Hava Durumu

'Sistemden geri dönüş yok, iyileştirmeler olacak'

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2019 09:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2019 09:39

Türkiye, 16 Nisan referandumuyla Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ne karar verdikten sonra bunun fiili olarak hayata geçiş sürecini 24 Haziran seçimleriyle gerçekleştirdi.
İstanbul seçimlerinin ardından son günlerde hem iktidar hem de muhalefet kanadında sistem konusunda tartışmalar yüksek sesle yapılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti milletvekilleriyle gruplar halinde bir araya gelerek görüşlerini almaya başladı.


Milletvekillerinden bazıları yeni sistemden yana sitemlerini 'Züğürt Ağa'ya döndük' benzetmesiyle anlatmaya çalıştı.
Hem 24 Haziran seçimlerinin birinci yılını hem de bu tartışmaları sormak için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nu aradık.
Çavuşoğlu, son günlerde komisyon çalışmalarıyla yoğun mesai harcıyor. Geçen hafta İçişleri Bakanlığı'nın kolluk kuvvetlerine verilen insan hakları eğitimi ve insan hakları farkındalığını artırmaya yönelik çalışmaları masaya yatırıldı. Çavuşoğlu, komisyon çalışmalarının yanı sıra AK Parti Grubu'nun Adalet Reformu hazırlıklarını yapan ekipte de yer alıyor.
Adalet Reformu sorusuyla başladık o da yanıtladı: Reform önümüzdeki döneme kalacak.
Çünkü Türkiye'nin beklediği bu tür düzenlemeleri detaylı araştırmak ve kamuoyu önüne geldikten sonra da gelen talep ve beklentiler doğrultusunda çalışmak gerekiyor.
Bir yıllık değerlendirmeye gelince;
Çavuşoğlu'na göre, yeni sisteme geçişte şu anda gelinen noktaya sorunsuz biçimde ulaşıldı. Türkiye'nin istikrarına katkı sağlayarak, yürütmedeki çift başlılığı ortadan kaldırdı. Referandum öncesi komisyon ve genel kuruldaki tartışmalar sırasında da bunun zaman içinde daha muhkem hale geleceği ve olgunlaşacağı ifade edilmişti. İlerleyen süreçte ikinci, üçüncü yılda daha yerleşik bir hal alacak ve daha muntazam bir nitelik kazanacak. Yapısal değişiklikler ise devam ediyor. Olmaya da devam edecek. Çünkü toplum gelişme içinde. İyileştirmeler yapılmaya devam edilecek.
Bu konuda benzetme de yapan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
'Değişim ve gelişme olmasaydı. 1920'de TBMM açıldığında kanunları çıkartır sonra kapısına kilit vurur giderdik. Bu hayatın her alanı için geçerli'

'MİLLETİN KARARINA SAYGISIZLIK OLUR'

Çavuşoğlu, muhalefetin parlamenter sisteme dönüş ile açıklamalarına da tepki gösteriyor. 16 Nisan'daki referandumda milletin yeni sisteme karar verdiğini hatırlatan ve bundan dönüşün söz konusu olmadığını ifade eden Çavuşoğlu'nun muhalefetin bu talebinin milletin kararına saygısızlık olduğunun altını çizdi.
Çavuşoğlu, AK Parti'nin yetkili organları tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde gerekli birtakım iyileştirmeler yapılacağının detayları olduğunu sözlerine ekledi. Ortaya çıkan tablodan anlaşılan önümüzdeki günlerde beklenen kabine değişikliğinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ne balans ayarı yapılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın parti yetkilileriyle bir araya gelmesi bunun teknik hazırlıklarına başladığının da işareti.

YENİ BASIN KARTININ ALAMETİ FARİKASI GİTMİŞ

Gazeteciliğe ilk başladığım ilk yıllarda en büyük hayalim 'Sarı Basın Kartı hamili' olabilmekti. O zamanlar bir sürü prosedür gerekiyordu. Şimdiki gibi e-devlet yok. Her evrak için tek tek kurumları dolaşır dosyayı hazırlardınız. Sonra valilik adına emniyet müdürlüğü hakkınızdaki raporun ardından bekleme süresi başlar, süre bitince toplanan komisyon kart hamili olup olamayacağınıza karar verirdi.


Şimdi geriye dönüp baktığımda sarı basın kartını 35, süreklisini ise alalı 17 yıl olmuş. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yenilenen kartımızı Bursa'daki il müdürlüğünden teslim aldım.
Örneklerini internetten gördüğüm için pek şaşıracağımı sanmıyordum ama teslim alınca tam bir hayal kırıklığına uğradım. Kartımızın 'alameti farikası' olan sarısı gitmiş. Çok basit bir kart haline dönüşmüş.
Yeni karta hadi biz alıştık diyelim yılların uğraşı sonucu anlatmayı başardığımız kamu görevlilerine uçuk mavi renkli kartın aslında sarı basın kartı olduğunu nasıl anlatacağız?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.