Hava Durumu

Rektör, Molla Fenari Üniversitesi için hangi belediyeden yer istedi

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2020 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2020 08:15

Bursa, üniversiteleşme konusunda maalesef ölçeğinin yanına bile yaklaşamayan çok sayıda kentin gerisinde kaldı.
Geçen yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Saim Kılavuz ilk düzenlediği toplantıdan başlayarak her platformda bu konuyu dile getirerek, Bursa'nın en az 3-4 devlet, 4-5 vakıf üniversitesi potansiyeline sahip olduğuna vurgu yaptı.
Prof. Dr. Kılavuz, yeni üniversiteler ile ilgili raporunu geçen yıl otoyol ve şehir hastanesi açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. Uludağ Üniversitesi'nin bölünmesine karşı çıkan Prof. Dr. Kılavuz, üniversitenin anaç rolü üslenmesini isteyerek, 5 yeni üniversite kurulmasını öneriyor.

Bu öneriler arasında yer alan Molla Fenari Uluslararası İslam Bilimleri Üniversitesi'nin Prof. Dr. Kılavuz için ayrı bir önemi var. Bununla ilgili önerisini 2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunmuştu. Aslında Uludağ Üniversitesi bu alanda yılların deneyimine sahip. Halen üniversitenin çeşitli bölümlerinde 130 ülkeden 7 bin yabancı uyruklu öğrenci eğitim görüyor.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde önceki gün yapılan Şehir Şurası'nda, Prof. Dr. Kılavuz, Molla Fenari Üniversitesi için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a bir teklif yaptı. Osmangazi Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan Hisar Arkeoparkı'nın bulunduğu alandan üniversite için 4-5 bin metrekarelik alan isteyen Prof. Dr. Kılavuz, uluslararası üniversitenin tarihi bir alanda kurulmasının ayrı bir anlamı olacağını vurguladı.
Uzun zamandan beri Hisar bölgesiyle ilgili araştırma yapan Başkan Dündar da bu bölgenin yaşayan bir mekan olması için benzer projelerle ilgili incelemelerde bulunuyor. En son Hatay'da inceleme yapan Başkan Dündar, Prof. Dr. Kılavuz'un teklifine sıcak bakıyor. Hisar Projesi için teklif ve önerileri almak için toplantılar düzenlediklerini belirten Dündar, 'Bu bölgenin geçmişine baktığımızda 4-5 medresenin bulunduğunu görüyoruz. Üniversite oraya değer katar ve farklı bir ortam oluşur' dedi.
Tarihi bina ve mekanlarda üniversite örnekleri İstanbul'da var. Bursa'nın da tarihi bir mekanda, şehirle iç içe ve üstelik uluslararası nitelikte bir üniversiteye kavuşmasına ihtiyaç var. Bence yerinde bir teklif...

BAKANLIK SAYISI ARTIYOR, KABİNE DEĞİŞİYOR MU?

Genel seçimlerin ardından kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde hiçbir değişiklik olmadı. Yerel seçimler sonrası gündeme geldi ama bu konu her dillendirildiğinde beklentiler karşılık bulmadı.
Ancak, bu kez siyasi kulislerde kabine değişikliğinin olacağı daha ciddi olarak konuşuluyor. Üstelik bakanlık sayısı artırılarak yapılacak bir değişim gündemde. Bunun gerekçelerinden biri bakanlıkların yükünün ağır olmasından kaynaklanıyor. Örneğin İçişleri Bakanlığı'ndan Göç İdaresi'nin ayrılarak bakanlık olacağı, aynı şekilde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma ve Alt yapı bakanlıklarında bölünmeler olacağı konuşuluyor. Değişiklikle birlikte Binali Yıldırım'ın da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı kulis bilgileri arasında yer alıyor.

Bu değişimde kabinede Bursa'dan da bir bakanın yer alacağı beklentisi karşılanacak mı? Bu sorunun yanıtını değişiklik gerçekleştiğinde öğreneceğiz.

TOGG'UN ŞİFRESİNİ GEMLİKLİLER ÇÖZDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin otomobili projesinin tanıtımında fabrikanın Gemlik'teki TSK'ya ait arazide kurulacağını açıklamıştı. Ertesi günkü yazımın başlığını 'Yerli, milli, Gemlikli' diye atmış daha sonra yerli ve milli otomobili yazarken Gemlikli sıfatını kullanmıştım.

Yerli otomobilin marka adı Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin kısaltması olan TOGG. Model adları için daha bir süre bekleyeceğimiz anlaşılıyor.
ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programına konuk olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Gemlik'teki gençlerin TOGG'un şifresini çözdüklerini ve aslında Gemlik adının da burada gizli olduğunu söyledi.
Neymiş diye sorduğumda, yanıtı gerçekten ilginçti. TOGG aslında Türkiye'nin otomobili Gemlik'ten geliyormuş...

GENÇ ADAYDAN EŞ BAŞKANLIK ÖNERİSİ

CHP Bursa il örgütünde ilçe kongreleri tamamlandı. Şimdi sıra kadın kolları ilçe kongrelerindeki yarışta. Nilüfer ilçesi ise yarışın kıyasıya geçeceği yerlerden biri. Mevcut başkan Şirinşah Bilgili'nin yanı sıra Özlem Atalay ve Ece Aktan da başkanlık yarışında yer alıyor.
8 Şubat'ta yapılacak kongreye hazırlanan Ece Aktan, Sönmez Medya'yı ziyaret ederek, projelerini anlattı. 2010 yılından beri CHP'de siyaset yapan ve bir dönem Osmangazi İlçe yönetim kurulunda da yer alan Ece Aktan, CHP'de kadın ve gençlerin daha aktif olarak yer almasını istiyor. Kadınların siyasette daha çok yer almasının yolunun onlara sorumluluk yüklemek olduğunu söyleyen Ece Aktan, seçilmesi halinde, Nilüfer'deki mahalle komitelerinde eş başkanlık sistemini uygulayacaklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.