Hava Durumu

Türkyılmaz'dan iddialı çıkış

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2018 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2018 08:25

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961'den itibaren 'bayram' olarak kutlanan ancak, günümüzde 'Dayanışma' günü olarak anılan 'Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Başkan ve gazeteciler bir araya gelince sohbet tabii ki basının sorunlarıyla başlayıp, Mudanya gündemiyle devam etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Hayri Türkyılmaz'ı ziyaret ederek buzların erimesiyle ilgili ilk adamı atmıştı. Türkyılmaz, önümüzdeki günlerde Aktaş'a iade-i ziyarette bulunacak.

İlk ziyarette Başkan Aktaş, 4 yıldan beri devam eden ve tartışmalara neden olan sahil projesinin 30 Ocak'ta tamamlanacağını söylemişti.

Türkyılmaz'a , 'Bu açıklamanın ardından hızlanma oldu mu?' diye sorduk.

Gülerek, 'Yine kaplumbağa hızında devam ediyor' yanıtını verdi. Türkyılmaz, 'Giden AKP'li gelen AKP'li' yorumunu yapsa da ilişkilerin normalleşmesinden yana. Beklentisi ise yeni yatırımdan ziyade 'Birtakım bürokratik engeller kalksa yeter' noktasında.

Başkanın asıl beklentisi ise Mudanya'nın trafik sorunuyla ilgili. İlk görüşmede dosya Alinur Aktaş'a verilmiş, hatta bürokratlarla birlikte ilk inceleme de yapılmıştı. Türkyılmaz, "Maddi ve manevi desteğe hazırız. Eğer siz yapmak istemiyorsanız, programınızda yoksa verin yetkiyi bize. Biz yaparız. Umarım bu konuda anlayış gösterir o yetkiyi de şimdi verirse yaza kadar Mudanya'nın trafik sorunun büyük bölümünü çözmüş oluruz' dedi.

Bütüncül ve halkçı kentsel dönüşüm

Basın toplantısı için Gemlik'ten Kurşunlu yolunu kullanarak Güzelyalı üzerinden Mudanya'ya gittim.

Betonlaşmadan bu bölge de nasibini maalesef alıyor. Zeytinlikler kesilerek çok sayıda bina yapılıyor. Güzelyalı'nın deniz kıyısındaki yapı stoku ise oldukça eskimiş durumda. Tabir yerindeyse 40 yaşına ulaşan binalar neredeyse dökülüyor. Üstelik bu bölge fay hattı üzerinde.

Toplantıda bu soru da Başkan Türkyılmaz'a yöneltildi. İyi haber imara açılan bölgelerdeki yapılaşmanın yüzde 85-90'ında binalar tamamlanmış. Geriye yüzde 10-15'lik bir bölüm kalmış. Onlar da mülk sahipleri arasındaki sorunlar nedeniyle yapılamamış. Kalanlar da tamamlanırsa Mudanya'da artık yeni arsalar üzerine bina yapılmayacak.

Kentsel dönüşüme gelince...

Türkyılmaz, başta Güzelyalı olmak üzere risk taşıyan bina sayısının çok fazla olduğunun altını çizerek, "Ada ve parsel bazında dönüşüme karşıyız. Mudanya için bütüncül ve halkçı bir kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz" dedi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile çalışma yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuna açıklayacaklarını ifade eden Türkyılmaz'a göre, bazı yerlerin deplase edilmesi gerekiyor.

İşaret ettiği bölge ise Güzelyalı sahilinde yolun altındaki bölüm. Türkyılmaz'ın çözüm formülü bu bölgenin deplase edilerek boşaltılması ve hak sahiplerine daha güvenli ve konforlu konutlar sunulması. Tabii ki burada en önemli unsur vatandaşın ikna edilmesi. Çünkü o bölgede yaşayanlar buna karşı çıkarsa projenin başarıya ulaşması mümkün değil.

Myrleia için ya takas ya kamulaştırma

Mudanya'daki en önemli tartışma konularından biri de Myrleia antik kenti kalıntılarının bulunduğu bölge. Türkyılmaz'ın görüştüğü bilim adamlarına göre bu bölge Efes ve Zeugma'dan bile önemli tarihsel geçmişe sahip.

Alışveriş merkezi inşaatı sırasında çıkan bölge ile ilgili hukuksal süreç devam ediyor. Alanın yeni sahipleri geçtiğimiz günlerde yerel mahkemedeki davayı kazandı. Mudanya Belediyesi de itiraz etti. Temyizden gelecek sonucu bilmediklerini kaydeden Türkyılmaz, " Bu değerleri ortaya çıkarmak için çaba sarf ediyoruz. Oranın ticaret alanına dönüşmesini istemiyoruz. Yeni sahipleriyle çokça görüştük. Yine görüşeceğiz. Benim düşüncem ya takas yapacağız ve yahut kamulaştırıp alacağız. 3 bin yıllık geçmiş yok edilmeyecek' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.