Hava Durumu

Pakdemirli'den Bursa'ya 3 müjde

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2018 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2018 08:14

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, deyim yerindeyse Bursa'dan rüzgar gibi geçti. Normal şartlarda 3 günde gerçekleştirilecek program bir güne sığdırılmıştı.
Önce Mudanya'da yanan orman alanına fidan dikildi, ardından Çağrışan'da vatandaşlarla sohbet, Karacabey'de TİGEM ziyareti, ziraat odası binasının açılışı, orman köylüleriyle görüşme, üstüne bir de AK Parti'deki buluşmayı eklersek, rüzgar gibi geçti benzetmesi anlam kazanır.
Yoğun programa rağmen Bakan Pakdemirli'nin ziyaretlerinden Bursa kazançlı çıktı. Bursa milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin, Efkan Ala, Hakan Çavuşoğlu ve Vildan Yılmaz Gürel'in yakın markajı ve talepleri birlikte yaptıkları uçak seyahatinde başlamıştı.
Bu görüşmelerin sonuçları da ziyaret sırasında meyvelerini verdi. Karacabey Ziraat Odası açılışında, ilçeye orman işletme müdürlüğünün kurulması ve kısa adı ÇKS olan Çiftçi Kayıt Sistemi'nde Aydın'ın ardından Bursa'nın pilot il olması müjdeleri geldi.
Karacabey'de orman işletme müdürlüğünün kurulması büyük önem taşıyor. Dr. Mustafa Esgin, bölgeyle yakından ilgilenen milletvekillerinden biri. Karacabey'in 64 mahallesinden 18'i orman köyü.
Dr. Esgin anlatınca öğrendik. Bölgede 300 hektarlık ıhlamur ormanının yanı sıra 16 bin 887 hektarlık defne sahası var. 14 bin 127 hektarlık bozuk vasıflı defne ormanın da ise rehabilite çalışması yürütülüyor. Bu yıl bin hektarlık alan rehabite edilmiş. Yapılan çalışmalar sonucu üretim hektar başına bir tondan 10 tona çıkarılıyormuş.
Defne deyip geçmeyin. Vietnam'dan ABD'ye, Polonya'dan Japonya ve Brezilya'ya kadar dünyanın dört bir yanından alıcısı var. Fiyatı 2 ila 8 dolar arasında değişiyor. Defne üretimi 2017'de yılda 3 bin ton iken bu yıl 7 bin tona yükselmiş. Önümüzdeki 5 yıl içinde de rehabilitasyonun tamamlanmasıyla 34 bin tona yükseltilmesi hedefleniyor.
Dr. Esgin'e göre, bakanlığın bu projeleriyle kestane, ıhlamur ve defne yaprağı sayesinde bölgedeki hane başına gelir 39 bin liraya yükselecek.
Üçüncü müjde ise tane zeytine destek ile ilgili. Bunu da Gemlikli olan AK Parti Milletvekili Zafer Işık dile getiriyor. Bakanlık zeytinyağına kilogram başına 80 kuruş destek veriyor. 5 kilogram zeytinden bir kilo zeytinyağı çıktığına göre 16 kuruş tane zeytin desteği isteniyor. Bakan Pakdemirli bu konuya sıcak bakıyor ve ekliyor: 'Bu sözü verip mahcup olmayayım ama bu konuda çalışalım' diyerek, bürokratlarına ilk talimatı veriyor.

Ayrı dillerde aynı türküyü söyleyebilmek

Mudanya'daki fidan dikimi törenine Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra şarkıcı Haluk Levent'in de Ahbap grubuyla birlikte katılması renklendirdi.
Haluk Levent'in fidan dikim törenine gelişinin arka planını da Dr. Mustafa Esgin anlattı. Pazartesi akşamı çalan telefonunu açan Dr. Esgin, karşı taraftan gelen 'sayın vekilimin danışmanıyla mı görüşüyorum' sözleri üzerine 'Danışmanım değil telefonları ben açıyorum' diyerek kendini tanıttı. Yangın gününden beri Mudanya ile ilgilenen Haluk Levent'ten başkası değilmiş.
Ağaç dikme törenini soran Levent'e, Dr. Esgin yanan 36 hektarlık alandaki 7 bin 800 ağaç yerine, 4 aylık hazırlığın ardından 47 bin 800 fidan dikildiğini söyledi ve Bakan Pakdemirli'nin de geleceğini bildirerek, sanatçıyı açılışa davet etti.
Yapılan çalışmalardan dolayı Dr. Esgin'i kutlayan ve teşekkür eden Haluk Levent, davet üzerine Mudanya'daki törene katıldı ve Bakan Pakdemirli ile fidan dikti.
Törende Haluk Levent ile Dr. Esgin'in sohbeti de devam etti. Dr. Esgin, Bursa'nın sadece Türkiye'ye değil dünyaya sunacağı değerler olduğunu anlatarak, 'Yeşil Bursa bizim özlemimiz. İnsanların değişik görüşleri olabilir. Son derece normal. Ama ayrı dillerde aynı türküyü söyleyebilmek önemli' dedi.

Yeni sezon umutlu başlıyor

Kış turizminin en önemli merkezlerinden Uludağ'da önümüzdeki hafta yeni sezon başlıyor. 7 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'nin bu alandaki en büyüğü olan Uludağ'da sezon açılışı öncesi kar kalınlığının 30 santimetreyi aşması buradaki işletme sahiplerini sevindiriyor.
Bu yıl ocak ayında gerçekleştirilen 4 Mevsim Uludağ Çalıştayı ile bölgenin sadece kış aylarında değil, 12 ay boyunca değerlendirilmesi konusunda önemli adımlar atıldı. Bursa'yı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Uludağ ile ilgili taleplerin karşılanması yönünde talimat verdiğini açıkladı. Önümüzdeki günlerde de yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, BTSO'nun davetlisi olarak Bursa'ya geldiğinde konu yeniden masaya yatırılacak.
Sezonu değerlendiren Güney Marmara Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Haluk Beceren, ön rezervasyonların çok iyi gittiğini belirterek, ikinci bölge ile ilgili Arap turistlerin ilgisi olduğunu söyledi. Kar yağışının sevindirici olduğunu belirten Beceren, 'Karayollarının Uludağ yolundaki çalışmaları önemli. Asıl beklentimiz tesislere doğalgazın gelmesi' dedi.
Uludağ'daki asıl sorun bakanlıklar ve yerel yönetimler arasındaki yetki karmaşası. Geçtiğimiz günlerde yapılan Turizm Zirvesi'nde bakanlığın Uludağ'ı tek elden yönetimi ile ilgili proje hazırlığı yaptığını öğrenmiştik. Bu proje hayata geçerse belki de yılların kronikleşmiş sorunları çözülür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Davos gibi olsun' talimatı hayat bulur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.