Yazının başlığını Simon Kuper'in kült kitabı 'Futbol asla sadece futbol değildir'den yemek için uyarladım.
Gerçi futbol henüz tahtını kaptırmadı ama günümüzün yükselen trendi nedir diye sorarsanız; alacağınız yanıt kesinlikle yemek kültürü olacaktır.
Bunu sadece Türkiye için söylemiyorum. Sosyal medyaya şöyle bir bakmanız yeterli. Bu mecralarda, Çin'deki sokak yemeklerinden Fransa ve İtalya'daki Michelin yıldızlı restoranlara kadar uzanan paylaşımları görürsünüz. Nusret'in 'Salt bea'sinin yakaladığı şöhretin ardından aynı yolda ilerlemek isteyenlerin bütün deve gövdesini fırına sürmeye varan çılgınlıklarından bahsetmek bile istemiyorum.
Yemek, uygarlıkla birlikte insanın karnını doyurmasından öteye geçen bir kültür aslında. Şehirlerin, ülkelerin, milletler ve toplulukların davranışlarını ve kültürlerini ve binlerce yılda rafine hale gelen alışkanlıklarını içerir.
Yemeğe olan bu ilgi, ülkemizde de önce ünlü şeflerin yemek tarifleriyle başladı. Ardından sosyal medyada, bir milyon 100 bini aşan takipçi sayısıyla ünlü sanatçıları bile geride bırakan Vedat Milor gibi fenomenler yarattı. O aslında yemek yapmıyor; yemeği sanata dönüştüren gastronomi uzmanı yani iyi bir yemek ve şarap eleştirmeni olarak Türkiye'yi gezerek farklı lezzetleri izleyicisiyle buluşturuyordu.
Son ayların yükselen yıldızı ise TV8'de yayınlanan Master Chef programı. Yayınlandığı akşamlarda hayran bırakıp, hafta sonraları tekrarında bile reytingleri altüst ediyor. Zaten Acun Ilıcalı'nın hakları satın aldığı İngiltere'deki orijinali 9 sezondur yayında ve o da reyting rekorları kırıyor.
Programları izleyenlerin gün boyu yemek ve programdaki şefler ve yarışmacıları tartışıyor. Mehmet Yalçınkaya'nın fırçaları, Danilo Zanna'nın Türkçesi, Somer Sivrioğlu'nun tadım değil, doyum yapması sohbetlerin ana konusu haline geliyor.
SİPARİŞ REKORLARI KIRILIYOR...
Bir de madalyonun diğer yüzü var. O da televizyon programlarının nasıl ticari araç olarak kullanıldığı. Bu daha önce Survivor'da tutmuştu. Yarışmacılara ödül olarak verilen yiyecekler, aynı akşam sipariş rekorları kırmıştı. Aynısı Master Chef'te yaşanıyor. Önce yarışma başlıyor. Ardından yemek siparişi yapılacak sitelerin adresleriyle ilgili reklam; tıkla programdaki yemek gelsin. Bu arada Adana kebap, lahmacun, çiğköfte gibi yemekler yarışmacılara özellikle konu olarak seçiliyor. Nasıl ama...Başlıkta yazdığım gibi 'yemek asla sadece yemek değildir' yakında neler göreceğiz neler...
BİZİM GENÇ 'MASTER CHEF'LER DE MADALYA AVCISI
Yemek kültürü ve master Chef programını yazmışken, Bursa'da mesleki eğitim gören geleceğin master cheflerinin elde ettiği başarıları da anlatmak gerekir.
Harmancık'taki Meslek Yüksek Okulu geçtiğimiz yıllarda Osmanlı yemekleriyle önemli yarışmalardan başarılarla dönmüştü. Geçen hafta bir başarı haberi de Bursa Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden geldi.
Denizli'de düzenlenen ve 35 ülkeden dünyaca 80 ünlü şefin jüri üyesi olarak yer aldığı yarışmaya 10 ülkeden 400 yarışmacı katıldı.
Et Kategorisi'nde Şehit Erol Olçok MTAL öğrencisi Atiye Yaren Aslankoç, profesyonel aşçıların ve üniversite öğrencilerinin arasında birinci olarak altın madalyanın sahibi oldu. Aynı okulun öğrencilerinden Miray Garip, Ferdican Saraç, Batuhan Altınsoy, Fatma Zeynep Uluçay ve Melek Nisa Büyükdere gümüş madalya; Fatmanur Yumurtacı, Kenan Kumanova, Hilal Rana Koçer ve Yunus Emre Kocaman ise bronz madalya alma başarısı gösterdi.
Balık kategorisinde Sinem Durmuş, Oktay Bircan gümüş, Yusuf Çelik, Kaan Temelöz ve Melike Döngelcik ise bronz madalya, Enes Çelik ve Sena Karaman da merit aldılar. Oğuzhan Dayı, tatlı kategorisinde, Kazım Ası da kümes ve av hayvanları kategorisinde bronz madalyaları Bursa'ya getirdi.
'Liselerarası Ekip' kategorisinde 30 okul arasından Şehit Erol Olçok MTAL öğrencileri Oktay Bircan, Fatma Zeynep Uluçay ve Melek Nisa Büyükdere'den oluşan birinci ekip 92,50 puanla birincilik kupası ve 3 altın madalya elde ettiler. Sinem Durmuş, Batuhan Altunsoy ve Oğuzhan Dayı'dan oluşan ikinci ekip ise 87,75 puanla üçüncülük kupası ve3 gümüş madalya aldı. Toplamda Bursa'ya 2 kupa, 4 altın, 10 gümüş ve 8 bronz madalya ile dönen geleceğin master chefleri olacak gençleri ve onları yetiştiren öğretmenlerini kutluyoruz...