Hava Durumu

Stratejik plan hazır, sıra para bulmaya geldi

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2019 08:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2019 08:59

Sönmez Medya olarak kuruluş yıldönümümüz dolayısıyla belediye başkanlarını ziyaret ediyoruz.
31 Mart'taki yerel seçimler sonrası göreve başlayan başkanlar, bu süreyi önümüzdeki 5 yıllık görev süresi içinde yapacakları hizmetler için yol haritasını oluşturacak stratejik planı hazırlamakla geçirdiler.
Seçim kampanyalarında verilen sözler, ardından sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, akademik odalarla yapılan toplantılarda ortaya çıkan yeni talepler başkanların stratejik plan dosyalarındaki yerini aldı.
Ancak bu işleri yapmak için proje kadar finansmanının sağlanması gerekiyor.
Zaten borçlu olan belediyelerin finans dengeleri ekonomik sıkıntılar nedeniyle altüst oldu.

En son ziyaret ettiğimiz Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de 5 aylık süreyi stratejik plan hazırlıklarıyla geçirdi. Daha önce yönetimde yer aldığı için sadece organizasyon şemasında bazı değişiklikler yapan Erdem, sistem ve vizyonun aynı şekilde devam edeceği mesajını verdi.


Erdem'in bürokratlarıyla birlikte son rötuşlarını yaptığı stratejik plan önümüzdeki çarşamba günü meclis gündemine gelecek. Ekim ayında da bütçe performansları ele alınacak.
Verilen sözleri yerine getirmek için bütçe imkanlarını daha verimli kullanmanın yollarını arayan Erdem'in kafasında bütçenin denkleştirilmesi belediyenin bazı varlıklarının satışının gerçekleştirilmesi var.

BORÇ ÖDERKEN YATIRIM YAPMAK ÇOK ZOR

Turgay Erdem'e belediyenin borçlarını soruyoruz.
Afyon'daki CHP'li belediyelerin toplantısında başkanlarıyla yaptığı sohbeti anlatarak başlayan Erdem'in verdiği Beşiktaş Belediyesi örneği en çarpıcı olanı. Beşiktaş Belediyesi'nin bütçesi 400 milyon. Borcu ise 750 milyon.
Nilüfer Belediyesi'nin toplam borcu ise 140-150 milyon lira civarında. Bu borç bir şekilde döndürme imkanı var. Diğer belediyelere bakınca Nilüfer biraz şanslı. Erdem'e göre, ödemek en basit çözüm ama borçları öderken hizmet ve yatırım yapmak çok zor. Yıllık çöp ihalesi 35, personel maaşı işe 95 milyon liraya ulaşıyor. Üstüne üstlük, geçen yıl sanayi bölgelerinin emlak vergisi kapsamından çıkarılması Nilüfer Belediyesi'nin 30 milyon liralık gelir kaybına neden oldu.


Önümüzdeki yılın bütçesi 395 milyon. Erdem'e göre, bu ancak 330-340 milyon olarak gerçekleşebilir. 60 milyon liralık açık satışlarla dengelenmeye çalışılacak.
Satış konusunda da endişeleri olan Erdem, piyasalardaki durgunluk nedeniyle varlıkların değerinin altında alıcı bulma riskine dikkat çekti. Erdem, 'Müteahhitler bile borçlarına karşılık almıyor. Bakalım ne yapacağız' sözleriyle 2020'nin zor geçeceği mesajını verdi.

VEKİL DOKTORLARDAN KENT KONSEYİNE ZİYARET

Biri eski biri yeni vekil. İkisi de doktor. AK Parti Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ve 25 ve 26'ncı dönem CHP Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil'in arkadaşlıkları Uludağ Tıp Fakültesi'nden mezun olmalarının yanı sıra kurucusu oldukları BUSAT gibi sivil toplum örgütlerinden başlıyor.

Milletvekilliği sırasında yaptıkları çalışmalar da biribirine çok benzeyen iki vekil, geçen hafta kendi aralarında sözleşerek, Kent Konseyi Başkanlığı görevine seçilen Şevket Orhan'a 'hayırlı olsun' ziyaretini birlikte gerçekleştirdiler. Dr. Esgin, görüşmede çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından 'Bursa ortak paydasında buluşup şehrimizi geleceğe taşımak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz' mesajıyla paylaştı.
Dr. İrgil'in Kent Konseyi'nin bugünlerde hazırlıklarını sürdürdüğü Fotofest'in başlamasında ve geleneksel hale gelmesinde büyük katkıları bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.