Hava Durumu

Tarihi çarşılar OSB'ler gibi yasal statü bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2018 07:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2018 07:37

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Valilik, Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri ile Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği'nin (BTÇH) düzenlediği Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri 3 Ağustos Cuma günü başlıyor.
Etkinliğin düzenlendiği çarşı öyle az buz değil neredeyse 700 yıllık bir geçmişe sahip. Bu tarihsel geçmişi ve özelliğini de UNESCO'nun tarihi miras listesine girerek taçlandırmış.
Günümüzün moda deyimiyle dünyanın ilk AVM'si olan Bursa'nın tarihi çarşıları son yıldaki restorasyon ve düzenlemelerin yanı sıra örgütlenme modeliyle de Türkiye'ye örnek oldu.
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, buradaki başarısı sayesinde 96 il ve ilçedeki çarşıların üye olduğu Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu başkanlığı görevine geldi.
Federasyon üye sayısını Tarihi Kentler Birliği'ne üye olan 460 şehre yaymaya çalışıyor. Federasyonun temel taleplerinden biri tarihi han ve çarşıların yasal statülü bir yönetim modeli oluşturulması. Dünkü lansman toplantısına katılan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, düzenlemeyle ilgili çalışmaların devam edeceğini ve yeni dönemde ele alınacağını açıkladı.
BTÇH Başkanı Özyıldırım, Hakan Çavuşoğlu'nu Başbakan Yardımcılığı döneminde konuyu birlikte takip ettiklerini belirterek, istedikleri düzenleme ve modeli şöyle anlattı:
'Çarşıların yönetimiyle ilgili çok önemli mesafe kat etmiştik. Biz çarşıların yasal dayanağı olan bir yönetmelik bekliyoruz. Tıpkı organize sanayi bölgelerinin yönetim modeli gibi olacak. Yönetimde atanmış vali, seçilmiş belediye başkanı vakıflar yetkilileri de yer alacak. Yarı resmi model çarşı ve hanların yönetiminde söz sahibi olacak.'

Pazar günlerine çözüm bulundu, sıra gecede
Kapalıçarşı ve çevresindeki hanların Pazar günleri kapalı olması hem kentte yaşayanlar hem de gelen turistlerin tepkisine neden oluyordu. Bu handikabı Koza Han 3 yıl önce çözdü. BTÇH Başkanı Muhsin Özyıldırım da diğer bölgelerin pazar günü açılmasıyla ilgili ikna sürecisinde başarı elde etti. Bir yıldan beri kuyumcular ve döviz büroları hariç Kapalıçarşı ve çevresi açık. Bu uygulama ile işyerlerinin de cirosunda artış sağlandı.
Özyıldırım, bu günlerde çarşı ve çevresinin geceleri de açık olması için çalışma yapıyor. Hizmet sektörü ile ilgili işyerleri saati uzatma konusuna taraftar. Birçoğu zaten açıyor. Bunun diğer esnaf tarafından da uygulanmasını isteyen Özyıldırım, ' Esnafa, vardiya sistemini bir türlü anlatamadık. Sabah elemanların tamamının gelmesine gerek yok. İki vardiyaya dönerlerse daha uzun süre açık kalırlar. Benim hedefim işyelerinin yatsı namazına kadar açık kalması. Zaman içinde bunun da hayata geçeceğine inanıyorum' dedi.

'Başkan 10 arabayı nereden buluyorsun'
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, lansman toplantısında 'Tarihin Mirası Alışverişin Âlâsı' sloganıyla düzenlenen ve 3 Kasım'a kadar devam edecek Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri'nde akredite işyerlerinden toplamda 100 TL'lik alışverişle kayıt yaptıran herkesin, 10 otomobil kazanma fırsatı yakalayacağını belirterek, bu projeyle bu yıl bölge esnafının 45 milyon TL'lik bir ciro sağlanmasını hedeflediklerini açıkladı.
Bursa'nın bu etkinliğinin İstanbul, Ankara, Kayseri ve İzmir'e örnek olduğunu kaydeden Muhsin Özyıldırım, "Bize gıpta ile bakıyorlar. Telefon açıp fikir soranlar var. Diyorlar ki 'Başkan biz bir araba bulamıyoruz. Sen 10 arabayı nereden buluyorsun'. Bu etkinlik aslında BTSO, Valilik ve belediyelerimizin bir araya gelmesinin ortak başarısı ve sonucu. Onlara da bunu anlatıyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.