Hava Durumu

Kamu ve yerel yönetimler esnafa köstek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2016 06:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2016 06:44
Devlet birçok ekonomik alandan çekilerek, piyasalarda düzenleyici görevine döndü. 57. Hükümet dönemindeki yapısal değişikliklerle, BDDK, EPDK gibi kurumlar oluşturuldu. Üretici birlikleri özerk hale getirildi. Merkez Bankası özerk hale getirildi. Bütün bu değişiklikler ekonominin güçlenmesine ayakları üstünde durmasına vesile oldu. Devletin bütçe harcamalarında rahatlama meydana geldi.
Sosyal devlet olmanın gereği olan bazı üretim alanlarını yerel yönetimler doldurdu. Belediyelerin iktisadi işletmeleri gereğinden fazla ekonominin içinde olmaya başladı. Bursa’dan örnekler vermek gerekirse özellikle oluşan sosyal tesisler lokantalar zincirine dönüştü. Ulaşımda, Burulaş şehiriçi taşımacılığın dışında şehirlerarası ulaşıma el attı. Besaş yaklaşık 40 yıldır ekmek üretiyor. 
Bütün bu gelişmeler esnaf ve vatandaş açısından olumlu dengeler oluşturabildi demek biraz haksızlık olur. 3 milyon Bursalı’nın belediyesi hizmet sektörüne girerken gereksiz harcamalardan sakınmalı, haksız rekabetten uzak durmalıdır. 
Esnaf odalarının hükümetle görüşmelerinden yeni düzenlemeler çıkacağı ifade ediliyor. Düzenlemeler neleri kapsayacak bilmiyoruz. Ancak vatandaşa doğrudan fayda sağlayan kuruluşlara engel olmak esnafa da fayda sağlamaz. 
Belediyelerin lokantalar zinciri oluşturması son derece yanlış. Esnafa haksız rekabet oluşturuyor ve vatandaşa katkı sağlamıyor. Ulaşımda Helitaksi, deniz uçağı gibi yatırımlar Bursa halkının 1000’de 1’ine hitap etmeyen gereksiz yatırımlar. Belediyenin bütçesine yük olmaktan başka bir işlevi yok. BUDO vatandaşa katkı sağlayan piyasayı vatandaş lehine düzenleyen bir hizmet. Besaş’ın ekmek üretimi fakir insanımızın bütçesine ciddi katkılar sağlayan bir hizmet. Üstelik üretimi son derece sağlıklı ve kaliteli. 
Bu örnekler ışığında piyasaların düzenlenmesi son derece faydalı olacaktır. Piyasalarda haksız rekabet oluşturmayan vatandaştan yana kurumlara sahip çıkmak sosyal devlet olmanın gereğidir. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.