Hava Durumu

Muradiye'ye 'virüs' görevi!

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2020 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2020 08:11

Çin'den dünyaya yayılan yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını kapımıza dayandı. Sınır tanımayan hastalık böyle giderse çalmadık kapı bırakmayacak.
Hastalığın ortaya çıktığı günden beri Türkiye bilimsel dayanağı olan adımlarla salgının en az zararla atlatılması için hamleler yapıyor. Bunda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun katkısı büyük.
Geçmiş yıllardaki gibi 'Türk insanına bir şey olmaz' mantığı yerine bilimsel bilgiler ışığında çalışmalar yürütülüyor. Prof. Dr. Canan Karatay'ın bilimsel ciddiyetten uzak 'kelle paça' açıklamaları bir yana Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sık sık yaptığı bilgilendirici değerlendirmeler da başka ülkelerde yaşanan panik ortamından bizi bir nebze olsun uzaklaştırıyor.

Hatırlatmadan olmaz; Türkiye ne bakanlar gördü. Çernobil'in etrafa radyasyon yaydığı günlerde 'radyasyon yok' diye çayı yudumlayıp poz veren bakanlar vardı.
Bakanlık bir yandan ülkeye virüsün girmesini engellemek, diğer yandan da vatandaşın bilinçlenmesi ve sağlık tesislerinin hazır hale getirilmesi için kararlar alıyor. Peki, Bursa'daki durum nasıl?
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu daha önce Şehir ve Yüksek İhtisası tanı ve tedavi için referans hastane olarak açıklamıştı. Dün yeni alınan kararla onarım amacıyla boşaltılan Memleket ya da bizim bildiğimiz adıyla Muradiye Devlet Hastanesi, hastalık şüphesi olanların karantinası için hazırlanıyor. Boşaltılan bina tıpkı Ankara'daki Zekai Tahir Burak Hastanesi gibi karantina amacıyla kullanılacak. Yatak ve karantina şartları için izole bir mekan olacak. Tedavi hizmeti verilmeyecek.
Bursa'da vaka ve şüpheli henüz yok. Umarım ileride de olmaz. Ancak tedbirli olmakta her zaman fayda var.

BURSA'YA MERKEZ BANKASI MORALİ

ABD ile Çin arasındaki ekonomik rekabetin üzerine bir de coronavirüs salgını piyasaları olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye'nin durumu ise malum...
Altın başını almış giderken, peşine doları da taktı. Faizler daha da düşecek mi? Bunun bireysel kredilerdeki yansımasını gördük, şirketler ne durumda Yatırım iştahı için neler yapılacak. Enflasyondaki öngörüler neler?

Bu soruların yanıtını merak ettiğim için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) konuğu olan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın konuşmasını dinlemeye gittim.
130 yaşındaki BTSO, tarihinde ilk kez bir Merkez Bankası başkanını ağırlıyordu. Benim gibi Bursalı iş insanları da vereceği mesajı merakla bekliyordu.
Eşzamanlı olarak Merkez Bankası sitesine konulan konuşma metninin dışına çıkmayan Uysal'ın 'Makroekonomik Görünüm, Para Politikası ve Sürdürülebilir Büyüme' başlıklı 25 dakikalık konuşmasında sorularımdan bazılarına yanıt bulabildim. Uysal'ın cümleleriyle başlıklar halinde vereyim:
- ABD ile Çin arasındaki anlaşmaya karşın belirsizliklerin hâlâ yüksek seyretmesi, devam eden jeopolitik riskler ve son dönemde ortaya çıkan salgın hastalık küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri canlı tutuyor.
-Son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler nedeniyle, portföy akımları ve risk iştahı dalgalı bir seyir izliyor. Dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte yurt içi talebin güçlendiği izleniyor.
-Aralık ayı sanayi üretimi verisi ve son çeyreğe ilişkin anket göstergeleri, sektörel güven endeksleri ticaret, hizmet ve inşaat faaliyetlerindeki iyileşmenin sürdüğünü gösteriyor.
-Reel sektörün uzun vadeli finansmana erişiminin desteklenmesi, yatırımlara ve istihdama olumlu yansıyarak finansal istikrara katkı yapmaya devam edecek.
- Reel döviz kurunun mevcut seviyeleri, Türkiye'nin küresel ticaret pazarında sahip olduğu rekabet gücünü destekliyor.
- Sıkı para politikası ve uygulanan koordineli politikalar enflasyondaki düşüşün temel belirleyicisi oldu. 2020 yılsonu enflasyon tahminimizi yüzde 8,2 olarak koruduk. Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 5,4'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.
-Yılın ikinci yarısında kredi faiz oranlarındaki düşüş kredi talebini canlandırdı. Özellikle, ağustos ayında zorunlu karşılık düzenlemesinin de etkisiyle tüketici kredilerinde başlayan hızlanma son dönemde firma kredilerinde de gözlenmeye başladı.
-Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlama ve finansal istikrarı destekleme amaçlarımız doğrultusunda elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz.

İBRAHİM BURKAY NE İSTEDİ?

Uysal'dan önce konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise iş dünyası olarak istikrarın sürmesini, yapısal reformların devamını istedi. Merkez Bankası'ndan olan taleplerini ise şöyle sıraladı: -1 Mart 2020 tarihinden itibaren bankaların müşterilerinden aldığı ücret ve komisyonlarda pahalı kredilerini daha düşük faizli krediler ile değiştirebilme kolaylığının leasing şirketlerini de kapsayacak şekilde düzenlenmeli.
-Faiz oranları G-20 ülkeleri ortalaması olan yüzde 6 seviyesine düşürülmesi.
-Şirketlerin daha fazla TL kullanmasını teşvik amacıyla Türk Eximbank'a TL fon desteğini artırması

BURSA'DAN ÖNERİ VAR

Tüm siyasi partilerden randevu talep eden Türkiye Kent Konseyleri Platformu Yürütme Kurulu, İYİ Parti'nin ardından önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. AK Parti'den de haber bekleniyor. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ve Genel Sekreter Emre Karagöz'ün de yer aldığı görüşmede, Kılıçdaroğlu ile katılımcı demokrasi ve Kent Konseylerinin faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Partilerin Kent Konseylerine ilgi göstermesi istendi.

Görüşmede, Binbaş ve Karagöz, Kılıçdaroğlu'na Nilüfer Kent Konseyi olarak 11 yıldır devam eden mahalle komitesi çalışmasının tüm ülkeye bir model olmasını önerdi. Öneriye olumlu yaklaşan Kılıçdaroğlu da CHP'li yerel yönetimlerde bunun yayılmasını istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.