Hava Durumu

Suriyelilere vatandaşlık

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2016 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 07:08
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kilis’te iftar programında
Türk vatandaşı olmak isteyen Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık hakkının verileceği açıklamasının ardından tartışmalar başladı. 
Haziran 2016 verilerine göre iki 2 milyon sekiz yüz bin civarında Suriyeli Türkiye’de yaşıyor. Bu güne kadar kamu bütçesine maliyet 12 milyar dolar. Yansımalarını hesaplamak zor. 
İlk etapta mesleki durumlarına göre 30-40 bin kişinin vatandaşlığa alınacağı söyleniyor. Toplamda 300 bin kişinin vatandaş olması hedeflenmiş.Varsa kişilerin aile fertleri de bu haktan yararlanacak. 
Vatandaşlığa geçenler 1 yıl içinde seçimlerde oy kullanamayacak. 
Mevcut hükümlere göre vatandaşlık hakkı için yabancıların 5 yıl ikamet etmiş olmaları gerekiyor. Dolayısı ile bu konuda yeni düzenlemeler gerekiyor.  
Bütün bu gelişmeler gösteriyor ki Türk Milleti’ni yine sıkıntılı günler bekliyor. Milletimizin yapacağı maddi fedakarlıkların yanında sosyal maliyetler de kapıda bekliyor. Bu günlerde sosyal çatışmalar giderek artan bir boyut kazandı. Birçok ilimizde göçmenlerle kitleler halinde çatışmalar yaşanıyor. 
Bu kararlar alınırken Türk Milleti’nin kanaatini soracak bir referandumdan bahseden yok. 
Vatandaşlığa alınacak Suriyelilere sorulacak en önemli soru “Suriye ile savaş çıkarsa Türk ordusunda askerlik yapar mısın”  olmalıdır. 
Türkiye’nin geleceğinde büyük sıkıntılar doğurabilecek bu kararın alınmasında önümüzdeki dönemde yapılacak başkanlık sistemi referandumunda oy deposu olarak düşünüldüğü tartışmalar arasında. 
Hep söylüyorum birileri şu başkanlık sistemi hayallerinden vazgeçse alınacak her kararın daha sağlıklı zeminlerde  olacağına inanıyorum. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.