Hava Durumu

Tribün değil, tıp fakültesi amfisi...

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2017 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 08:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, eğitim ile ilgili önemli mesajlar verdi ve özeleştiri de yaptı. 15 yılda çok büyük reformlara imza attıklarını vurgulayan Erdoğan, eğitim-öğretim ve kültür alanlarında arzu edilen gelişmenin sağlanamadığının altını çizdi.
Erdoğan'ın, "Eğitim-öğretim nesillerin mimarlığıdır, eğitim-öğretim kurumları da nesillerin tasarlandığı ve inşa edildiği yerlerdir. Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale, aksaklığa, yanlışlığa tahammülümüz olamaz" dediği toplantıdan tam 19 saat önce Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, ders verdiği amfiden çektiği 5 kare fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınlayarak, üniversitelerin gözbebeği olan tıp fakültesindeki duruma dikkat çekti.
Prof. Dr. Pala'nın paylaştığı fotoğraflarda yer kalmayan amfide öğrencilerin merdiven boşluklarında oturarak veya ayakta ders dinledikleri yer alıyor.


Prof. Dr. Pala, fotoğrafının yanında bir de not paylaşmış. Tıp fakültesi öğrencilerinin tamamı için dersliklerde oturacak yer olmadığını vurgulayan Pala, " Öğrencilerimiz Halk Sağlığı derslerimize merdivenlere oturarak ya da slayt perdesini göremeyecek biçimde katılıyorlar. Laboratuvarlar, hasta başı eğitimleri ve diğer olanaklar açısından da yüksek öğrenci sayısı ile baş etmek olanaksız. Bu koşullarda nitelikli tıp eğitimi vermek giderek zorlaşıyor. Yazık oluyor bu pırıl pırıl gençlere; üzgünüm çocuklar..." diyerek bu konudaki üzüntüsünü de dile getirmiş.
Fotoğrafa bakınca tıp fakültesi amfisinden çok Teksas tribününe benzemiyor mu?
Maalesef tıp eğitimi de bu hale geldiyse vay halimize...
Bu koşullarda nitelikli hekim yetiştirmek asla mümkün olmaz. Tıp eğitimi doğası gereği usta çırak ilişkisi ile yürütülür. Belki doktorluk diploması alınır ama hekim olunmaz.
Kendisini üçüncü nesil eğitim veren konuma yükselten Uludağ Üniversitesi'nin maalesef gerçeği de bu. En büyük amfisi 220 kişilik olan tıp fakültesine 420 öğrenci alınırsa ortaya çıkacak tablo da bu olur.
Üstelik Uludağ Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 10 araştırma üniversitesinin yedek listesine girdiği bu günlerde demek ki eğitim için daha çok yol kat- etmemiz gerekiyor.

Trole karşı uçak çözümü

Öneri son yıllarda denize ve balıkçılığa merak salan işadamı Safa Gönen'den geldi. Gönen, deniz sevdası ve balık uğruna son 5 yılda 20'ye yakın ülke gezmiş. Ona göre, dünyanın en lezzetli balığı Marmara Denizi'nde ama hem kirlilik hem de kaçak avcılık maalesef Marmara'yı bitiriyor. Sahil güvenliğin tüm önlemlerine rağmen trolle avlanmanın bir türlü önüne geçilemiyor. Trol dediğiniz öyle basit bir şey değil, denizdeki tüm yaşamı öldürüyor.
Bunun önüne geçilmesi ve balıkların üremesi için beton kafesler konuluyor ama bunlar yetersiz kalıyor. Safa Gönen, en çok trolle avlanmanın yapıldığı Karacabey Boğazı ve Tirilye arasındaki kıyı açıklarına benzeri Kuşadası ve Antalya'da gerçekleştirilen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinden çıkarılmış çıkarma gemileri veya uçakların yerleştirilmesini öneriyor. Bu sayede hem trolle avlanma önlenecek hem de yeni neslin büyük ilgi gösterdiği batık dalışları için doğal mekanlar oluşturulacak.
Gönen araştırmayı da yapmış Ovaakça'daki hurdacıda MD77 tipi yolcu uçağı bile bulunuyor. Üstelik fiyatı da ikinci el araçtan ucuz 60 bin lira.
Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yöneticilere duyurması bizden...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.