Hava Durumu

Turizmcilerden krizden çıkış için 18 acil talep

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2020 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2020 07:47

Koronavirüs salgını sonu sonucu ortaya çıkan krizden en çok turizm sektörü etkilendi. Sektörün ana aktörleri yeni normalleşme sürecine geçiş için hazırlıklarını sürdürüyor.

TÜRSAB'a bağlı acentalar, bir yandan yeni dönem için hazırlıkları sürdürürken, diğer yandan ekonomik açıdan desteklerin sürmesini bekliyor.

TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, salgının başladığı ilk günden beri kurduğu whatsapp hattıyla üyelerinin talepleri anlık olarak tespit edip, yetkililere iletiyor.

Saraçoğlu, geçtiğimiz gün internet ortamında yapılan toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş'ü davet etti. Toplantıya katılan acenta temsilcileri yeni döneme ilişkin taleplerini iletirken, Saraçoğlu da hazırladığı 18 maddelik acil taleplerini rapor halinde milletvekillerine sundu.

Toplantıyı bölgedeki 408 acenta temsilcisinin taleplerini direkt vekillere iletmelerini sağlamak için düzenlediklerini ifade eden Saraçoğlu, bugün de koordinatörlüğünü yaptığı Bursa Turizm Platformu toplantısının yapılacağını, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da katılacağı toplantıda yeni dönemde yapılacak olan çalışmaların ele alınacağını söyledi.

SEYAHAT ACENTALARI İÇİN İSTENEN EK DÜZENLEMELER

Giriş bölümünde, turizm acentalarının 6 ay sonrasına ürün satarak çalıştığı ve kriz nedeniyle bir yıl kaybettiği vurgulanan acentaların talepleri şöyle:

-2020 yılında SGK ve muhtasar ödemelerinden muaf tutulması, 2020 yılında yüzde 50 kira desteği ve kiralardan stopajın kaldırılması, 2020 yılında konaklama ve turizm taşımacılığında KDV oranı yüzde 1'e indirilmesi.

-Pandemi öncesinden gelen tüm vergi borçlarının yapılandırılarak torba yasa hazırlanması, Turizm Ajans katkı payı beyannamelerinin en azından bu yıl kaldırılması ve beyanname zorunluluğunun 2020 yılı için iptal edilmesi, Kısa Çalışma Ödeneğinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılması.

-Bir yıl geri ödemesiz, 36 ay vadeli, uygun faizli kredi olanağı ve sicil affı getirilmesi, KGF ve diğer kredi destekleri için kullanım kolaylığı düzenlenmesi. Tur programlarının hazırlanması için şehirlerarası yolculuk yasağının kaldırılacağı tarihi ivedi bir şekilde açıklaması.

-Turizm seyahat acentalarına benzin, köprü, otoban ve müze ören yerleri ücretlerinde indirim sağlanması.

- Sağlık çalışanlarına acentalarda geçerli olacak hediye ' Seyahat Çeki ' verilmesi, rehberlere sağlanan maddi desteğin arttırılması, Sağlık Turizmi yapmak için gerekli olan 'Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'nin verilmesinin kolaylaştırılması. Alternatif turizm çeşitliliğinin artırılması ve Gastronomi, Eğitim Turizminin teşvik edilerek desteklenmesi.

- Sağlık Bakanlığı nezdinde İl Sağlık Müdürlükleri tarafından acentalara özel 'Salgın Sağlık Eğitimi' verilmesi. TÜRSAB' ın başlatmış olduğu 'Tatilinden Vazgeçme Ertele' kampanyasının kamu tarafından desteklenerek yayınlanması.

PARTİLERDE DİJİTAL BAYRAMLAŞMA

Siyasi partilerde seçim kampanyası dışında en hareketli toplantılar bayramlaşma törenlerinde yaşanır. Koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan Bayramı'nda 4 gün sokağa çıkma yasağı uygulaması yapılacağı için partilerin bayramlaşmaları belki de tarihte ilk kez dijital ortamda gerçekleştirilecek.

İl başkanlarını arayarak bayramlaşmaları nasıl yapacaklarını sorduk?

AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, bazı alternatifler üzerinde çalıştıklarını belirterek, dijital ortamda milletvekilleri, partilerle bir araya gelineceğini söyledi.

AK Parti ayrıca geçmiş dönemlerde de il, ilçe, kadın ve gençlik kollarında görev yapmış 6 bine yakın ismi telefonla arayarak bayram kutlaması yapacak.

Geçtiğimiz aylar CHP İl Başkanı seçilen İsmet Karaca'nın da partililerle ilk bayramlaşması dijital ortamda gerçekleştirilecek. İl yönetimi ve grup toplantılarını da internet aracılığıyla yapan Karaca, bayramda, ilçe başkanları ve yöneticileriyle dijital ortamda bir araya geleceklerini ve milletvekilleriyle birlikte bayram mesajı yayınlanacağını, isteyen partililerin de interaktif katılımcı olabileceğini söyledi.

MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı, mesleği gereği dijital ortamlara en yakın isimlerden biri. Bayramlaşma için birkaç senaryo üzerinde çalıştıklarını belirterek, henüz net kararın verilmediğini ifade etti.

İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır da, bayramlaşmayı video konferans üzerinden ve bütün üyelere açık olarak gerçekleştireceklerini açıkladı.

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

SURVİVOR'A BURSA DAMGASI

Koronavirüs günlerinde en çok izlenen televizyon programı olan Survivor'da önceki gece adeta Bursa rüzgarı esti. Yarışmacılardan Bursaspor'un eski futbolcusu Sercan Yıldırım ve program sonrasında yayınlanan Survivor Ekstra'da da eski yarışmacılar Sema Aydemir ve Semih Öztürk'ün Bursalı olması dolayısıyla hem yarışmada hem de programda gündem Bursa oldu.

Geçtiğimiz günlerde Ünlüler ve Gönüllüler takımlarının yaptıkları resimler seyirci oylarına sunulmuş ve Gönüllülerin yaptığı resim en çok beğeniyi almıştı. Program yapımcısı Acun Ilıcalı, resimleri açık arttırma ile satışa çıkarılacağı ve elde edilecek gelirin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan 'Biz bize yeteriz Türkiye'm' kampanyasına bağışlanacağını açıklamıştı.

Ilıcalı, programda Ünlülerin resmi için Bursalı iş insanı Şenol Şankaya'ya çağrıda bulunmuştu. Resimler geçtiğimiz hafta satıldı. Gönüllülerin gerçekten güzel olan resmi 100 bin liraya Acar Stüdyo tarafından satın alınırken, Gönüllülerin resmini Ilıcalı'nın çağrısına uyan Şenol Şankaya satın aldı. Ancak, verdiği fiyat açıklanmadı.

Bu arada, geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen Bursalılar neden Sercan'a oy vermiyor tartışması son oylamada Sercan'ın ikinci olmasıyla sona erdi. Bursalı programcılar da uzun uzun Sercan ve Bursa'yı anlattılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.