Hava Durumu

Uludağ her yıl 2 santim yükseliyormuş!

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2019 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2019 08:24

Tektonik hareketler, hep deprem gibi ağır sonuçlarıyla tartışılıyor. Arap Plakası'nın Anadolu Levhası'nı itmesi, Kuzey Anadolu Fay hattının oluşumu gibi...

Oysa dünyadaki birçok doğa harikasının arkasındaki neden de bu tektonik hareketler... Derin vadiler, dağlar, çöküntü göllerin hepsi bu tektonik hareketler sonucu oluşmuş.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, geçtiğimiz günlerde Bursa'daki heyelanla ilgili basın toplantısı düzenledi. En az deprem kadar önemli bir konuda uyarıda bulunan Er'in basın toplantısını izleyen tek gazeteci olduğum için başka konularda da sohbet etme fırsatı bulduk.

Tektonik hareketlerin yarattığı güzelliklerden biri de Bursa'ya hayat veren Uludağ'mış... Dağın oluşumu 70 milyon yılda gerçekleşmiş. 2543 metrelik Uludağ, son yıllarda yapılan uydu ölçümlerine göre yükselmeye devam ediyormuş. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın etkisiyle batıya doğru yılda 2 santim ile başlayan yatay hareket, Ege bölgesine doğru yöneliyormuş. Bu yatay hareketler, Anadolu levhası içinde çoğunlukla batı yönündeyken, Kuzeybatı Anadolu'da ise güneybatıya dönüş ile gerilme veya kırılmaya neden oluyormuş. Bu da tam Uludağ eksenine denk geliyormuş.

Bir başka ilginç bilgi ise Harmancık ve Orhaneli ile ilgili... Bugün Bursa'nın yüksek rakımlı yerleri arasında bulunan bu iki ilçe yine milyonlarca yıl önce okyanus tabanında yer alıyormuş. Krom madeni bulunmasının nedeni de okyanus tabanında yer almasından kaynaklanıyormuş...

Konu Uludağ'dan açılmışken ismiyle ilgili bilgiyi de ben vereyim; Tıp tarihçilerinden Dr. Osman Şevki Bey, 1925 yılında Coğrafya Encümeni ile birlikte çıktığı Keşiş Dağı'nda, gördüğü manzara karşısında büyülenerek, 'ne ulu dağ' der ve Ankara'ya döndüğünde bir rapor hazırlar:

"Bütün dünya bu dağa Olemp der. Biz ise Keşiş Dağı diyoruz. Garbî Anadolu'nun en yüksek tepesine çıktım. Etrafıma baktım; ne keşiş gördüm, ne derviş. Güzel Bursa bir keşişin gölgesi altında mustaripti. Halk bu ismi sevmiyor; haklıdır. Olemp kelimesi de halkımızın diline uygun değildir. Biz buna, dağın bünyesine en uygun olan bir ismi verelim ve Uludağ diyelim."
Mareşal Fevzi Çakmak bu öneriyi kabul eder ve daha sonra da Osman Şevki Bey de Uludağ soyadını alır.

Uludağ'ın İstanbul'un ve Marmara Denizi'nin güneydoğusunda bulunması ve eski adının da Keşiş Dağı olması nedeniyle güneydoğudan esen rüzgara 'keşişleme' adı verilir. Uludağ'ın adı değişir ama eski ismiyle anılan keşişleme unvanını korumaya devam eder.

CHP'DE İLÇE KONGRELERİ TAKVİMİ AÇIKLANDI

Kongre sürecine giren CHP'de delege seçimleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Şimdi gözler ilçe ve il başkanlığı kongrelerine çevrildi. CHP İl Başkanlığı dün sosyal medya hesabından kongre takvimini açıkladı. Buna göre, 14 Aralık'ta Osmangazi, 15 Aralık'ta Gemlik, 17 Aralık'ta Karacabey, 19 Aralık'ta Mustafakemalpaşa, 21 Aralık'ta Mudanya, 22 Aralık'ta Yıldırım, 24 Aralık'ta Orhaneli, 24 Aralık'ta Yenişehir, 25 Aralık'ta Harmancık, 27 Aralık'ta Keles, 28 Aralık'ta Orhangazi, 29 Aralık'ta İnegöl, 4 Ocak'ta Kestel, 5 Ocak'ta Nilüfer, 11 Ocak'ta İznik, 19 Ocak'ta da Gürsu ilçe kongreleri yapılacak.

Henüz tarihi kesinleşmeyen il kongresi ise şubat ayı içinde gerçekleştirilecek.

BARINAĞIN SİMGESİ 'ŞANSLI' SERGİ AÇILIŞINDA

Osmangazi Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açtığı 'Engelli Sokak Hayvanları Fotoğraf Sergisi' ile engelin sadece insanlarda değil, hayvanlarda da olduğuna dikkat çekildi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde açılan sergide, yaşadıkları çeşitli kaza ve hastalıklardan dolayı engelli kalan ve Osmangazi Belediyesi Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi sayesinde hayata tutunan hayvanların 20 fotoğrafı yer alıyor.
Serginin davetlileri arasında Şanslı adlı bir engelli can dostu da vardı. İlginç bir öyküsü de var Şanslı'nın...

Geçtiğimiz yıllarda bir kaza sonucu yaralanınca Osmangazi Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'ndeki müdahale sonucu yaşama tutunan Şanslı, bir ayağını kaybeder. Çok sevimli ve cana yakın olan Şanslı, kısa sürede barınağın mas-kotu haline gelir. Çocuklarla kurduğu yakın ilişki nedeniyle de ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen Şanslı, sergiye Başkan Mustafa Dündar'la birlikte katıldı. Mustafa Dündar, Şanslı ile birlikte poz verirken, engelli denildiğinde sadece insanların akla geldiğini vurgulayarak, Avrupa'nın en modern barınağı olan merkezde engelli sokak hayvanlarına da sahip çıkıldığını ifade etti. Dündar, hayvanseverlere de çağrıda bulunarak, satın almak yerine barınaklardan özellikle engelli can dostlarının sahiplenilmesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.