Hava Durumu

Tasarruf Bursa'dan, vizyon proje Beştepe'den

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2017 07:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2017 07:27

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 34'üncü gününü tamamlayan Alinur Aktaş, dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Bayezıd Salonu'nda basının karşısına çıkarak, 1 saat 15 dakikada merakla beklenen 'Acil Eylem Planı'nı açıkladı.
Aktaş, dersini iyi çalışmış. 3,5 yıldan beri Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi olduğu için birçok konunun da yabancısı değil. Gece-gündüz demeden kimi zaman günde 2-3 saat uykuyla belediyenin tüm projeleri ve mali tablosu hakkında bilgi sahibi olmuş.


Su ve ulaşım indirimi, Gökdere-Teferrüç Teleferik Hattı ihalesi, Kültürpark-Kuştepe Hattı projesi ve Seabird seferlerinin iptali geçen süre içinde açıklanmıştı.
Aktaş, dün Yunuseli, Sıcaksu ve Şükraniye viyadükleri, Kükürtlü bağlantı yolları, S plaka satışı, İsabey'deki katı atık istasyonu, Mustafakemalpaşa kule restoran projelerinin de iptal edildiğini söyledi. Ulaşım ve su fiyatlarında da 6 ay sonra ikinci indirim müjdesini verdi.
'Acil Eylem Planı' veya 'Yol Haritası'nın en dikkat çeken tarafı tasarruf. Aktaş, Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü mezunu. Başkanlık dönemi öncesi de özel sektör deneyimine sahip. Basın toplantısında 'Ticaret erbabı' olduğunun altını çizerek, projelerde 'hiç olmazsa zarar etmeyelim' vurgusunu birkaç kez tekrarladı. .
Aktaş'ın anlattığı tabloya göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi büyük bir borç yükü altında. Toplam borç stoku 4,5-5 milyara ulaşmış. Üstelik ödemelerin büyük bölümü önümüzdeki 3 yıllık dönemde. Öyle ki önümüzdeki yıl gelirler, genel giderleri ve borçları karşılamıyor.
Başkan Aktaş'ın buradaki tespiti borç eleştirisi değil. Türkiye'nin dördüncü büyük belediyesi olarak borçların olması normal. Ancak, önemli olan borçların çevrilebilmesi. Borçlar 2032 yılına kadar devam ediyor. Borçlanma limitleri 500 milyon lira civarında aşıldığı için krediler de kapalı.
Bu tabloya rağmen Aktaş, endişeli olmadığının altını özellikle çizdi. Aktaş, 'Şirinlik olsun diye söylemiyorum. Güvencem önce cenab-ı Allah sonra bizim davamızın lideri ve çok iyi bir belediyeci olan Cumhurbaşkanımız ve Başbakan Yardımcımız Çavuşoğlu' dedi.
İşte anahtar cümle bu.
Daha önce Bursa'nın hükümetten yeterli desteği göremediğini birkaç kez yazmıştım. Başkan Aktaş bunu hem Timsah Arena, hem de raylı sistem yatırımlarının başka kentlerdeki uygulamalarıyla örnekledi. Antalya ve Konya stadyumlarını da örnek gösterdi.
Anlaşılan o ki Aktaş, Bursa'da tasarruf sağladıktan sonra önce yatırımlar için Beştepe'nin kapısını çalacak. Önceliği, Yıldırım Metrosu ve Güney Çevre Yolu Projesi.
Cuma günü Batı Trakya gezisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Batı Trakya gezisinde bir araya gelecek. Ardından Beştepe'de brifing ve sonrasında da Erdoğan'ın Bursa gezisi.
Aktaş'ın ifadesiyle orta ölçekli bir yatırıma bugün başlansa 16 ayda bitirilmesi imkansız ama vizyon projesiz 2019'a gidilemeyeceği için bu konuda Ankara devreye girecek.

'Telefon açmadı ama ziyaret edeceğim'

Aktaş'ın basın toplantısındaki diğer önemli bir vurgusu da ilk seçildiği gün yaptığı 'ortak akıl' vurgusu oldu.
Bunun için herkesle görüşeceğinin bir kez daha altını çizen Aktaş, önümüzdeki günlerde özellikle kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geleceğini söyledi.
Aktaş, bugün Nilüfer ve Mudanya belediye başkanlarını da ziyaret edecek. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın başkan seçildikten sonra kendisini aramadığı sitemini de dile getiren Aktaş, 'sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflarla istişare etmeye hazırım.
Hiçbir kompleksim yok. O başkan beni aramış aramamış, makamıma gelmiş gelmemiş hiç önemli değil' dedi.

Belediyespor'a zimmet soruşturması

Timsah Arena'nın eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalar yapacaklarını, Acemler'e yeni bir istasyon planladıklarını da ifade eden Aktaş, Atatürk Stadyumu Meydanı'nın geleceği ile ilgili de ipuçları verdi.


Bu bölge için okul ve spor salonunun da bulunduğu üçlü bir proje düşündüğünü ifade eden Aktaş, Belediyespor'un harcamalarında yaşanan sıkıntıyı dile getirdi. Belediyespor'a 6,9 milyon lira olan limite rağmen 30 milyon liralık harcama yapıldığı için zimmet çıkarıldığını kaydeden Aktaş, 'Ben de İnegöl'de spor takımına harcama yaptım ama sponsorlar aracılığıyla.
Her şey belediye gücüyle halledilince hatlar karışıyor. 13 Aralık'ta kongre kararı alındı' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.