Hava Durumu

'Şalvarlı ODTÜ'lünün 'manda'lı başarı öyküsü

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2019 09:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2019 09:04

Bugün size bir 'insan'ın yani kadının başarı öyküsünü anlatacağım. Neden önce insan dediğime gelince; halk ozanı Neşet Ertaş'ın dediği gibi 'kadın insan bizler erkekler ise insanoğlu' olduğumuz için...
Öykünün yaşandığı yer hemen yanı başımızda Uluabat Gölü'nün güneyinde yer alan Mustafakemalpaşa'nın Karaoğlan köyü... Bursa'dan yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta.
Kahramanı ise Burçak Gönül adlı bilim insanı olma yolunda ilerleyen gencecik bir biyolog. Anadolu ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinde eğitim görmüş. Halen doktora çalışmasını da Uludağ Üniversitesi'nde sürdürüyor.
Burçak Gönül'ün başarısı eğitim hayatı ile ilgili değil. O, Borusan Enerji'nin personeli. Şirketi, rüzgâr tribünleri çevresindeki doğal hayatın korunması için Orman Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü'nde görevlendirmiş.
Rutin kontrol görevleri sırasında keşfetmiş Karaoğlan köyünü. Karaoğlan, Uluabat kıyısında yer aldığı için Ramsar sözleşmesiyle koruma altında bulunan bir sulak alan. Köylüler 60 yıl önce taşkının önlenmesi amacıyla yapılan set sayesinde elde edilen alanda tarım ve hayvancılık yapıyor. En önemli özelliği ise Türkiye'de artık varlığı oldukça azalan manda varlığına sahip. Marmara bölgesindeki bin 200 mandanın bine yakını bu köyde bulunuyor. Doğa da müsait. Bir yanda Kirmasti Çayı diğer yanda Uluabat Gölü bir de üstüne ithal inek sevdasına kapılmayan köylüler olunca popülasyon korunabilmiş.

Yanlış bildiğimiz bir konuyu da düzeltmekte fayda var. Herkes leylek köyü olarak Eskikaraağaç'ı bilir. Meğerse Karaoğlan'a daha çok leylek göç ediyormuş.
Deyim yerindeyse köye aşık olan Burçak Gönül, bu tür doğal zenginliklerin orada yaşayan insanların katkısıyla varlığını koruyabileceği gerçeğinden hareket ederek, ne yapabilirimi düşünmeye başlamış.
Bulmuş da...
Kısa adı BEBKA olan Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı'nın eko-agro turizmiyle ilgili hibe desteklerini öğrenince hemen projeyi yazmaya başlamış. Kapı kapı dolaşıp projeyi anlatmış. Sonunda projeye hizmet verdiği çalıştığı kurum ve Mustafakemalpaşa Belediyesi onay verip paydaş olunca çalışmalar başlamış.
İşe kadınların eğitimiyle başlamış. Halk eğitim merkezinin desteğiyle 2,5 ayda manda yetiştiriciliği, sulak alanlar ve turizm konusunda 160 saat ders verilmiş. Burçak Gönül'ün heyecanı Karaoğlanlı kadınlar tarafından karşılık bulunca proje tıkır tıkır işlemeye başlamış.
Eski sağlık ocağı binası onarılarak 'Manda Evi'ne dö-nüştürülmüş. Kurulan Karaoğlan Kadın Derneği'nin işleteceği evde manda sütünden yapılan lezzetlerin sunulacağı ve satılacağı bölümler bulunuyor.

GURUR GÜNÜNDE DUYGULU ANLAR

Karaoğlan ve Burçak Gönül için açılış ve tanıtım töreni gurur günüydü. Bir grup gazeteci olarak tören öncesi köylü kadınların kurduğu manda ürünlerinden oluşan sofranın konuğu olduk. Manda sütünden yapılan iki çeşit peynir, yoğurdun yanı sıra ördek etli keşkek, börek, helva, yaprak sarma ve organik reçellerin tadına baktık. Köy kasabından da manda etinden yapılan sucuk almazsak olmazdı.
Burçak Gönül ve köylü kadınların heyecanı tarif edilmez türdendi. Törende protokolün ardından projenin sunumunu yapan Gönül, heyecandan konuşmasını güçlükle tamamlarken, kadınların sertifika alırkenki heyecanı görülmeye değerdi.
Şimdi sıra tanıtımda. Önümüzdeki günlerde tanıtım filmi ve kitabı çıkacak. Belki bazılarınız uzak diyebilir ama önümüzdeki günlerde Cumalıkızık ve Uluabat'ın en büyük rakibi Karaoğlan olacak.
Bu başarı Karaoğlanlı kadınların ve törende Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal'ın da övgüler yağdırdığı Burçak Gönül'e ait.

SULAK ALANLAR BÖYLE KORUNUR

Tarihi 2700 yıl öncesine dayanan Gölyazı'nın bu güzelliği geçtiğimiz aylarda dünya turizmcileri tarafından da tescillenmiş ve görülmesi gereken 30 köy arasında 18'inci sıradan girmeyi başarmıştı.
Gölyazı ve Karaoğlan gibi doğa harikası yerleri o bölgede yaşayan insanlar tarafından sahip çıkılmadan korumak mümkün değil. O yüzden bu tür projeler çok anlamlı.
Karaoğlan'daki sertifika törenindeki bir diyalog bana bu konuda umut verdi. Verilen eğitimi test etmek isteyen Burçak Gönül'ün hepsi tek renk başörtüsü ve şalvar giyen kadınlara 'Uluabat Gölü hangi sözleşmeyle korunuyor' sorusuna kadınlar hep bir ağızdan Ramsar yanıtını verince projenin amacına ulaştığını anlatım.
Sözün özü; bir çalışmaya kadın eli değdiyse orada başarı kaçınılmazdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.