Hava Durumu

Yerli ve milli otomobil Gemlik'e treni de getirecek

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2019 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2019 09:12

Türkiye Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) önceki gün tanıtımını yaptığı yerli ve milli otomobil, sadece ülkemizde değil dünyada da yankı uyandırdı. Sanırım günlerce konuşulmaya da devam edecek. Bursa adına törene katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün, banttan 16'ncı sırada inecek otomobile talip olduklarını ve sergilenmek üzere otomobilin bir prototipini istediklerini açıkladı.Teklif kabul edilirse Aktaş, prototipi Heykel veya Merinos Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilemeyi planlıyor. Törende en heyecanlı an ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fabrikanın Gemlik'te kurulacağını açıklamasıydı. Gemlik, TEKNOSAB, Yenişehir alternatiflerinin yanında üçüncü sırada değerlendiriliyordu. Bir tek gazeteci arkadaşım İlhami Yıldız, yerli otomobilin Gemlik'te kurulacağını bir gün önceden yazmıştı. Yarıştan Gemlik'in çıkmasının en büyük nedeni askeri haranın liman ve serbest bölgenin hemen yanı başında yer almasıydı.

Sönmez Medya'yı ziyarete gelen AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Gemlikli olduğu için fabrikanın ilçesinde kurulması dolayısıyla memnuniyetini dile getirirken, bu yatırımın Gemlik ve Bursa'ya önemli kazanımlar sağlayacağının altını çizdi.

Önceki gün kaleme aldığım 'Yerli milli Gemlikli' yazımda yer alan tren hattının Gemlik limanı ve serbest bölgesine uzatılması konusunu Işık'a sordum. Çünkü Balat'tan ayrılacak bir kolun Kurşunlu üzerinden serbest bölge ve limana kadar uzatılmasının planlandığı projenin rafa kaldırıldığı, Gemlik yerine TEKNOSAB bağlantısının tercih edileceği konuşuluyordu.

Kamulaştırma bedelleriyle ilgili sıkıntılar yaşanan Gemlik hattı projesinin durmadığını ifade eden Işık, 'Öncelik Yenişehir hattına verildi. Ancak projenin iptali söz konusu değil. Yerli ve milli otomobil fabrikanın Gemlik'e uzatılması bu süreci hızlandıracak' dedi.
Gemlik demiryolu projesine göre, istasyon yerli otomobil fabrikasının kurulacağı askeri hara ile serbest bölge arasında yer alıyor. Hattın Gemsaz bölgesine gelmesi demek Gemlik ilçe merkezinin de raylı ulaşıma kavuşması anlamı taşıyor. Çünkü bu bölge ile ilçe merkezinin arası 6 kilometre. İlçe merkezi ile istasyon arasında kurulacak bir hatla ulaşım rahatlıkla sağlanabilecek.

KÖRFEZİ NASIL ETKİLEYECEĞİNİ ÜNİVERSİTE İNCELESİN

AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Gemlik'in CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan'ın çocukluk arkadaşı. Ayrı partiden de olsalar aralarındaki dostluk ve samimiyet devam ediyor. Ayrıca Gemlik'e fayda sağlayacak önemli çalışmalarda Işık ve Sertaslan'ın birlikte hareket ettiklerini görüyoruz. Yerli otomobil fabrikasından önce Gemlik'in gündemi bir kimya fabrikasının deniz suyunu soğutma sisteminde kullanmasının çevreye yapacağı olumsuz etkilerdi. ASTV'de katıldığı programda tesisin yapacağı etkinin konunun uzmanı bir üniversite rafından incelenip rapor hazırlanmasını isteyen Sertaslan, balıkçı tekneleriyle yapılan protesto gösterisinde tepkilerini bir kez daha dile getirmişti. Zafer Işık'a kimya fabrikasıyla ilgili görüşünü sorduk. Sertaslan'ın balıkçılarla gösteri yapmasını ve açıklamalarını popülist yaklaşım olarak değerlendiriyor. Ancak, o da üniversitenin araştırma yapıp konunun tüm yönleriyle incelenmesini istiyor. Hazırlanacak raporun gerçeği ortaya çıkaracağına inanıyor.

TÜRKYILMAZ, İMAMOĞLU'NDAN RANDEVU İSTEDİ

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yeni yıl önce ziyaretlerini geleneksel hale getirdi. Sönmez Medya'yı ziyaretinde 2019 yılının kısa bir değerlendirmesini yapan Türkyılmaz, 2020 yılında aralarında Zübeyde Ana Çocuk Akademisi, Tirilye Taş Mektep ve sanat akademisinin açılışının yapılacağını, kitap fuarının ikincisinin de uluslar arası nitelikte düzenleneceğini söyledi.

17-18 Nisan 2020'de Tarihi Kentler Birliği toplantısının ilk kez Mudanya'da yapılacağı bilgisini de veren Türkyılmaz, 23 Haziran İstanbul seçimi sonrası açıkladığı projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı. Türkyılmaz, Marmara'ya kıyısı bulunan belediyelerin ulaşımdan çevre kirliliğine, doğal güzelliklerin korunmasından depreme kadar bütün konuların tartışılacağı bir platform oluşturulmasını istiyor. Mudanya ve Gemlik'in denizden İstanbul'un komşusu olduklarını vurgulayan Türkyılmaz, konuyu görüşmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan randevu istediklerini belirtti.
Sadece Gemlik ve Mudanya'nın çabasının Marmara'nın sorunlarını çözmeye yetmeyeceğini de ifade eden Türkyılmaz'a göre, kurulacak platform sayesinde birlikte karar alıp projeler üretilecek. Gemlik'teki kimya fabrikasıyla ilgili gelişmeleri de yakından takip eden Türkyılmaz, bu konuda Uğur Sertaslan'a destek vermişti. Duyarsız kalmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Türkyılmaz, 'Bunu vatandaşlık insanlık görevi olarak görüyorum' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.