Hava Durumu

Riskli ülkelerden gelen 100'den fazla kişiye evde corona takibi

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2020 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2020 08:11

Çin'de ortaya çıktıktan sonra kısa sürede yayılarak dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgını insanlığın üzerine kabus gibi çöktü.
Ekonomiden spora sosyal yaşantıdan turizme kadar yaşamın her alanını vuran coronavirüsün etkileri dalga dalga yayılıyor. Maçlar, uluslararası turnuva, konferanslar birer birer iptal ediliyor.
Salgının açıklandığı ilk günden itibaren konuya ciddiyetle yaklaşan ve oluşturulan bilim kurulunun görüşleri doğrultusunda hareket eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün yaptığı açıklamalar, hastalığın artık kapımızda olmadığını her an hastalık ihbarı açıklaması yapılabileceğini gösteriyor.
Türkiye'de ekonominin kalbinin attığı Bursa'daki coronavirüse karşı hazırlıklar da Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun talimatları doğrultusunda yürütülüyor.
Sağlık Bakanlığı daha önce salgının Çin'de ortaya çıktığı ilk haftalarda Şehir ve Yüksek İhtisası tanı ve tedavi için referans hastane olarak açıklamıştı. 26 Şubat'ta da onarım amacıyla boşaltılan Memleket ya da bizim bildiğimiz adıyla Muradiye Devlet Hastanesi, hastalık şüphesi olanların karantinası için hazırlandı.

Ankara'daki Zekai Tahir Burak Hastanesi gibi karantina amacıyla kullanılacak hastanede hazırlıklar tamamlandı.
Bursa'daki son durumu ve alınan önlemleri İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Halim Ömer Kaşıkcı'ya sorduk. O da yanıtladı:
Muradiye ihtiyaç olmadığı için henüz kullanılmadı. Ancak hazır tutuluyor.
Çalışmalar bakanlığın rehberliği doğrultusunda sürdürülüyor. Sağlık teşkilatı tüm önlemlerini aldı. Bursa için özel risk yok. Virüs henüz görülmedi. Riskli ülkelerden gelen 100'den fazla vatandaşın takiplerini evlerinden yapıyoruz.
El yıkama ve toplu yerlerde maske kullanımı gibi vatandaşlar da kişisel tedbirlerini alsınlar.

BELEDİYELER DE TEYAKKUZDA

Birçok hastalıkta olduğu gibi coronavirüs'te de temizliğin ve kişisel hijyen en önemli korunma yöntemi. Bu gelişmeler ve özellikle el yıkamanın hastalıkların önüne geçilmesinde hayati derecede önem taşıdığını yıllardan beri anlatan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar'ın da ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı.

Tabii kişisel hijyenin yanı sıra kamuya açık alanların temizlenmesi de hastalığın yayılmasını önlemede önemli bir faktör. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin virüsün gündeme geldiği ilk haftalardan itibaren günde 400 bin kişinin kullandığı Burulaş'a bağlı otobüsler, Bursaray, tramvay BUDO ve BBBus'ta dezenfeksiyon çalışmalarına camiler, sosyal tesisler ve kamu binalarının da ekledi.
Coronavirüs diğer viral hastalıklar gibi insanoğlunun direnç sağlamasıyla gelip geçecek. Ancak, toplum olarak temizlik alışkanlığımızın yeni tehditlere karşı kalıcı olması gerekiyor.

OSMANGAZİ MEYDANI'NDA MİLLİ HASLETİMİZ

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın göbeğinde önümüzdeki yıllarda kentin estetiğine damga vuracak meydan çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce belediye binası girişindeki maket üzerinden projeyi anlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, konuklarına inşaat alanını gezdiriyor.
Meydanı inceleyenler kervanına en son Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katıldı ve 'Bursa'nın böyle bir meydana ihtiyacı vardı. Bu dönemde böyle büyük bir projeyi hayata geçirdiği için Mustafa Başkan'ı cesaretinden dolayı tebrik ediyorum' sözleriyle beğenisini dile getirdi.
Bu davranışın benzeri başka ülkelerde var mı bilmiyorum. Ancak bu konularla ilgili belgeseller olduğuna göre onlar da meraklı ama bizimkisi milli haslet...
İnşaat çalışmalarını ve özellikle iş makineleriyle yapılan işlemleri izlemeyi çok severiz.
40 dönümlük alan üzerine kurulacak ve 631 fore kazığın çakılacağı inşaat alanı Bursalıların da milli hasletini canlandırdı. Bugüne kadar 303 fore kazığın zeminle buluştuğu inşaat alanın çevresi 21 metre derinliğe inileceği için önlem amacıyla kapatıldı. Ancak yoğun insan trafiğinin olduğu bölgeden gelip geçenler, güvenlik panolarının üzerine çıkıp inşaatı izlemeleri tehlikeli bir durum oluşturdu.
Milli hasletimizin güven içinde gerçekleşmesi için panoların insan boyuna göre pencereler açıldı. Şimdi doya doya inşaat çalışmalarını güven içinde izleyebilecekler.
İyi seyirler Bursa....
Bu arada fotoğraf, meslektaşımız İhsan Bölük'e ait....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.