Hava Durumu

Vali arabulucu oldu, uzlaşma sağlandı

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2020 09:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2020 09:00

Otomotiv ve metal sektörünün kalbinin attığı Bursa'da, bir yandan işkolundaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor. Türk Metal'in grev kararına MESS, lokavtla karşılık vermişti.
İşçilerin gözü görüşmelerdeyken Bursa'da sendikal örgütlenme konusunda sıcak bir gelişme yaşandı. Türk Metal Sendikası, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv yan sanayi üretimi yapan AKWEL fabrikasında aralık ayında örgütlenmeye başladı. Örgütlenme döneminde iki işçi fabrikadan çıkarılırken, yetki müracaatı yapan Türk Metal, 850 çalışanın bulunduğu fabrikada 504 işçiyi üye yaparak yetki aldı.

İşveren, yetki belgesine itiraz ederken, bir işçinin de sözleşmesini feshetti. Bu gelişme üzerine çarşamba günü işçiler üretimi durdurarak fabrika içinde eyleme başladı.
Krizin tırmanması üzerine Bursa Valisi Yakup Canbolat devreye girdi. Vali Canbolat, dün önce Oyak Renault Dış İlişkiler Koordinatörü Selim Akbaş ve AKWEL Bursa Genel Müdürü Mehmet Selam ile makamında görüştü. Görüşmede Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ve Bursa Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Feyzullah Eren Türkmen de hazır bulundu.
Bu görüşmenin ardından Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Mesut Erdem ile TÜRK- İŞ Konfederasyonu Bursa Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer'le görüşen Vali Canbolat, uzlaşma sağlayarak, tarafları makamında bir araya getirerek, el sıkıştırdı. Sağlanan uzlaşmayla AKWEL, Türk Metal'in yetki belgesine itirazını geri çekerken, atılan bir işçinin işe iadesini kabul etti. Ayrıca eylemler sırasında tutulan tutanakların iptali kararlaştırıldı.
Sağlanan uzlaşmayı fabrikayı ziyaret eden Mesut Erdem ve Ruhi Biçer işçilere anlattı. Büyük bir sevinçle karşılanan uzlaşma üzerine fabrikada üretim yeniden başladı.
Bursa'da görev başladıktan sonra fazla ön plana çıkmayan Vali Canbolat'ın kentin temel konuları üzerindeki hassasiyetine birkaç kez şahit olmuştum. Ancak, böylesine önemli bir konuda hızlı hareket edip, bizzat devreye girerek, çözüm bulması gerçekten kent yöneticisi budur denilecek bir davranış.

KARACA, BOZBEY İLE GÖRÜŞECEK

CHP'de ilçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından gözler il başkanlığı yarışına çevrildi. Erol Gülmez'in ardından mevcut başkan Hüseyin Akkuş adaylığını açıkladı. Geçen dönemde Akkuş'un rakibi olan Osmangazi İlçe eski başkanı İsmet Karaca da, bugün 'Bursa'ya bahar erken gelecek' sloganıyla adaylığını ilan edecek.
Sönmez Medya'yı ziyaret eden İsmet Karaca, geçen iki yıl içinde Bursa'nın siyasette kar ve kış yaşadığı için böyle bir slogan seçtiklerini söyledi. Geçen 2 yıllık sürede partiye destek verdiğini ve hiçbir olumsuz tavır içinde olmadığına özellikle vurgu yapan Karaca, genel ve yerel seçimler önemli bir başarı yakalanmadığını savundu.

'Mevcut yönetimin karnesi ortada. Bir başarı hikayesi yok' diyen Karaca, önümüzdeki dönemde sorumluluk almak istediği için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşerek, aday olduğunu ifade etti.
Kongre gününe kadar 3 belediye başkanı, 17 ilçe başkanı ve Büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Bozbey ile görüşeceğini söyleyen Karaca, seçilmesi halinde kapısının herkese açık olacağını ve en kısa sürede partide bütünleşmeyi sağlayacağını vurguladı.
Karaca, Osmangazi ilçe başkanıyken yaptıklarının ortada olduğunu da ifade ederek, göreve gelirse Bursa'nın temel ve kronik sorunlarını sürekli kamuoyunun gündemine taşıyarak çözüm bulunması için baskı oluşturacakları mesajını verdi.
Karaca'nın bu alandaki ilk çalışması ise hızlı tren konusunda olacak. Bursa İstasyonunun kurulacağı Balat'ın ardından hızlı trenin Bursa'dan önce ulaşacağı Yozgat'ta basın toplantısı yapacak.

'YEREL SEÇİMİ 4 NEDENDEN DOLAYI KAYBETTİK'

Karaca'ya CHP'de yerel seçimler sonrası çokça tartışılan 'seçim neden kaybedildi' sorusunu yönelttik. O da yanıtladı:
Büyükşehir belediye başkanı sahaya çok geç indi. Sonuçta Sayın Bozbey'in aday olacağı çok açıktı. 6-8 ay önce sahaya inmesi gerekiyordu.
Propaganda dönemi çok iyi yönetilemedi. Aday ön plana çıkarıldı. Adayla parti bütünleşemedi. Vatandaşın kafasında Mustafa kaldı ama kabine girdiğinde CHP var, AKP var ama Mustafa yoktu.
İttifakı çok iyi beceremedik. 9 ilçenin İYİ Parti'ye bırakılması sonuç vermedi.
Adayla parti arasında uyumlu bir çalışma gerçekleşmedi.

CUMALIKIZIK'TA PROJE TAMAM

Erken Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Cumalıkızık'a ilgi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdikten sonra katlanarak büyümüştü. Yoğun ilgi ve ziyaretçi sayısının artması üzerine köy tarihi değerinden uzaklaşarak seyyar satıcılar nedeniyle adeta bir panayır yerine dönmüştü.
Köyün kalbinin attığı meydanda oyuncaklardan plastik ürünlere kadar Çin malı ürünlerin satışına UNESCO Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da itiraz ederek, bu gidişin Cumalıkızık'ı miras listesinden çıkaracak sorunlara kadar uzayabileceği uyarısında bulunmuştu.
ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'a Cumalıkızık'taki son gelişmeleri sorduk.
'Cumalıkızık bizim tarihi mirasımız burası bir AVM veya çarşı değil' sözleriyle köyde ortaya çıkan tabloya itirazını yineleyen Yılmaz, UNESCO, Anıtlar Kurulu, muhtar, Kızıklar Derneği ve Kadınlar Kooperatifi ile yaptıkları görüşmelerde meydanın temizlenmesi için proje geliştirdiklerini anlattı. Hazırladıkları projenin tamamlandığını ve onay alındığını vurgulayan Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, alışveriş yeri mevcut otopark alanında yapılacak. Dükkanların prototipi ile ilgili çalışma devam ediyor. İnşaata da bahar aylarında başlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.