Hava Durumu

Yerli otomobil imar değişikliğinde Sertaslan, Aktaş'ı nasıl ikna etti?

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2020 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2020 07:54

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nca yapılacak yerli ve milli elektrikli otomobilin aralık ayında Gebze'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, fabrikanın adresinin Gemlik olacağını açıklamıştı. Fabrika, Gemlik'teki 4 milyon metrekarelik askeri haranın bir milyon metrekarelik bölümünde kurulacaktı.
Yerli, milli ve elektrikli olacak otomobilin Gemlik'te kurulması otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa'da sevinç ve heyecan yaratmıştı.
Bursa Büyükşehir Meclisi'nin önceki günkü olağanüstü toplantısında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne uygun olarak imar planı değişikliği ele alındı.

Meclis oturumunu yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, fabrikanın Gemlik'te kurulmasıyla ilgili 2018 yılında yaşanan bir gelişmeyi ilk kez kamuoyu ile paylaştı. Aktaş, 2018 yılı mart ayında Beştepe Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşürken, sadece at ve köpek yetiştiriciliğinde kullanılan bu alanın ülke ve şehir ekonomisi için değerlendirilmesi gerektiği önerisinde bulunduğunu anlattı.
İmar planı değişikliği sırasında, mecliste ilginç bir gelişme de yaşandı.

Gemlik İlçesi Gençali Mahallesi 1753 parsele ilişkin 1/100 bin ölçekli Bursa İli Çevre Düzeni Plan Değişikliği görüşmesi sırasında Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, plan notlarında yer alan organize sanayi, sanayi ve endüstri bölgesi kurulmasına olanak sağlayan eklere itiraz ederek, bunun ileride bölgede başka sanayilerin kurulmasına yol açacağını savundu.
Sertaslan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yer alan yerli ve milli otomobil fabrikasıyla ilgili değişikliği kabul ettiklerini ancak plan notlarında yer alan konuları kabul etmediğini söyledi.
CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Temirtaş ve MHP'li Üye Osman Durdu da plan notlarına itirazlarını dile getirdiler.
Görüşme sırasında Sertaslan, Aktaş'a bu konuda hassasiyet gösterilmesini birkaç defa söz alarak yineledi. İtirazları dikkate alan Aktaş, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yerli ve milli imalatlara yönelik ülke sanayi stratejisi kapsamında sanayi alanı oluşturulabilir hükmü eklenmesine ilişkin 1/100 ölçekli Bursa ili çevre düzeni planı değişikliğini oylamaya sundu ve oybirliğiyle kabul edildi.
Gösterdiği hassasiyet ve değişiklik kararı üzerine Aktaş'a teşekkür eden Sertaslan, itiraz nedenini söyle anlattı: 'İdlib'deki şehitlerimiz için konuşmalar yapılırken, grup sözcümüz Osman Ayradilli'de bulunan tasarıyı alıp incelediğimde, plan notlarını gördüm. Değişiklik plan notlarıyla geçseydi. İleride sıkıntılara neden olabilirdi. İyi ki fark etmişim yoksa sağlam bir gol yiyecektik'

CUMHURBAŞKANI BURSALI VEKİLLERİ GÖRÜNCE NE YAPIYOR?

AK Parti Bursa milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası taleplerinin daha çabuk gerçekleşmesi için hep birlikte hareket ediyor.
Kimi zaman bir bakan, kimi zaman bakan yardımcısı veya genel müdür Bursa vekillerinin makamlarına adeta çıkarma yapmasıyla gelen talepleri karşılamak zorunda hissediyor.
Bu aynı zamanda 'Bursa'nın lobisi yok' algısı ve söylemini de ortadan kaldırıyor.

ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, milletvekilleri arasındaki uyumlu ve ortak hareketin Bursa'nın sıkıntılarının çözülmesi ve taleplerinin karşılanmasında daha kolay sonuca ulaşıldığını söyledi.
11 milletvekilinin sık sık bir araya gelerek, sorunların masaya yatırıldığını ve hangi bakanlıkla görüşülmesi veya hangi konunun Cumhurbaşkanına iletilmesi kararlarını aldıklarını ifaden eden Aydın, şöyle devam etti: 'Cumhurbaşkanımız Bursa vekillerini gördüğü zaman hızlı treni birinci sıraya alıyor. Enerji Bakanı beni gördüğü zaman 'Müfit abi, yine doğalgaz meselesi mi' diye soruyor. Takipçisi olduğumuz tüm konularda mutlaka sonuç alıyoruz'
Hızlı tren konusuna bir parantez açan Aydın, 'Hızlı tren konusunda neredeyse ayda bir mutlaka Devlet Demir Yolları genel müdürü veyahut da ulaştırma bakanına gidiyoruz. 'Ne oldu bizim durumumuz' diye soruyoruz. Para konusunda sıkıntı yok. İhale en kısa sürede yapılacak ve 2023'te seferler başlayacak' mesajını verdi.

SARAYBOSNA VE BURSA'DA KARDEŞLİK GÜNLERİ

TBMM Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile geçen hafta Bosna Hersek'i ziyaret etti. İki günlük gezide, Özen ve Aktaş, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı, Bilge Lider Merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaretin ardından Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı ve Türkiye'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç'la görüştü.
Aliya İzzetbegoviç'in oğlu ve eski Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç ile de bir araya gelen Özen ve Aktaş, Saraybosna Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzaladı. Eski Yugoslavya döneminde 1972 yılındaki kardeşlik protokolü Başkan Aktaş ve Saraybosna Belediye Başkanı Abdullah Skaka'nın artığı imzalarla yenilendi.
Gezi hakkında bilgi veren Refik Özen, imzalanan kardeşlik protokolü ile Saraybosna'da Bursa, Bursa'da da Saraybosna günleri düzenleneceğini açıkladı. Kardeşlik günlerinin ilki bu yıl haziran ayında Saraybosna'da yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.