Hava Durumu

Normalleşme diye tüm emekler boşa gitmesin

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2020 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2020 08:55

Koronavirüs salgını dünyadaki etkisini sürdürüyor. Koronavirüs bulaşan insan sayısı 4 milyona, can kaybı 300 bine, iyileşen sayısı ise bir milyon 800 bine ulaştı.

Ülkemizde de her gün açıklanan rakamlara göre yaşamını yitirenlerin sayısı yüzün, yeni vaka sayısı da iki binin altına düşse de virüsün bir kişiden tüm dünyaya yayıldığı düşünüldüğünde riskin ne kadar yüksek olduğu ortada.

Fırtınanın tam da göbeğindeyiz.

Hal böyleyken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu'nun muhalefet şerhi içiren açıklamalarına rağmen AVM ve berberler yarın kapılarını açıyor. Liglerin başlaması için kararlar alınıyor. Sırada lokanta ve kafeteryalar var.

Dikkat ettiğiniz mi bilmiyorum. 11 Mayıs sanki Türkiye için bir milat haline geldi. Bankalar peşpeşe mesajlar atarak şubelerinin kademeli normalleşme stratejisine uyarak sabah 09.00-17.00 saatleri arasında çalışmalara başlayacağını haber veriyor.

Turizm de unutmamak lazım. Televizyondaki programlarda, virüs artık denizden mi havuzdan mı daha kolay bulaşır tartışmalarına geçildi.

Bir çoğu bilim kurulunda yer alan uzmanlara göre, atılan adımlar için erken.

Elbette ki normalleşme kademeli olarak geçmek gerekiyor. İnsanlar iki aydan beri evlere kapandı. Ekonominin durması bir yana evde kapalı kalan insanların psikolojisi de bozuldu.

Ancak önemli olan bunun kurallar içinde ve zamanında gerçekleşmesi. Konuyu yakından takip eden bir çok bilim insanı alınan kararlara karşı çıkıp, hatta bazıları sosyal medya hesaplarından açılacak olan işyerlerine gitmeyeceklerini açık açık dile getiriyorlar.

Bunun gerekçesi ise AVM'lerin havalandırma, berberlerin de yakın çalışmadan kaynaklanacak bulaşma sorunu.

Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Alpay Azap, toplumda oluşan yanlış bir algıya dikkat çekerek, şu sözlerle gelinen durumu ortaya koyuyor:

'Salgının doğal olarak tırmandığı, sonra aşağıya indiği ve bunun kendiliğinden olduğu sanılıyor. Bu kendiliğinden bir durum değil, alınan tedbirler sayesinde oluyor.'

PROF. DR. AZAP HAKLI...

Çin'de görülmeye başladığından beri Türkiye, salgının önlenmesi için büyük çaba harcadı. 11 Mart'ta ilk vakanın görülmesinden sonra sağlık çalışanları canlarını ortaya koyarak emek harcadı. Büyük savaşlarda bile görülmeyecek sayıda can yitirdik.

Gelinen bu noktada, normalleşmeye geçişle ilgili atılacak acele adımlarla tüm emeklerin heba etmeyelim....

KAZANIMLARI KAYBETMEDEN YENİ HAYATA GEÇİŞ

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Meclis'in kapalı olması nedeniyle çalışmalarını Bursa'da sürdürüyor. Bir yandan hayır işleri yapan dernekleri ziyaret eden Özen, diğer yandan toplumun duyarlı olması gereken konular da bizzat öncülük yapıyor. Kan stoklarının azaldığı bu günlerde Kızılay'ı ziyaret ederek kan bağışında da bulunan Özen, Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak'la yaptığı görüşmede, internet üzerinden canlı bağlantıyla esnafın sorunlarını da dinledi.

Normalleşmeye kademeli geçiş sürecini değerlendiren Özen'e göre, kazanımlar kolay elde edilmedi. O yüzden aşı bulununcaya kadar yeni hayata alışmalı ve kurallara uymalıyız. Yoksa bütün çabalar boşa gider.

Özen, dört şubesi bulunan lokanta ve yemek şirketi dolasıyla bu sektörü de yakından tanıyor. Lokanta ve kaferyalar iki aydan beri kapalı. Yemek sanayinde de işler yüzde 80'e yakın azalmış durumda. Bu sektörün faaliyetlerini durdurması zincirleme sorunlara da yol açıyor. Günlük tüketilmesi gereken tarımsal ürünler konusunda bu işletmeler kapalı olduğu için önümüzdeki günlerde sıkıntılar yaşanacak.

Lokanta ve kafeteryaların bayram sonrası açılmasını beklediğini vurgulayan Özen, Sağlık Bakanlığı'nın tıpkı berberler gibi bu işletmeler için de çalışma kataloğu hazırladığını söyledi.

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

Buruk bir Anneler Günü

Anneler Günü, ülkemize sonradan gelen bir kutlama alışkanlığı olsa da kültürümüzde anneye verilen değer dolayısıyla kolaylıkla içselleştirildi. O yüzden bu günü en anlamlı biçimde kutlayan toplumlardan biriyiz.

Koronavirüs yüzünden bu yıl pek çoğumuz Anneler Günü'nün de en değerli varlıklarımızı ziyaret etmekten yoksun kalacağız. Telefon veya internet görüşmesi hiç bir zaman bir el öpmenin sarılmanın yerini tutamıyor. O yüzden buruk bir Anneler Günü yaşıyoruz.

Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, annelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Türkiye'de oğlunun işsizliği, eşinin emeklilik sorunları kızının istihdam edilmeyişi sorunlarını annelerin yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Karabıyık, 'Artık annelerin yüzünün güldüğü, evlatların yatağa aç girmediği, iş bulabildiği ve şehit acısının annelerin yüreğini yakmadığı günleri istiyoruz' dedi.

CHP'Lİ AYDIN'DAN BERBERLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, yarın kapıları açacak berberlerin sorunlarını Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak ve yönetimini ziyaret ederek dinledi.

Aydın, berberlerden gelen talep üzerine berberler, kuaförler ve güzellik salonlarının tek seferliğe mahsus olmak üzere meslek odalarına ödemek zorunda oldukları aidatlardan muaf tutulması için kanun teklifi verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.