Hava Durumu

Türk gibi kuvvetli

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2018 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2018 07:54

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Said Erkam Bıyıkoğlu, henüz 21 yaşında. Bilek güreşinde kendi kilosunda şimdiden dünyanın sayılı sporcuları arasına girmeyi başaran Bıyıkoğlu, hem yaş grubu olan U21 kategorisinde hem de büyüklerde Avrupa şampiyonu oldu.

Daha önce dünya şampiyonluğu da elde eden Bıyıkoğlu'nun hedefi çıktığı her kiloda tıpkı antrenörü gibi birincilikler elde etmek. Spor hekimi olmak isteyen Bıyıkoğlu, 'Yenilmeden insan öğrenemiyor. Tecrübe yenilerek elde ediliyor. Çok yenildim. Yenilmeden bu iş olmuyor. Pes etmeyeceksin' dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi ve bilek güreşinde genç yaşına rağmen sayısız başarılara imza atan Said Erkam Bıyıkoğlu, bana göre, Ulu Önder Atatürk'ün hemen hemen bütün spor tesislerinde yer alan 'Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim' sözlerinin vücut bulmuş hali.
En son Sofya'da 25 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında düzenlenen şampiyonada fırtına gibi esen U21 55 kiloda Sağ Kol Avrupa Şampiyonluğu ve Büyükler 55 kilo Sol Kol Avrupa Şampi-yonu olmayı başaran Said, Büyükler 55 kilo Sağ Kol yarışmasında da Avrupa ikinciliği elde etti. Doktor adayı Said, şampiyonayı iki altın ve bir gümüş madalya ile tamamladı.
Said'in yaşamöyküsü Sivas'ta başlıyor. Babası öğretmen ve daha 11'inci sınıftayken annesini kaybediyor. Bilek güreşi ile tanışması da bu döneme denk geliyor. Sivas Fen Lisesi'nde okurken, sınıfta bilek güreşi yaptığı kendisinden büyük çocukları yenmesi üzerine beden eğitimi öğretmenin dikkatini çekiyor ve onun teşvikiyle bilek güreşine başlıyor.
Kuvvetli oluşu ailesinden geliyor. Dedesi de çok güçlü bir güreşçiymiş. Ardından öğretmeninin gi-rişimiyle Sivas'taki bilek güreşi il birinciliğine katılan Said, kendi kategorisinde ilk şampiyonluğunu elde eder.
Turnuvada köylerden gelen güçlü çocukları görünce çekinmesine rağmen birincilik kürsüsüne çıkmayı başaran Said, bilek güreşi antrenörlerinin dikkatini çeker. Yaz tatilinde antrenmanlara başlar.
Başarı öyle kolay gelmez. İlk katıldığı Türkiye şampiyo-nasında dördüncü olur. Yenilmez olmadığını anlayınca çalışmaya karar verir. Ertesi yıl, bir sonraki yıl derken, dördünce kez katıldığı yarışmada Türkiye birinciliği gelir. Milli takıma seçilir ve Romanya'daki Avrupa Şampiyonası'nda ikinciliği, Bulgaristan'da ise dünya şampiyonluğunu elde eder.
Dünya şampiyonu olunca sürekli yeni hedefler koymaya başlar. Büyüklerde şampiyonluk elde emek en büyük istediğidir. 2017'de gerçekleştiremediği hedefini bu yıl elde eder. Hem kendi kategorisinde hem de büyüklerde kilosunda şampiyonluğu elde eder.

Yeni hedefi 12 Ekim-21 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek olan 40'ıncı Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda bu başarısını büyükler kategorisine taşımak.
Said Erkam Terzioğlu ile hem bilek güreşini hem de öğrenim hayatını konuştuk.

Müsabakalara nasıl hazırlanıyorsun? Özel bir eğitim gerekiyor mu?

Haftada 4 gün ağırlık antrenmanı yapıyorum. Bilek güreşi antrenmanı için özel el aparartları var. Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü'nde çalışma yapıyorum. Haftada bir gün masada teknik çalışmak için Yalova'ya gidiyorum. Milli Takım antrenörümüz Engin Terzi Yalova'da yaşıyor. Onun yanına gidiyorum.

Senin gibi genç yaşta büyükler kategorisinde yarışıp başarılı olanlar var mı?

