Hava Durumu

Meslek lisesi memleket meselesi

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2019 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2019 08:15

Başlıktaki cümle Koç Grubu'nun kurucusu merhum Vehbi Koç'a ait. Bu slogan daha sonra aynı grubun vakfı tarafından çok sayıda proje ile hayata geçirildi.

Yıllar önce söylenmesine rağmen bu sözler hâlâ geçerliliğini koruyor. Bursa örneğine şöyle bir bakmakta fayda var. Mesleki eğitim oranı orta öğretimde yüzde 49,1 ile Türkiye'de ilk sırada olmasına rağmen mezun iş bulamıyor, sanayici nitelikli eleman sıkıntısı çekiyor. Bu işte bir yanlışlık olduğu ortada.



Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi dün önemli bir imza törenine ev sahipliği yaptı. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, Bursa'da başarılı olan 19 projenin başvuru sahibi, ortak ve iştirakçileri ile diğer kurum ve kuruluşların da yer aldığı geniş katılımlı bir imza töreni gerçekleştirildi.

Son dönemde bu tür toplantılarda interaktif araştırmalar revaçta. Tören başlamadan sunucunun önerisiyle salondakiler bir internet sitesine giriş yaparak, oylamaya katıldı. Soru şuydu: Mesleki eğitimin ülkemizde gelişiminin desteklenmesi için ilave neler yapılabilir?

Salonun ön iki sırası başta Vali Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere protokol üyeleriyle dolu. Arka sıralarda ise öğretmen ve öğrenciler var.

Yaş ortalamasını ön sıradaki protokol üyeleri artırsa da salonun genel yaş ortalaması genç sayılacak düzeyde. Ekrandan izliyoruz. Katılım sayısı hızla artıyor. Sonunda 350 rakamına ulaşılıyor. Ve sunulan öneriler arasındaki en çok öne çıkan şık; okul-sanayi işbirliği, bunu modern eğitim araçları, eğiticinin eğitimi müfredatın geliştirilmesi ve dijitalleşme izliyor. Salonda bulunan nüfusumuza oranla çok küçük bir grup sayılacak topluluk en doğru teşhisi koymuştu. Zaten yukarıda vurgulamadığım meslek lisesi mezununun iş, sanayicinin eleman bulamaması, eksikliğin bu noktada olduğunun en iyi göstergesi.

BURSA'DA 19 PROJE DESTEKLENECEK

Bu ihtiyacın farkına varan BEBKA'nın projeleri de bu amaca yönelik. İmalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitim geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılması için mesleki eğitimin geliştirilmesi amacıyla mali destek programını geliştirmiş.

Törende konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim'in verdiği bilgiye göre, mali destek programından yararlanmak için Bursa, Eskişehir ve Bilecik'ten 65 proje başvurusu yapıldı. Desteklenmesine karar verilen 27 projeden 19'u ise Bursa'dan. Bunlardan 16'sı meslek lisesi, 2'si meslek yüksek okulu, biri de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın eğitim vakfı olan BUTGEM. Desteklenmeye hak kazanan projelerin toplam bütçesi eş finansman ile 17 milyon 84 bin liraya ulaşacak.

Desteklenen proje başvurularında, robotik ve otomasyon sistemlerinin kurulumu, Endüstri 4.0 uygulamaları, eğitici ve öğrenci niteliklerini geliştirici faaliyetler müfredatın oluşturulması gibi konularda yoğunlaşıyor.
Buradaki temel unsur ise projelerde sanayinin de işin içinde olması. Ayrıca desteklerin büyük bölümüyle meslek okullarının makine ve teçhizatlarının yenilenmesi.

MEZUNLARININ İŞİ HAZIR

Törende konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz'un anlattıkları iyi eğitimin beraberinde iş garantisi getirdiğini gösterdi.

Uludağ Üniversitesi'nin meslek yüksek okullarının doluluk oranı eğitim kalitesi ile doğru orantılı. Prof. Dr. Kılavuz'un verdiği bilgiye göre, Anadolu'daki bir- çok üniversitenin lisans bölümlerindeki doluluk oranı yüzde 80 civarındaki iken Uludağ Üniversitesi'nin 15 meslek yüksek okulunda bu oran yüzde 97.4.

Prof. Dr. Kılavuz bunu eğitimin kalitesine ve programlarının misyon odaklaşmasına bağlıyor. İki okulu da örnek veriyor. Bunlardan biri Orhaneli'deki MYO. Bu okulun çağrı merkezi bölümünden mezun olanların tamamı bir GSM operatörü tarafından istihdam ediliyor. Diğeri de Harmancık'taki aşçılık bölümü bu okulun dünya çapında başarıları var. Her gittiği yarışmadan altın madalya ile dönüyor. Tabii mezunları da anında iş bulabiliyor. Karacabey'deki süt teknolojileri, Orhangazi'deki otomotiv programları da aynı başarıya sahip.

Demek ki nitelikli ve iş dünyasının istediği elemanı yetiştirirseniz, işsiz kalmaları mümkün değil.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.