Hava Durumu

Otoyolda yüzde 133 oranındaki zammın sırrı

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2019 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 08:16

Osmangazi Köprüsü'nden yeni yılın ilk dakikalarında geçiş yapanlar yüzde 43,6'lık, otoyolu kullananlar ise yüzde 70'lik zamla adeta şok yaşamışlardı.
Asıl sürpriz ve etkisi daha büyük şoku Gemlikliler yaşadı. Gemlik Küçük Sanayi Kavşağı'ndan girip, Ovaakça'daki gişede ödeme noktasına gelen sürücüler, bir gün önce 5,45 lira olan otoyol kullanım ücretinin yüzde 133'lük artışla 12.75 liraya çıktığını görünce ölüp ölüp dirildiler...
Çünkü bu yola girip çıkmanız ortalama süratle 10-12 dakikayı geçmiyor. 12 dakikaya 12 TL ücret, nerede görülmüş! Buyurun size Türkiye'nin paralı otoyol tarihinin, en pahalı yol kullanım ücreti!?.
Merak edip araştırıyoruz. Kamu kuruluşlarından bilgi almanın zorluğu malum.
O yüzden bu konularla yakından ilgilenen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'i arayıp, hem yüksek orandaki Osmangazi Köprüsü geçişini, hem de astronomik artış olan otoyolun Gemlik bölümünü soruyoruz.
Kısa bir araştırmanın ardından Dr. Esgin, telefonla dönüş yaparak yanıtladı.
Köprü geçiş ücretinden başladı. Köprü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldıktan sonra ilk uygulanan ücret yüksek bulunduğu için 15 dolar artı KDV'ye indirilmişti. Yani 1 Ocak'ta dolar artışına paralel olarak güncelleme yapıldı. Dolar, Türk Lirası karşısında düşerse köprü geçiş ücreti buna göre inecek.
Gemlik güzergahı konusu biraz karışık. Tane tane anlatayım.
Biliyorsunuz, daha otoyol yapılmadan Bursa trafiğini rahatlatmak açısından çevre yolu Karayolları Genel Müdürlüğü yani bütçe kaynaklarıyla yapılarak hizmete açılmıştı. Sonradan Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan otoyol mevcut çevre yoluyla entegre hale geldi. Bu yıl çevre yolunun bakım ve onarım işleri otoyolu yapan firmanın sorumluluğuna verildi. Tüm masraflar artık firmaya ait.
Dolayısıyla gişeden çıkış yapsanız da yolun Karacabey bağlantı noktasına kadar ücret ödemiş oluyorsunuz. Yolun masrafı bu yöntemle çıkarılacak. Yolun tamamı 29 Ekim'de ulaşıma açılınca bu sorun da ortadan kalkacak.
Şimdi merak edilen soru şu: Bursa'dan, diyelim ki Ovaakça'dan otoyola bağlanıp Karacabey'e kadar yolu kullandığınızda (Ki bu mesafe Gemlik'ten Bursa gişeler arasından fazla) sıfır ücret. Gemlik'ten sadece Bursa girişine gelmek 12.75 lira.
Gemlik'te oturanların suçu ne?
Size de garip gelmiyor mu bu uygulama?

Stadyumdaki 25 işyeri kiralanmaya hazır

Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu çevresindeki bariyerlerin kaldırılmasının ardından Bursaspor, spor tesisinin altındaki 17 bin metrekarelik alanın kiralanması için kolları sıvadı.
Bursaspor'un Mülk Değerlendirme ve Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin, hem projelendirme hem de kiralama yöntemi konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.
Bursaspor, kiralama öncesi bir yandan talep toplarken, diğer yandan konsept geliştirmeye çalışıyor. Kiralamanın AVM'lerdeki gibi yapılması için bir işletme modeli arayışı da devam ediyor. Yani kiralama ve sonrasındaki tüm işlemler bu şirket aracılığıyla yürütülecek.
Şahin'in verdiği bilgiye göre, yapımı devam eden ve önümüzdeki yıl hizmete açılması planlanan Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi dolayısıyla en çok talep eczacılardan geldi. Ayrıca kafeterya talepleri de yoğun. Ancak, kiralamada sıkıntı yaşanmaması için öncelik, belirlenecek konsepte uygun Bursa firmalarının olacak.
Önümüzdeki şubat ayında yapılacak lansmanın ardından bahar aylarında stadyumun altındaki işyerleri Bursa için yeni bir cazibe alanı oluşturacak. Yakındaki arsanın da konsepte dahil edilmesi için çalışma yapılıyor o da gerçekleşirse belki de Bursa'nın yeni buluşma mekanı stadyum olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.