Antrenörümün verdiği bilgiye göre, Türk bilek güreşi tarihinde ilk kez olmuş. Hem gençlerde madalya alıp, hem de büyüklerde her iki kolda madalya alan ilk Türk sporcuyum. Avrupa'da da bir Bulgar sporcu var benim durumumda olan.

İlerideki hedefin ne?

Okulu bitirdikten sonra spor hekimliği konusunda uzmanlaşmak istiyorum. Ayrıca bilek güreşinde de hocamı örnek alıyorum. O da çıktığı her kiloda şampiyonluğu elde etmiş. Halen 45 yaşında ve yarışmaya devam ediyor.

Ailen nasıl karşılıyor bu sporu yapmanı?

Başarılı olmamdaki en büyük katkı öğretmen olan babama ait. 11'inci sınıftayken annemi kaybettim. Ondan sonra babam destekledi. Üç kardeşiz. Üniversiteye hazırlanıyorum diye beni engellemedi üstelik teşvik etti. Benim sporla ilgilenmem sayesinde o da spora başladı. Özendi ve iki yıldır düzenli bir şekilde spor yapıyor ve 85 kilodan 72 kiloya düştü. Spora gidiyor. Yiyeceklerine dikkat ediyor.

Bilek güreşinde zekâ ve teknik de önemli değil mi?

Tüm sporlarda zekâ çok önemli. Teknikler var. Rakibin kas grupları üzerinde anında analiz yapmam gerekiyor. Fiziksel mücadele sporu. Karşımıza gelen rakibin kol boyu, elinin büyüklüğü, hangi kasları kuvvetli. Bir de bunu uygulayabilmek gerekli. Antrenman ve beslenme de bilgi ve zekâ gerekiyor.

Bilek güreşine başlamak isteyenlere ne önerirsin?

Kesinlikle yılmamalarını öneriyorum. Yenilmeden insan öğrenemiyor. Başlar başlamaz şampiyon olacağım ve hep böyle gidecek diye bir şey yok. Tecrübe yenilerek elde ediliyor. Çok yenildim. Yenilmeden bu iş olmuyor. Pes etmeyeceksin. Bir de bu işi gerçekten bilen ağabeylerini takip etmeleri gerekiyor. Türkiye'de bu işin yapıldığı çok iyi yerler var.
2016 yılında U21 55 kg Dünya Şampi-yonluğu bulunan Said Erkam Bıyıkoğlu da 12 Ekim-21 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek olan 40. Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda bu başarısını büyükler kategorisine taşımak istediğini belirtti.

Spor yaparken üniversite sınavlarına nasıl hazırlandın? Doktorluk hayalin var mıydı?

Ben aslında çok iyi bir mühendis olmak istiyordum. Boğaziçi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü kazanmak istiyordum. Bu bölümü kazansaydım belki bilek güreşi yapmıyor olabilirdim. Sadece Boğaziçi isti-yordum. Olmadı, olmayınca imkanlar dahilinde tıp vardı. Aklımın bir kenarında tıp fakültesi ve doktorluk vardı.
Sınavlara hazırlanmak için antrenmanları bir süre bıraktım. Baktım çok sıkılıyorum. Sadece ders çalışmakla olmuyor. Çalışıyor ama bir süre sonra bunalıyordum. Bunalımı atmak için antrenmanlara başladım. Ders çalışırken de işi yaradığını görünce devam ettim. Şimdi de öyle. Antrenman yapmadığım zaman ders de çalışamıyorum.

Müsabakalar ne kadar sürüyor?

Hafif sıkletlerin müsabakaları çok hızlı bitiyor.Bir saatte elemeler sona eriyor. Müsabaka 1-2 dakika sürüyor. 55 kiloda yarışıyorum. Yarışma öncesi kilo düşme maceralarımız oluyor. Şu anda 62-63 kiloyum. Türkiye seçmelerimde öncesi kilo vermeye başlıyoruz. Şampiyonaya kadar sıkletimize iniyoruz. Dünya şampiyonası için 55'e inmem gerekiyor. Beslenme-mize dikkat etmemiz gerekiyor.

Büyüklerde karşılaştığın sporcular kaç yaşında?

27-28 yaşında birçoğu. İngiliz sporcu ile karşılaştım 39 yaşındaydı. Büyükler kategorisinde, 25 yaşın üstü rakiplerle karşılaştım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.