Hava Durumu

Park ve yol ihlalleri de İmar Barışı kapsamında

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2018 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2018 08:07

Türkiye'nin son yıllarda imarla ilgili çıkarılan en kapsamlı yasası olan İmar Barışı'ndan yararlanmak için son gün 31 Ekim.
Bu tür konularda, hep son günler beklenir. Vergi, SGK affı ve düzenlemelerinde sürenin dolmasına çok az zaman kala başvurular rekor düzeye ulaşır, ilgili daireler hafta sonu veya gece mesai yapar.
En yetkili ağız olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki başvuru sayısının 6,3 milyona ulaştığını ve süreyi uzatma düşünceleri olmadığını söylemişti.
Yasa çıktığında 13 milyon başvuru bekleniyordu. 8 Haziran'da başlayan başvurular, beklenen sayının ancak yarısına ulaştığı için büyük ihtimalle uzatma olacak.
Peki, Bursa'daki başvurular ne durumda?
Çevre Şehircilik İl Müdürü Cemalettin Başaran, daha önce yaptığı açıklamada, Bursa'da 1 milyon 100 bin kayıtsız birimin olduğunu ve bu yapılardan yaklaşık 650 bininin, İmar Barışından faydalanmasının öngörüldüğünü bildirmişti. Geçen süre içinde Bursa'daki başvuru sayısı 250 bine ulaştı. Alınan yapı kullanma belgesi 27 bin 500. Bunun karşılığında yatırılan bedel ise 156 milyon.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Çolak'a başvurularla ilgili son durumu sorduk.
Çolak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün İmar Barışı ile ilgili dün yayınladığı yeni genelgeyi haber verdi. Genelgeyle park ve yol tecavüzleri de İmar Barışı kapsamına alındı. Bursa'daki en çok imar sorunu da bu alanlarla ilgili olduğu için başvuruların artması bekleniyor.
Ömer Faruk Çolak'a göre, sıkışıklığın önlenmesi için başvuru süresinde uzatma yapılırsa bir rahatlama sağlanır. Yoksa son günlerde büyük yığılma yaşanır.

ÇOLAK: BAŞVURULARIN YÜZDE 80'İ HATALI

Ömer Faruk Çolak, İmar Barışı başvurularında yaşanan diğer bir sıkıntıyı da anlattı. Yasadan yararlanmak için vatandaşlar internet üzerinden ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giderek başvuruda bulunuyorlar.
Çolak, sahaya inince İmar Barışı başvurularının yüzde 80'inin hatalı olduğunu gördüklerini söyledi. Vatandaşın sisteme ölçüp biçmeden kafasına göre giriş yaptığını ve bunun ileride büyük sakıncalar doğuracağını kaydeden Çolak, 'İşler daha sonraki aşamalarda arapsaçına dönecek ve birçok başvuru hatalı ve yanlış beyan nedeniyle iptal edilecek' dedi.
Kendisinin incelediği bir örneği anlatan Çolak, '5 katlı bina için yapılan başvuruda alt kata 84, üstündeki katlara 94 metrekare diye devam etmiş. Gidip incelediğimizde alt kat 100 diğer katlar 120 metrekare olarak çıkıyor. Bu beyanla devam etse başvurusu iptal edilecek' diye konuştu. Çolak, vatandaşların doğru beyanda bulunmalarını da isteyerek, başvurularıyla ilgili şüphe duyanların mutlaka bir uzmana danışmalarını önerdi.

CHP BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINI BELİRLİYOR

CHP Bursa'da yerel seçim trafiği hızlandı. Birbiri ardına adaylık açıklamaları yapılırken, il başkanlığı da Büyükşehir, Nilüfer ve Mudanya dışındaki adayları belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, genel merkezin uzlaşma sağlanan adayların isimlerini beklediğini belirterek, '7-8 adayı netleştirmeye çalışıyoruz. Netleştirdiğimiz gibi MYK ve PM'den geçecek olanları hemen göndereceğiz. Ay sonuna kadar Büyükşehir, Mudanya ve Nilüfer dışında adaylar tamamlanmış olacak' dedi.
Belediye meclis üyeliklerinin belirlenmesinde, ya önseçim ya da mail yoklaması yönteminin uygulanacağını ifade eden Akkuş'a istifa eden 5 ilçe başkanlığı için atama konusunu da sorduk. Akkuş, genel merkezin bu konuyla ilgili yazı gönderdiğini ve istifa eden ilçe başkanlıklarına örgütlenmeden sorumlu başkan yardımcılarının vekâlet edeceğini belirtti.
Bu arada, cuma günü yerel seçimde aday adaylığı için istifa eden Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman, TBMM'de dün yapılan CHP grup toplantısına katılarak, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile birlikte Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını izledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.