Hava Durumu

Orhangazi'nin 'transit kaderi'

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2018 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2018 07:44

İslam düşünürü İbn-i Haldun'un günümüzden 7 asır önce yaptığı 'Coğrafya kaderdir' tespiti çağlar geçse de hâlâ geçerliliğini koruyor.
Orhangazi, belki de kurulduğu günden bu yana transit kent olma özelliği taşıyor. Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu sayesinde İznik Gölü kıyısına kadar uzanan ilçe sınırları bulunan Orhangazi, cazibe merkezi haline geldi.
Baia Hotel'de yapılan 'Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, özellikle İstanbul'un yoğun ilgisi nedeniyle ilçede bir karış arazinin dahi kalmadığını söyledi.
İstanbullu yatırımcılar ilçede sanayi ve turizm tesisi kurmak için belediyenin kapısını çalmaya devam ediyor.
Orhangazi'de zaten sanayi mevcut. Yılda 550 milyon liralık ihracatla Türkiye'nin 55 kentini geride bırakan bir ilçe. Gıda İhtisas ve İleri Teknoloji OSB bölgeleri için 1/5 binlik planlar hazırlanmış. Gıda İhtisas projesi bakanlığın onayını almak üzere.
Ancak, Başkan Çağlayan'ın öncelikli hedefi turizm. Çakırlı ve Keramet'te termal tesisler kurulmasıyla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi.
Yeni konut alanlarının adresi ise Yeniköy olacak. 10 bin kişinin yaşayacağı yeni Orhangazi, ilçenin konut ihtiyacını karşılayacak. Bugünkü meclis toplantısında bunun kararı alınacak. Eğitim tesislerinden spor alanlarına, parklarına kadar tüm imkanların yararlanacağı yeni Orhangazi Yeniköy'de kurulacak.
Çağlayan'ın bu konudaki tespiti ve beklentisi ise bu konudaki beklenti ve ironiyi en iyi şekilde anlatıyor:
'Orhangazi'yi beyaz yakalıların da tercih edeceği bir şehir haline getireceğiz'
Bu yatırımlarla Orhangazi, transit geçiş bölgesinden kalıcı kent kültürüne doğru ilk adımını atacak.

Çağlayan'ın çılgın projesi

Neşet Çağlayan, geçen 4 yıllık hizmet döneminde Orhangazi'yi anlatırken, geçmişte yapılan 'Tozgazi' 'Çamurgazi' benzetmelerine gönderme yapıyor. Görevi devraldığında yüzde 48 olan altyapı yatırımlarının 2 yıl içinde tamamlandığını anlatarak, ilçenin bu benzetmelerden kurtarıldığını söylüyor.
Altyapı yatırımları bittiğine göre, ilçenin güzelleştirilmesi ve cazip hale getirilmesi için 'Çılgın projeniz var mı?' diye soruyoruz.
Gülümseyerek yanıtlıyor: 'İstanbul'unki kadar değil ama bizim de Kanal Orhangazi Projemiz var.'
Proje, Orhangazi ilçe merkezine ayrı bir güzellik katacak.
Nadır adlı kaynaktan çıkan su, 3 kilometrelik kanalla ilçe merkezine getirilecek. Merkezde kanallar ve mini bir gölet de olacak. DSİ, dere ıslahı çalışmalarına başlamış bile.

Gemlik, Orhan Veli'ye yeniden kavuştu

Müjdeli haberi, bu konudaki hassasiyetimi ve daha önceki yazılarımı bilen gazeteci arkadaşım Adnan Baştopçu verdi. O da sosyal medyadan görmüş.
Pek bilinmez ama Baştopçu, tam bir Orhan Veli hayranıdır ve tüm şiirlerini ezbere bilir.
Gelelim işin özüne...
Bursa yönüne gelirken şimdiki Atatepe tesislerinin karşısında, yer alan ve üzerinde Orhan Veli'nin 'Gemlik'e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma' dizesinin bulunduğu tabela, önce değiştirilmiş, daha sonra tartışmalar üzerine tamamen kaldırılmıştı.
Aradan neredeyse 3 yıl geçti. Orhan Veli'nin dizeleri İstanbul-Bursa otoyolundaki dinlenme tesislerindeki bir totemde kendine yer buldu.
Bana göre, tabelanın ilk yeri, konumu itibarıyla anlamlıydı. Çünkü o yerdeki virajı döndüğünüzde gerçekten de deniz karşınıza çıkıyordu. Yine de büyük şairin Gemlik'e dönüşüne sevindik...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.