Hava Durumu

Osmangazi Meydanı mimarlık öğrencilerinin bitirme tezi oldu

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2018 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2018 08:39

Avrupa, hatta fazla uzağa gitmeye gerek yok Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek gibi Balkan ülkelerinin kentleri meydanlarıyla anılırlar.
Osmanlı mimari anlayışında bu kavram yer almadığı için imparatorluğun ilk başkentlerinden olan Bursa, yıllardan beri bir meydana sahip olmak için çaba sarf ediyor.
14 yıl önce Santral Garaj'ın kaldırılmasından sonra başlayan çalışmalar nihayet meyvelerini veriyor. Bursa'nın da artık çağdaş anlamda bir meydanı olacak.
Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşümden Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi'ne, Kaliteli Yaşam Merkezi'nden Çekirge Meydanı düzenlemesine kadar projelerini anlattı.
Panorama 1326, bana göre, Cumhuriyet döneminin Bursa'daki prestij yapılarından biri olacak. Halen iç düzenlemeleri devam eden bu dev eser nisan ayının ilk haftasında fetih kutlamaları etkinlikleri kapsamında törenle açılacak. 42 metre çaplı rekortmen kubbesi şimdiden Bursa siluetindeki yerini aldı bile.
Santral Garaj'daki Osmangazi Meydanı da tıpkı Panorama müzesi gibi Bursa'nın geleceğine damgasını vuran bir eser olacak.
Başkan Dündar, 35 milyona mal olan müzenin neredeyse üç katı parayı yani 120 milyon lirayı henüz ortaya bir eser çıkmadan sadece kamulaştırmaya harcadı. Kamulaştırmanın yüzde 95'lik bölümü tamamlandı. Kalan yüzde 5'lik bölüm ise davalık olan arsalar.
Peki, nasıl bir meydan yapılacak?
Başkan projeden önce Bursa'nın neyi istediğini araştırmak için kolları sıvamış. Neredeyse her kesimle görüşülmüş. Kimine kamera tutularak, kimine yazılı, kimine de stantlar oluşturularak sorulmuş.
'Nasıl bir meydan istiyorsunuz' ve 'Burada neler olsun' soruları yöneltilmiş.
Ulaşım Bursa'nın en önemli sorunu olduğu için ortak buluşma noktası meydanın altının otopark olması yönünde. Nedenine gelince; aracı bıraktıktan sonra yürüyüş mesafesinde çarşıya ulaşılması.
Akademik odalar ve sivil toplum örgütlerinden de görüş alınmış. Dün bir heyet yine mimarlarla toplantı için İstanbul'a gitmiş.
Ve en önemlisi Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine Osmangazi Meydanı Projesi bitirme ödevi olarak verilmiş.

Yaşayan bir meydan olacak

Başkan Dündar'ın meydanla ilgili otoparktan sonra ikinci önem verdiği konu 24 saat yaşayan bir alan olması. Bunun için gerekli ufak işletmeler bulunacak.
Zaten öyle de olması gerekiyor. Nedenine gelince Dündar da aynı örneği veriyor. Eskiden beri gece saat 02.00'de birinin karnı acıksa gideceği adres Santral Garaj civarıydı. Yeni meydan da bu özelliği taşıyacak küçük restoranlar, pastaneler ve hediyelik eşya satan yerler olacak.
Dündar, aslında işin zor olan yöntemini seçmiş. 'Ticari kısma kaçmıyoruz' derken bunu anlatıyor.
Kolay kolay hiçbir kamu kuruluşu böyle bir yöntem seçmez. Planlamasını yapar, yap-işlet-devret ya da birisini bulur inşaatı yaptırır. O yüzden Bursa'nın geleceği için zor olanı seçen Dündar'ı kutlamak gerekir.

Dündar aday olacak mı?

Osmangazi Meydanı'nın temeli projenin ortaya çıkmasının ardından yaz sonunda atılacak. Başkan Dündar, bu dev projenin bir yılda bitmeyeceğini biliyor. Öncelik otoparkta. İnşaat sektörü artık hızlı çalışıyor. Seçimlere kadar otoparkın yapımı tamamlanacak.
Aslında Dündar'ın kafasındaki proje, bu bölgenin Demiryolu altındaki mahallelerle birleştirilmesi. Bu döneme yetişmeyeceğini söylüyor.
Tam bu sırada merak edilen soruyu yöneltiyoruz; 'Başkanlığa devam edecek misiniz? Daha doğrusu aday olacak mısınız?'
Dündar'ın yanıtı hazır: 'Ankara ne derse. Bir seneden fazla zaman var. Allah kerim'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.