Hava Durumu

Yeni başkana açık mektup

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2017 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2017 07:39

Bursa, hiç de alışık olmadığı bir şekilde seçim dönemi dışında, Büyükşehir Belediye başkanını değiştirdi.
Koltuğa kimin oturacağı ile ilgili 10 günlük süreçte tahminler, öngörüler havada uçuştu. Sonunda 16 ay sonra yapılacak yerel seçime kadar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna Alinur Aktaş oturacak.
Bu koltuk, neredeyse ateşten bir gömlek...
Son yıllarda ilgi alanım kent haberleri. Artık megapol olan Bursa'nın sorunlarının öyle ha deyince çözülecek cinsten olmadığının farkındayım. Ama alınması gereken acil tedbirler var.
Kendi tespitlerimin yanı sıra birçok kişiyle de görüşme yaparak bu açık mektubu yazmaya karar verdim. İnsanlara yönelttiğim 'Yeni başkandan hangi soruna çözüm bulmasını istersiniz?" sorusuyla da şekillenen talepleri yazmaya başlayalım.

Ulaşım herkesin önceliği

Son yıllarda Bursa'nın en önemli sorunu ulaşım. Dolayısıyla her söze başlayan yeni başkandan ulaşım konusuna acil çözüm istiyor. Tabii bunun alt başlıkları da var.
-Öncelik Kent Meydanı ile Otobüs Terminali arasında hizmet verecek olan T2 hattı inşaatının derhal durdurularak bedeli ne olursa olsun yeraltına indirilmesi.
-Toplu ulaşımda hem bekleme süresi hem de araçların konforunun artırılması, Ankara ve İstanbul yolu güzergahlarında minibüslerin kaldırılması istekler arasında yer alıyor.
-Burulaş ile ilgili hem tespit hem de şikayetler var. Burulaş, helikopter, uçak ve araç kiralama gibi hizmetler yerine kent içi ulaşımına öncelik vermeli. 30-40 yıllık vagonlar derhal yenilenmeli.
-Yeni alternatif yollar açılmalı ve kentin tüm trafiğinin iğne deliği gibi bir noktadan geçirilmesi uygulamalarına çözüm bulunmalı.

Kentsel dönüşümde öncülük

Bursa birinci derecede deprem bölgesinde ve üstelik binaların yüzde 60'ı kaçak veya imara aykırı. Bu yüzden kentsel dönüşüm büyük önem taşıyor. İlçe belediyeleri kendi projelerini üretip çözüm bulma peşinde. Ancak, konunun uzmanları bunun bütüncül bir plan çerçevesinde çözümünden yana. Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı yetki çok önemli. 0.50 emsal gibi tartışmalar yerine bütüncül plan hazırlamalı ve bu konuda koordinasyonu sağlamalı.
Görüşünü aldığım birkaç kişi de kente bir hançer gibi saplanan ve kentsel dönüşüm projelerinin önünü tıkayan Doğanbey'in kentin güzelliğini örten katlarının yıkılmasını öneriyor.

Bağlı şirketler ana konularına dönmeli

Burulaş'la ilgili eleştiriler, Besaş ve Burfaş konularında da yapılıyor. Besaş'ın ana üretim konusu ekmek ve unlu mamuller. Diğer alanlarda da zaten rekabet gücü yok. Bu yüzden ana faaliyet alanına dönmesi lazım. Burfaş ile ilgili eleştiri ise esnafla rekabeti konusunda. Birkaç tesis dışınca belediyenin restoran işletmemesi gerekiyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin Tarım A.Ş. konusundaki faaliyetlerine de eleştiri var. Çiftçilerin tarımsal alet- edevat konusunda desteklenmesine evet, ama direkt ürün alıp, ihracat yapmak belediyenin işi değil.

Çevre en önemli konu

Bursa maalesef yoğun göç ve hızlı sanayileşme nedeniyle çevre konusunu uzun yıllar göz ardı etti. Nilüfer hâlâ siyah akıyor, kış aylarında hava kirliliği nedeniyle neredeyse nefes alamıyoruz. Belediyenin hem etkin proje üretmesi hem de denetim konusuna ağırlık vermesi gerekiyor.

Bu konu da çevreye girer sanıyorum; Yılan hikayesine dönen Mudanya Sahil projesi, siyasi tartışmalar bir yana bırakılarak, bir an önce tamamlanmalı.

Kazanan Bursa olur

En önemli konu olan 'Yönetişim Kavramı'nı en sona bıraktım.
Artık, 'ben yaptım oldu' dönemi bitti. Çağın anlayışı birlikte ve etkileşerek ortaklaşa yönetim sistemi. O yüzden kentsel dönüşümden hava kirliliğine trafikten yeni sanayi bölgelerine kadar Bursa'nın başkanı kent dinamikleriyle bir masa etrafında oturup konuşabilmeli.
Başkan vatandaşı ve onların temsilcilerini dinlerse hiçbir şey kaybetmez, kazanan Bursa olur.

Kabul yerine tanışma toplantısı

Çok kötü bir alışkanlığımız daha var; yeni seçilen başkana günlerce 'hayırlı olsun' ziyaretleri başlayacak. Bu, belediye başkanının çalışmasını engelleyecek ve Bursa'ya zaman kaybettirecek.
Öneri Ali Mollasalih'ten...
Aylarca protokol kabulü yerine Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu gibi tek etkinlikle tebrik kabulü yapılmasını öneriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.