Hava Durumu

'Yerli ve milli savunma' sanayide Bursa atağı

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2018 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2018 07:51

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Meslek Komiteleri ve Meclis seçimlerini AS TV ekibi olarak 8 saat süren canlı yayınla Bursa kamuoyuna aktarmaya çalıştık. Haber Müdürü Erdal Çatalkaya ve Bursa Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı İlhami Yıldız'la birlikte 30'a yakın iş dünyası temsilcisi canlı yayına katılarak hem seçimler hem de kendi faaliyet alanlarıyla ilgili açıklamalar yaptılar.
Yapılan açıklamalarla geçen 5 yıllık süre içinde BTSO'nun hayata geçirdiği birçok projenin nasıl karşılık bulduğunu görme fırsatı yakaladık. Bana göre, geçen dönem içinde, UR-GE ve kümelenme çalışmaları, iş dünyasının atılım yapması ve dünya ile rekabet açısından büyük önem taşıyor.
Kümelenme ve UR-GE projeleriyle Kayhan Çarşısı'ndaki güllaç üreticisinin veya eşinin ürettiği doğal reçelleri Almanya'ya ihraç etmek isteyenlere geçen yıl ekim ayında Köln'deki Anuga fuarında bizzat tanık oldum.
Bir benzeri bebe ve çocuk giyimi sektöründe yaşandı. Laleli'ye üretim yapan Vişne Caddesi'ndeki imalathaneler, yurtdışında pazar ararken, bir yılda iki fuar düzenleyecek hale geldiler.
Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projeleri sayesinde, bine yakın firma ihracatçı oldu.
Önemli gelişmelerden biri de uzay ve savunma sanayi alanında yaşandı. BTSO öncülüğünde Bursa'daki firmaların yetenek matrislerinin çıkarılması bu konuda ilk adımdı.
BTSO'nun bu alandaki kurumsal yapısı Bursa Teknoloji Koordinasyon ve AR-GE Merkezi (BUTEKOM) oldu.
BUTEKOM'un Genel Müdürü ve BTSO Projeler ve Kümelenmeler Koordinatörü olan Mustafa Hatipoğlu da, deyim yerindeyse bu yapının beyni. Hatipoğlu bunun yanı sıra iki yıl önce kurulan Uzay-Havacılık ve Savunma Sanayi Kümelenmesi Derneği'nin de başkanı.

350 ürün, 10 bine yakın parça sergilendi
Hatipoğlu, geçen hafta 2016 yılından beri planlanan bir etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik aslında 2 yıl önce yapılacaktı. Ancak FETÖ'nün hain darbe girişimi nedeniyle süreç uzadı.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan izinler alınarak Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ile Bursa'da havacılık ve savunma sanayi firmaları geçen hafta bir araya geldi. Bir fabrika bahçesinde, 350 ürün sergilendi. Bu ürünler 10 bine yakın parçadan oluşuyor. Tank, uçak, helikopter, top parçaları vs.
Türkiye bu ürünlerinin büyük çoğunluğunu müttefik ülkelerden karşılıyor. Ancak, son yıllarda, müttefik olmalarına rağmen her ne hikmetse bu ürünlerin çoğunu Türkiye'ye satmaktan imtina ettikleri kamuoyunun malumu.
Milli Savunma Bakanlığı artık yerli ve milli üretim konusunda kararlı. İhtiyacı olan bu parçaları Türkiye'de üretilmesini istiyor. Sergiyi Bursa'daki uzay ve savunma sanayi, raylı sistemler, kompozit ve makine üretimi yapan 100'e yakın firma temsilcisi inceledi.

Üretim için teklif verecekler
Hatipoğlu'na bundan sonraki aşamayı da soruyoruz. O da yanıtlıyor.
Firmalar, üretebilecekleri ürünleri inceleyip, kodlarını öğrendiler. Artık sistem üzerinden tekliflerini verecekler. Satın almalarda ihale yok. Kalite ve sertifikaları yeterli olan firmalar TSK'nın acil ihtiyacı olan bu ürünleri yapabilirlerse uzun vadeli satın almalar gerçekleşecek.
Proje amacına ulaşırsa hem Bursa'daki firmalar, hem de Türkiye kazanmış olacak. Çünkü müttefikler bu ürünleri verseler bile fiyatları çok pahalı. Türkiye'de yurtdışındaki fiyatların belki de üçte birine üretim gerçekleştirilebilecek.
Bursa bu konuda öncü, geçtiğimiz aylarda açıklama yapan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nda kullanılan silah ve ekipmanlarda Bursa imzasının olduğunu söylemişti. Önümüzdeki günlerde bu projeler hayata geçerse 'yerli ve milli' üretim konusunda, Bursa tıpkı otomotivde olduğu gibi marka kent haline gelecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.