Hava Durumu

'Samanlıkta yatıp padişah rüyası görmeye gerek yok!'

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2019 09:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2019 09:48

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'la mayıs ayında aynı heyette yer aldığımız Gaziantep gezisi sonrası uzun soluklu konuşmamıştık.
Aktaş, ASTV'nin yeni yayın döneminde hazırlayıp sunduğum 'Yerel Yönetimler' programının ilk konuğu olunca yaklaşık 5 aylık sürede büyükşehir belediyesinin çalışmaları ve geleceğe yönelik projeksiyonu hakkında yeni bilgiler öğrenme imkanı elde ettik.


Tabii bir saatlik programın tamamını buradan verme imkanımız olmadığı için kamuoyunun merak ettiği birkaç önemli noktayı sizlere aktarmak istiyorum.
Beştepe'de 29 büyükşehir belediye başkanının katıldığı zirveyle başlayalım. Aktaş'a göre, bu zirvenin demokrasi iklimi, birlik ve beraberlik açısından önemli yansımaları olacak.
Toplantı, genel çerçevelerin ele alınması şeklinde geçtiği için Aktaş, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la özel olarak görüşecek.

Bursa aslında taleplerini uzun süreden beri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletiyor ve sonuçları da alınıyor. Aktaş bunlara örnek olarak Atatürk Stadyumu Meydanı'nda yapılan millet bahçesini gösteriyor. Ayrıca Kent Meydanı ile Terminal arasındaki T2 ve Emek hattının Şehir Hastanesi'ne uzatılması konularında da somut gelişmeleri önümüzdeki günlerde göreceğimize işaret ediyor.

İkinci önemli konu Aktaş'ın önümüzdeki 5 yıllık hizmet döneminde yol haritası olacak stratejik plan. Aktaş ve ekibi planın hazırlanması için uzun süreden beri muhtarlardan vatandaşlara, sivil toplum kuruluşlarından akademik odalara kadar her kesimin görüşlerini alıyor.

Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak planı Aktaş'a soruyoruz.

O da, 'Herkesin hayalinde bir Bursa var' sözüyle anlatıyor:
Osmangazi'nin ayrı, Yıldırım'ın ayrı, emeklinin öğrencinin ayrı hayali ve beklentileri var. Aktaş'a göre bir de gerçekler var. O da kurum ve kent kaynaklarının çok dikkatli kullanılması. Onu da sık sık tekrarladığı cümle olan 'Samanlıkta yatıp padişah rüyası görmeye gerek yok' sözleri ile ifade eden Aktaş, şehrin acil ihtiyaçlarının öncelikli olduğu vurgusu yapıyor.

Ulaşım, yeşil Bursa ve çevre, imar ve kentsel dönüşüm, atıl kapasite, turizm ana başlıklarına Aktaş, beşinci konu olarak geleceğimiz olarak nitelendirdiği gençler ve kadınları da eklemiş.
Planın temel felsefesi ise gelecek nesillere daha yaşanabilir ve daha yeşil bir Bursa bırakmak.

ULAŞIM VE SUYA KISA VE ORTA VADEDE ZAM YOK

Bursa'da su ve ulaşım fiyatları en çok tartışılan konulardan biri.

Belediyenin sınırsız bütçe imkanları olan bir kurum olmadığını ve bu konuda kılı kırk yararak hesap yaptıklarını ifade eden Aktaş, göreve geldikten sonra zarar eden hava işletmeciliğini tamamen kapattığının altını çiziyor.
İlk göreve başladığında indirimler yaptığını hatırlatan Aktaş, öğrenci ağırlıklı indirimlerin toplu taşımaya ilgiyi artırdığını ve 270 bin olan toplu ulaşım sayısının günlük 305 bine yükseldiğini vurguluyor.


Seçim sonrası yüzde 10-11'lik zam yapmasına rağmen henüz devraldığı 2017 fiyatlarına ulaşılmadığını anlatan Aktaş, Bursalılara şu müjdeyi veriyor:
'Ben de indirim yapmak istiyorum ama bunun sürdürülebilir olması lazım. Ancak şunu söyleyebilirim; kısa ve orta vadede su ve ulaşım ücretlerine zam yapılmayacak.

SÖZLEŞMESİ SONLANDIRILDI, YENİ İHALE YAPILACAK

Ulaşım başlığına gelince T2 hattıyla başlıyoruz. Göreve başladığından beri ona da en çok, ' T2'nin yanı sıra stadyumdaki timsahın başı ne olacak' sorularının yöneltildiğini hatırlatarak, stadyumla başlıyor anlatmaya...
20 aydan beri müteahhidi bıraktırmak için uğraşıyormuş ve sonunda sözleşme fesh edilmiş. İhalesi 15 gün önce yapılan stadyumda çalışmalar birkaç gün içinde başlıyor. Bitiş tarihi ise Mart 2020 olacak.

'Elde olmayan idari ve hukuki konular' vurgusu yaparak T2 hattı konusuna gelen Aktaş, geçen hafta müteahhitle olan sözleşmenin sonlandırıldığı bilgisini veriyor. Üzerinde durduğu önemli nokta ise T2'nin güzergahı ve Kent Meydanı'nda Bursaray ile entegresi.


'Dünyanın hiçbir yerinde böyle taşıma şekli yok. Bir hattan in, 500 metre yürü ve başka bir hatta bin' diyen Aktaş, yeni ihalenin Bursaray'la birleşecek şekilde bin 200 metrelik kısmının ihaleye çıkacağını söylüyor. Yeni ihalenin finansmanını ise Emek hattında olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığı sağlayacak.

Aktaş, 'Gürsu-Çalı hattını unuttuk mu' sorusunu kendisi sorarak yanıtını da veriyor.
Önümüzdeki ay Güney Kore'ye yapacağı gezi programında bu projeyle ilgili görüşmeler de yer alıyor. Bir firmanın tesisini gezecek olan Aktaş, gelir ortaklığı modeliyle ilgili görüşmeler de yapacak. Anlaşma olmadan bu konuda kamuoyuna açıklama yapmasını da yanlış buluyor.

Acemler ve yeni adliye kavşaklarına Büyükşehir başlayacak ama bakanlık imkanları da kullanılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.