Hava Durumu

Orhaneli'deki göçü maden OSB önleyecek

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2018 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2018 08:34

Osmanlı'nın beylikten imparatorluğa uzanan yolculuğunun en önemli duraklarından biri Orhaneli'dir. Bursa'dan önce otağ Orhaneli'ye kurulmuş ve ardından kentin fethi gerçekleşmiştir.
Orhaneli, 600 yıl boyunca hüküm süren cihan imparatorluğunun ilk göz ağrılarından biri olan kent, Cumhuriyete kadar Tavşanlı ve Domaniç'i de kapsayan toprak büyüklüğü sayesinde Bursa ile yarışır haldedir. Hicaz demiryolları için ilçe büyük katkıda bulunur.
İmparatorluğun çöküşü ile birlikte Çanakkale, Kurtuluş Savaşı derken Orhaneli kan kaybeder. Çanakkale'ye giden dönmemiştir. Kurtuluş Savaşı'nda görev kadınlara düşer. Yüzyıllık gelenekleriyle ördükleri giysileri bu kez kadınlar öküz arabalarıyla Haymana'daki Türk ordusuna taşır. Dönerken de öküz arabalarını da orduya bağışlar.
Orhaneli'nin fedakarlığı cumhuriyet döneminde de devam eder. Savaşın artırdığı yoksulluğa rağmen ilçe genç cumhuriyete 2 uçak bağışlar.
Geçen yıllar içinde Bursa'nın rotasını sanayiye çevirmesi Orhaneli'nin de kaderini değiştirir. Yurdun dört bir yanından olduğu gibi Orhaneli'den de göç başlar. 1985 yılında 59 bin 5 kişi olan Orhaneli'nin nüfusu göçlerle 2017'de 19 bin 503 kişiye düşer. Köyler boşalır, birkaç yaşlı dışında kimse yaşamaz hale gelir.
Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, bu görevdeki üçüncü dönemini tamamlıyor.
Tatlıoğlu, başkanlığının ilk yıllarında göçü önlemek için bir yandan belediyecilik hizmetlerini yürütürken diğer yandan projeler üretmeye başlar.
Bir gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlarının bulundukları yörelerin ekonomilerine katkı sağlamaları gerektiği açıklamasını duyunca maden OSB konusu gündeme gelir.
Çünkü Uludağ'ın üstü kadar altı da zenginlikler saklamaktadır. Dünyada ilk krom madeni Harmancık'ta bir Alman tarafından işletilmiştir. Son zamanlardaki mermerle ilgili yatakların da zenginliği projeye ivme kazandırır. BTSO, Büyükşehir, mermer madencileri ile görüşmeler yapılır. Bölgeden çıkarılan blok mermerin ancak yüzde 20'si işlenip satılabiliyormuş. Maden OSB'ye kurulacak tesislerle blok mermerlerin 11 kat değer kazanabileceği konuşulur.
Bursa ve Ankara'daki yetkililerden gerekli destek alan Tatlıoğlu, yer seçimi ve ÇED raporunu tamamlatır. Tam müteşebbis heyet kurulacakken Bursa Valisi değişir. Çünkü bu tür oluşumlarda başkanlığı valilik yürütür. Müteşebbis heyet kurulduktan sonra kamulaştırma başlayacak.
Maden OSB, sadece Orhaneli ve Bursa için değil, mermeri katma değerli ihraç ürünü haline getirmek isteyen Türkiye için önemli. Belki bu tesis göçü tamamen önlemese de yavaşlatacak.
Tatlıoğlu'na göre, göçü önleyecek en önemli çalışma ise dağ ilçeleri olarak adlandırılan Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan'ın teşvik kapsamına alınması. Bu konu için de bakanlık kapılarını çok aşındıran Tatlıoğlu, bu kararın çıkması durumunda bölgeye gelecek yatırımlarla göçün duracağını söyledi.

CHP BURSA'DA DÜĞÜMÜ AKSÜNGER'İN RAPORU ÇÖZECEK

Bursa'da yerel seçim çalışmalarına en erken başlayan CHP oldu. 9 ilçenin belediye başkan adayı geçtiğimiz hafta kamuoyuna tanıtılırken, başta büyükşehir, Nilüfer ve Mudanya adaylarının kimler olacağı konusu yerel siyasetin en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor.
Mevcut başkanların yanı sıra aday adayları da genel merkezin kapılarını aşındırmaya devam ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuya el atarak, aralarında Bursa'nın da bulunduğu tartışmalı illere heyetler gönderdi.
Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger, beraberindeki 3 milletvekili ile birlikte 3 gün boyunca Bursa'da temaslarda bulundu. Eski il başkanlarından milletvekillerine, sivil toplum kuruluşlarından parti yöneticilerine kadar geniş bir kesimi kapsayan görüşme trafiği kapsamında, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile de görüşüldü.
Aksünger'e yaptığı görüşmeleri sorduk. 'CHP Bursa'da Mustafa Bozbey'le büyükşehri kazanır' diyen Aksünger, ancak büyükşehir adaylığını Bozbey'in de isteyerek kabul etmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Siyasi partilerin alternatif planları olduğunu da vurgulayan Aksünger, Bozbey'in büyükşehri kabul etmemesi halinde bunların değerlendirileceğini sözlerine ekledi.
Aksünger, halen Almanya'da bulunan Kılıçdaroğlu'na, Türkiye'ye döndükten sonra raporunu sunacak. Ve bu rapor, Bursa'daki düğümü çözecek. Görünen o ki Bozbey, öyle veya böyle Büyükşehir başkanlık yarışı içinde olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.