklüğünün en güzel göstergesi. 1980 yılında Türkiye'den 15 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirilmiş. Bu fuarda sergilenen ve tamamının satılması beklenen blok mermerlerin tutarı da 15 milyon.
Fuarın bu kadar büyümesi 25 yıllık meslek deneyimi olan TÜYAP Bursa Genel Müdürü İlhan Ersözlü'yü bile şaşırtmış. Ersözlü, meslek hayatında bu kadar kısa sürede bu kadar büyüyüp ilgi gören fuar olmadığını söylüyor ve ekliyor; Beşinci yılda fuar alanında bir metrekare yer kalmayacak.

İnternet, fuar ve AVM'leri vuruyor

Toplantıda konuşan MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu ise internet üzerinden yapılan alışverişin, fuarlar ve AVM'leri olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.
Ama mermer için bu olumsuzluk söz konusu bile değil. Çünkü mermeri alacak olan dokunup görmek istiyor. Fuarın geleceğiyle ilgili onun da beklentisi 5 yıl. Başarı için önümüzdeki iki yıl çok çalışılması gerektiğini vurgulayan Efendioğlu, sektörde İtalya'dan iyi durumda olduğumuzu söyledi. Tek fark İtalyanların mermeri yeni teknolojileri kullanarak halı gibi işlemesinde. Bu da katma değeri artırıyor. Yoksa İtalyanlar bizim Ottaman beji mermerimizi sattığımız fiyata bile hayret ediyorlar.

Yeni fuar merkezi tartışması

Efendioğlu'nun dikkat çektiği diğer bir konu ise fuar alanıyla ilgili. İzmir'deki hatalı yer seçimi yüzünden mermer fuarı eski cazibesini yitirmiş. Aynı şeyin yeni fuar alanında yaşanması endişesini dile getiren Efendioğlu, fuar alanının Karacabey'e taşınması konusunda aceleci davranılmaması için çağrıda bulundu.
TÜYAP Bursa Genel Müdürü Ersözlü de BTSO ile sözleşme yenilediklerini hatırlatarak, "Biz mevcut yerin düzenlenip büyütülmesi taraftarıyız. Bu konudaki görüşümüzü BTSO'ya ilettik. Ancak kararı şehri yönetenler verecektir" dedi.

Orhaneli OSB'de yer kalmadı

Toplantıda Efendioğlu'na yöneltilen bir soru üzerine Orhaneli için büyük önem taşıyan Maden OSB ile ilgili önemli gelişmeler olduğunu da öğreniyoruz. OSB için ÇED konusu son aşamaya gelmiş. Efendioğlu'nun verdiği bilgiye göre, iki uzman şu anda Ankara'da görüşmeler yapıyor. Efendioğlu, bin 700 dönümlük alan için artık başvuru kabul etmediklerini ve yeni başvuruları yedek listeye yazdıklarını bildirerek, gösterilen ilginin beklenenin üzerinde olduğunu söyledi.

Mermer çıkarmak için açılan çukurlar işe yarayacak

Mermer ocakları denilince akla hemen çevre kirliliği geliyor. Efendioğlu, mermer ocaklarının çevreyi tarım kadar kirletmediği iddiasını tekrarlıyor. 'Sadece görsel kirlilik var' diyen Efendioğlu, mermer çıkarmak için açılan çukurların ise atıkların yok edilmesi için işe yaradığını savunarak, İstanbul'daki bir taş ocağının 214 milyona satıldığını örnek verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.