Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi ağır hasta!

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2019 08:05

Bursa Uludağ Üniversitesi, 4 enstitü, 15 fakülte,2 yüksek okul, 15 meslek yüksek okulundaki 76 bin 290 öğrencisi, 2549 akademik, 4154 idari personeliyle dev bir eğitim kurumu.
Yarım asra yakın süre içinde bu büyüklüğe ulaşan üniversite, maalesef iyi yönetilemediği için son yıllarda sürekli kan kaybediyor.

Bu durumu göreve başladıktan 4 ay 3 hafta sonra basının karşısına çıkan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, tıbbi terimler kullanarak ifade etti:
'Hastalığı teşhis edip, serum bağladık. Tedavi antibiyotikle devam edecek'
Tedavi süreçlerinde antibiyotik ağır hastalar için kullanılan bir ilaç olduğuna göre, üniversite gerçekten ağır hasta!
'Hedefimiz geçmişi kötülemek değil. İnsan hayatında olduğu gibi üniversiteler de inişli çıkışlıdır' vurgusu yapan Prof. Dr. Kılavuz, kan kaybını verdiği rakamlarla ortaya koydu. İki dönem önce dünya sıralamasında 848'inci olan Uludağ Üniversitesi 1226'ncı sıraya düşmüş.
Bunu düzeltmek için adımlar atıldığına işaret eden Prof. Dr. Kılavuz'a göre, bu hemen gerçekleşecek bir durum değil. 2019-2020 restorasyon ve rehabilitasyon yılları olacak. Sonuçları ise 2021'den 2023'e kadar uzayan süreçte alınacak. Başarının yolu ise akademik personel ve öğrencilerle şehrin bütünleşmesi, yeni projeler ve bilimsel çalışmalardan geçiyor. Hedef dört yılın sonunda dünyanın ilk bin üniversitesi arasında yer almak.

Peki, neden bu geriye gidiş yaşandı?
Rektör bu soruya yanıt verirken, 'adalet, hakkaniyet ve hakça paylaşım' kelimelerini kullanarak, 15 milyon liralık bilimsel araştırma fonunun kullanımıyla örneklendirdi:
'Bu fonu 200-300 binlik bölümlere ayırarak 200-300 kişiye ayırmak yerine paranın tamamını bir-iki projeye aktarırsanız beklentisi olan bilimsel çalışma yapacak insanları küstürmüş ve darıltmış olursunuz. Aşkı, heyecanı tekrar yeşertmek, güven duygusunu tekrar tesis etmek derken kastımız bu'
42 yıllık akademisyen olan Prof. Dr. Saim Kılavuz, rektörlük döneminin sonunda yaş haddinden emekli olacak. O yüzden bu süreyi çok iyi değerlendirmek istiyor.

BURSA VE TÜRKİYE BÜYÜR

Toplantıda, göreve başladıktan sonra alınan yaz okulu, burs, mezuniyet törenleri ve bütünleme sınavlarının temmuz başına çekilmesiyle ön plana çıkarılan öğrenci dostu üniversite algısının oluşması sayesinde kayıt yaptırma oranının yüzde 98,7'e yükseldiğini anlatan Prof. Dr. Kılavuz, yeni projelerini de anlattı.

Birincisi; üniversite her yıl 15 milyon lira elektrik harcıyor. Bundan tasarruf sağlanması amacıyla kampusa 1,2 megavatlık güneş enerjisi panelleri kurulacak. Proje 4-5 yılda kendi amorti edecek.
BTSO ile işbirliği geliştirilecek. Odanın mottosu olan 'Bursa büyürse Türkiye büyür'ü üniversite için kullanan Prof. Dr. Kılavuz'a göre, TEKNOSAB'da kurulacak fabrikaların AR-GE birimleri ULUTEK'te olursa üniversite şaha kalkar.

BÖLÜNME DEĞİL, ANAÇ ÜNİVERSİTE OLACAK

Uludağ Üniversitesi'nin çok büyüdüğü ve bölünmesi gerektiği önermesi son yıllarda tartışılan konulardan biri. Toplantıda Prof. Dr. Kılavuz'a bu konudaki düşüncelerini de sorduk. 5 aylık görev süresinde o da bu konuda hazırlıklar yapmış. Hatta 6 Ağustos'ta Bursa'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmiş. Rektör Kılavuz'a göre, Bursa 4-5 devlet, 3-4 özel üniversite potansiyeline sahip.

Üniversite arazisinin bölünmesine ve burada yeni üniversite kurulmasına sıcak bakmayan Prof. Dr. Kılavuz'un önerisi; Uludağ'ın anaç üniversite olarak yeni üniversiteleri doğurması.
YÖK'ün ilçelerde üniversite kurulmasına karşı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kılavuz'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu dosyada, ilçeler kümesinin oluşturduğu tematik kompakt üniversiteler kurulmasını teklif etti. Bunlardan biri İnegöl, Yenişehir ve İznik eksenli. Yenişehir Havaalanı yakınında hazinenin bağışlayacağı 90 dönümlük arazide kurulacak. Oraya Uzay ve Havacılık Fakültesi kurulacak. İnegöl, Yenişehir ve İznik meslek yüksekokullarının katılımıyla 6 bin mevcutlu üniversite olacak.
İkincisi Gemlik-Orhangazi eksenli olacak. Gemlik'teki denizcilik yüksekokulu fakülteye dönüşecek. Gerekirse Bursa Teknik Üniversitesi aynı fakültesiyle birleşecek. Borusan'ın rızasını alarak Hukuk Fakültesi Bursa'ya taşınacak. Bu üniversiteye lojistik ve işletme fakülteleri eklenecek. Orhangazi'ye de Asil Çelik dolayısıyla teknoloji fakültesi kurulacak.
Karacabey-Mustafakemalpaşa eksenli üniversite ise, gıda-tarım temalı olacak.
Bursa 1995 yılından beri çok ciddi yabancı uyruklu öğrenci sirkülasyonu alan bir üniversite. Bu konuda deneyim sahibi olundu. Molla Fenari adıyla İslam Sosyal Bilimler Üniversitesi kurularak Müslüman ülkelerden öğrenci getirilecek.
Öneri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, bina ve öğretim elemanı konusunu sormuş. Rektör de, 'Mevcut binalar birkaç yıl götürür. İşadamları ve odaların desteğiyle yenileri yapılır. Norm fazlası akademik personel yeni üniversitelere yönlendirilir' yanıtını vermiş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.