Hava Durumu

Mesleki eğitimde Alman modeli

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2019 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2019 08:00

Uzun yıllar önce Türkiye'de ilkleri başaran önemli girişimci ve işadamlarından Vehbi Koç, mesleki eğitimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için 'Meslek lisesi memleket meselesi' sözlerini dile getirmişti. Ardından Koç Vakfı, kurucusunun bu sözlerini hayata geçirmek için projeler geliştirmiş, ardından Milli Eğitim Bakanlığı da mesleki eğitim konusunu politika haline getirmişti.
Bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri istihdam. İş gücü piyasasında resmi kayıtlara göre iş arayanların sayısı neredeyse 5 milyona dayanırken, sanayi şehri Bursa'da, işadamları her platformda, mühendisten bile daha fazla ücret ödeyecekleri nitelikli işçi aradıklarını dile getiriyorlar.
Bu kadar mesleki eğitim veren kurum olmasına rağmen neden nitelikli eleman bulunamıyor?
Soruya verilecek yanıt çok basit; çünkü mesleki eğitim aldığı iddia edilen gençler aslında, sanayi ve diğer hizmet alanlarında talep edilen nitelikte yetişmiyor.
Bursa, bu kısır döngüyü kırmak için çaba gösterilen illerin başında geliyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, uzun süredir, sanayi ve eğitim işbirliği için projeler geliştiriyor. Burkay'ın daha önce gündeme taşıdığı 'mesleki eğitimde Alman modeli'nin altyapı hazırlıkları uzun süredir devam ediyordu. 7 Şubat'ta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Bursa ziyaretinde imzalanan protokolle artık hayata geçiriliyor.
Dün, Vali Yakup Canbolat, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'in katıldığı 'Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi' toplantısında proje kamuoyuna tanıtıldı.


İşin özü şu; Almanya'daki modelin esası Milli Eğitim, Çalışma Bakanlığı, ticaret ve sanayi odalarıyla işbirliği yaparak mesleki eğitim ortak proje ile yürütülüyor.
Bursa'dan başlayacak ve Türkiye'ye örnek olacak proje Alman modeli ile birebir örtüşüyor. Bursa'da 14 mesleki eğitim veren okul, pilot eğitim kurumu olacak. Bu eğitim kurumlarının her biri Bursa'da OSB'ler ve sivil toplum kuruluşlarının 'partner'i olacak. Finansman ise bu yıl mesleki eğitim ana tema olarak seçen BEBKA'dan sağlanacak. Projelerin yüzde 25'lik kısmını ilgili sivil toplum 'partner'leri karşılarken yüzde 75'i BEBKA'dan gelecek.
Yarışa, toplantıya katılan 30 meslek okulu projeleriyle başladı. BEBKA uzmanlarının incelemesi sonucu onaylanan projelere toplam aktarılacak kaynak ise 17 milyon lira. 14 ayrı tema belirleyecek okulların proje kapsamında eğitim yaptıkları makinelerden, müfredatlarına kadar projeye göre düzenleme yapılacak.

'NE İŞ OLSA YAPARIM DEVRİ SONA ERDİ'

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın toplantıda verdiği en önemli mesaj ise bir zamanlar iş arayanların en önemli söylemi olan 'Ne iş olsa yaparım' devrinin sona ermesiyle ilgili olanıydı. Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulmak ve 2023, 2071 gibi hedeflerine ulaşmasında en önemli rolü nitelikli iş gücü sağlayacak. Bu tür projelerin gelişmesi de başarıya giden yolu açacak. Artık iş arayan da 'mesleğim bu ve şu niteliklere sahibim' diyecek formasyona ulaşacak.
Bu arada, Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'in verdiği sayılar da Bursa'nın eğitim kurumu olarak mesleki eğitimde hiç de geri olmadığını gösteriyor. Bursa'da halen 100 meslek lisesinde 48 farklı alanda 55 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrenciler 'Alman modeli'nin yaygınlaşmasıyla nitelik kazanırsa, Bursa diğer kentlere oranla her zaman olduğu gibi bir adım öne geçmiş olacak.

ŞEHİR HASTANESİ'NE VEKİL DENETİMİ

Bursa'nın en büyük sağlık tesisi olacak 1355 yataklı Şehir Hastanesi açılış için gün sayıyor. 500 bin metrekare kapalı alana sahip, içinde 6 hastanenin yer aldığı sağlık tesisinde 49 ameliyathane, Bursa'nın uzun yıllardır ihtiyacı olan yanık ünitesi ve 217 yoğun bakım yatağı yer alacak.


Bayramdan sonra açılması planlanan hastaneyi Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Dr. Mustafa Esgin, Atilla Ödünç, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ziyaret ederek, İl Sağlık Müdürü Özcan Akan'dan tesisin son durumu hakkında bilgi aldılar.
Atilla Ödünç mühendis, Dr. Esgin doktor gözüyle inceledikleri hastaneye tam not verirken, oldukça geniş bir alana yayılan hastaneyi gezerken Çavuşoğlu, Ödünç ve Salman 'Scooter'a bindiler.
Bu arada, hastanenin en önemli konularından biri olan ulaşımla ilgili de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursaray bağlantılı Emek, Acemler ile Demirtaş ve Terminal bağlantılı 3 ring seferin başlatılacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.